autósport

Itt az új magyar bajnok tini

2024.03.14.

A nagyapa gyári DTM autóval versenyzett, unokája tizennégy évesen szerzett trófeákat.

Michelisz Norbert és Bucsi Attila után újabb szimulátortehetség robbant be a valódi autóverseny világába: a M1RA kötődésű Pintér Zsombor tavaly mindössze tizenhárom évesen bajnok lett a Hankook Racer Cupban, az elmúlt hétvégén pedig már a tizennégyet nemrég betöltve, a M1RA színeiben szerezte meg a kategóriagyőzelmet az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnokságban.

A fiatal autóversenyző idén ralikrosszról pályaversenyzésre vált, és a M1RA új pilótájaként máris győzelmekért szállna harcba a valódi versenypályákon is a Swift Cup Europe-ban.

A 14 éves Pintér Zsombor a M1RA új versenyzője 1,4 literes turbómotoros Suzukival indul a Swift Cup Europe mezőnyében.

– Nagypapám gyári DTM autóval indult hegyi és pályaversenyeken, az autók és az autósport a családunk mindennapjainak a része, így engem is korán beszippantott ez a világ – mesélt a kezdetekről Pintér Zsombor. – Tizenegy éves voltam, amikor először versenyautót vezettem. Turán Frici lánya, Lotti indult a Hankook Racer Cupban, az ő ajánlásukra kipróbálhattam az autóját egy teszten a Kakucs Ringen, és egész jó köridőket futottam. A rá következő évben, 2022-ben tizenkét évesen már én is indultam ralikrosszban.

Az első év főként a tanulásról szólt, tavaly pedig már kiemelkedő eredményeket ért el. 2023-ban megszerezte a bajnoki címet a Hankook Racer Cupban, még mindig csak tizenhárom évesen. Idén a M1RA színeiben folytatja, ralikrosszról a pályaversenyzésre váltva.

– Mindig is ez a szakág tetszett jobban, szimulátoron is azt élveztem igazán, ha szélesebb pályán, murva helyett aszfalton, hosszabb versenytávokon mehettem, de a korom miatt a ralikrossz volt a legjobb lehetőség arra, hogy elkezdjem a versenyzést. Most örülök, hogy a pályaversenyzésben is kipróbálhatom magam, tudom, hogy sokat kell tanulnom, de ebből a szempontból is a legjobb helyen vagyok a M1RA-nál. Szeretnék már az első évemben győzelmekért harcolni a Swift Cup Europe-ban, a nagy álmom pedig az, hogy eljussak a TCR kategória világsorozatába – árulta el Zsombor.

Bár az autósportot aktívan követi, példaképet nem onnan választott magának. – A Forma–1-ben kedvelem Max Verstappent és Fernando Alonsót, mint versenyzőket, de példaképemnek nem nevezném őket. A példaképem az édesapám – fogalmazott Zsombor.

A holtszezonban szimulátoron készül, főleg iRacinggel gyakorol. Immáron a M1RA színeiben indulva, a csapat e-sport versenyzőivel együtt készülve, kategóriájának győztese lett a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elmúlt hétvégén véget ért országos bajnokságában, ami jó előjel a valós versenyidény kezdete előtt.

– Örülök, hogy sikerült győznöm, sokat lehet tanulni egy ilyen bajnokságból, nekem különösen fontos volt, hogy szokjam a pályaversenyzés sajátosságait – hangsúlyozta Zsombor. – Ráadásul az iRacing szerintem a legélethűbb platform, most pedig a Simhome segítségének köszönhetően már van otthon egy olyan szettem, ami még közelebb hozza az élményt, mintha igazi autót vezetnék.

Hamarosan erre is sor kerül, a Swift Cup Europe 2024-es idénye az április 26-28-i hétvégén indul Magyarországon, a Balaton Park versenypályán, a M1RA pedig Pintér Zsombor személyében újabb magyar fiatal útját segítheti Bucsi Attila mellett, aki 2022-ben egyedülálló módon a szezon összes versenyét megnyerte a Swift Cup Europe-ban, majd tavaly már a TCR kategóriában mutatkozott be futamgyőzelemmel.

A Swift Cup Europe-ban az előzetes tervek szerint idén hat versenyhétvégén összesen tizenhat futamot rendeznek, a sorozat Magyarország mellett Csehországba, Szlovákiába és Lengyelországba is ellátogat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....
2024.05.21
Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán....
2024.05.21
Még kézzel építették az első Nissan Silviákat, és azok is leginkább Japánon belül maradtak. ..
2024.05.21
A BYD, a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója nehezen tud betörni a német autópiacra,....