Opel

Irány Afrika! – Szalay Balázs és Bunkoczi László visszatérnek közös pályafutásuk kiindulópontjához

2013.11.20.

Az Opel Dakar Team november 19-én leplezte le az Africa Eco Race 2014-re felkészített és átalakított versenyautót.

Kép: Besenyei Gergely, Szöveg: Horváth Miklós

A színeiben már majdnem gyári Opeleket idéző Mokka 25 centivel lett rövidebb és ezzel nemcsak a karaktere változott meg szembetűnően, hanem a sivatagi versenyszakasz túlélési esélye is jelentősen javult. A műszaki módosításokról Szalay Balázs a következőket mondta: „A rövidítésre azért volt szükség, mert a dűnéken folyamatosan letörtük a lökhárítót, az eleje nekiment a homokdomboknak, a hátulja felakadt rájuk – ezen próbáltunk javítani. Ezzel együtt nyilván megváltozott a hűtő helyzete, és mindettől teljesen függetlenül új kormányművet kapott a Mokka, amitől azt reméljük, hogy sokkal jobb és stabilabb lesz. Erre azért volt szükség, mert a januári Dakaron a kormánymű miatt buktunk órákat.”

Bunkoczi László elsőként láthatta az autó új festését és a következőket nyilatkozta: „Nagyon tetszik az új dizájn, jól állnak az autónak az Opel Sport pasztell-színei, olyan elegáns lett tőlük. Szép, visszafogott…” Szalay Balázs viszont egy másik oldalról közelítette meg a megújulást: „A gyári színeket viselve azt reméljük, jobban a sajátjuknak érzik majd a projektet, hiszen a nagy áttörést számunkra az hozhatná meg, ha az Opel gyári csapatának tekintene bennünket.”

A csapat műhelyében zajlott rendezvényen többek között az Opel kereskedelmi igazgatója, Andy Dunstan is jelen volt. Bunkoczi szerint nagyon tetszett neki az új Mokka, hiszen Dunstan úr a Fronterás korszak óta kiemelt figyelemmel kíséri a páros pályafutását. A leleplezés viszont nem a megszokott módon történt, ugyanis formás hostessek helyett a Tankcsapda bandatagok segédkeztek, akikre szintén nagy megmérettetés vár az év végén. December 28-án (a rajt előtti napon) tartják nagy, évzáró koncertjüket a Debreceni Főnix-csarnokban. Lukács László, a zenekar frontembere a következőket mondta: „Az a helyzet, hogy én az összes technikai sportot kedvelem, ezen belül a sivatagi versenyzést egy kicsit még jobban is, hiszen az különösen extrém, a szó mindenféle értelmében. Azt hiszem, ha valaki az életében sportolt valamit, vagy bármilyen köze van a sebességhez – mint például nekem az ejtőernyőzés által – az felnéz mindazokra, akik ilyen kalandokra adják a fejüket, mint Szalay Balázs és csapata. A fiúk hatalmas kihívásokkal néznek szembe nap-nap után és zömmel le is győzik őket, s ez olyasvalami, ami megdobogtatja egy férfiember szívét. Most, hogy egy kis időt eltöltöttem a versenyautó közelében, meg is kérem Balázst, hogy vigyen el egy tesztkörre, de azt hiszem, a zenekar többi tagja is szívesen kipróbálná magát a jobb egyben.”  

A verseny pontos neve Sonangol Africa Eco Race 2014. Az útvonalról még nincsenek publikus információk, de a háromszoros Dakar-győztes René Metge és csapata már szeptemberben kijelölte az kb 7000 km-es útvonalat. Az érintett országok – Marokkó, Mauritánia és Szenegál – kietlen tájain nem kérdés, hogy kihívás teljesíteni a távot, éppen ezért a versenyzők biztonságát a helyi kormány és hadsereg is garantálja. Balázsék immár 6 éve nem versenyeztek ezen az útvonalon és nagyon várják a rajthoz állás napját, hiszen a Szalay-Bunkoczi páros számára itt kezdődött minden.

A raliautó egy V8-as, 6200 köbcentis GM gyári versenymotorral szerelt Opel Mokka. Teljesítménye (szűkítővel) 380 lóerő, legnagyobb nyomatéka 660 Nm, továbbá 7,4 másodperc alatt gyorsul fel százra és végsebessége 180 km/h – amit gyakran ki is használnak. Hosszúság/Szélesség/Magasság (mm): 4150/2000/1770, menetkész össztömege 2150 kg.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..