elektromos kerékpárok és robogók

Itt a Flintstone-család velomobilja 2021-es kiadásban: elektromos és pedálos

2020.10.29.

Leginkább a Flintstone-család járgányára hasonlít a PodBike első modellje, mely Norvégiából származik. Egy fedett és kényelmi eszközökkel is ellátott, négykerekű kerékpárról van szó, amely rásegítő akkumulátorral is el van látva. A jövő közlekedési eszközének is kikiáltott találmány 2021-ben debütált majd, és ötezer euró lesz az ára – olvasható a legtekintélyesebb olasz napilap, a Corriere della Sera internetes kiadásának autós rovatában.

Praktikus, gazdaságos, a kezelése pofonegyszerű és nulla a környezetkárosító hatása. Lehet, hogy ez az eszköz új távlatokat és piacokat nyit majd az új mobilitás frontján. A velomobil egy pedálos jármű, amelynek felülről egy aerodinamikai burok vesz körül. Ez nem csak az időjárás viszontagságaitól védi a jármű vezetőjét, hanem az eszköz mozgásának hatékonyságát is elősegíti.

A velomobiloknak négy kerekük van, melyeket alapvetően a lábak izomereje mozgat, de a haladást egy kis elektromos motor is segíti. A kerékpárral ellentétben a járművet nem előrehajolva, hanem a hátat megtámasztva kell hajtani. Induláskor az első néhány mozdulathoz kisebb erőkifejtés kell, de ha egyszer elindul a velomobil, a meghajtása jóval kevesebb energiát igényel, mint egy e-kerékpáré. A szerkezet ugyanis nagy szilárdságú, mégis rendkívül könnyű anyagokból készül. Annyira, hogy a súlya akkumulátorral együtt sem éri el a 30 kilogrammot.  

A velomobilok célja, hogy egyesítsék az autó és a rásegítő-pedálos kerékpárok előnyeit, megpróbálva minimalizálni mindkettő korlátait.

A forgalmazás szempontjából a célterület egyelőre Észak-Európa: nem meglepő, hisz a legígéretesebb modell, melynek piaci forgalmazása 2021-re várható, egy stavangeri norvég cég, a Frikiar terméke.

Az eszközt PodBike-nak hívják. Vonzó dizájnnal és számos előnnyel rendelkezik, kezdve azzal, hogy olyan helyekre is el lehet jutni vele, ahová autóval képtelenség lenne.  

Mivel hivatalosan kerékpárnak minősül, közlekedhet az autóforgalom elől elzárt területeken, beleértve a kerékpárutakat is. Helyigénye rendkívül kicsit, egy kompakt autó egyharmada. Csupán 230 cm hosszú és 84 cm széles, ezért sokkal könnyebb parkolni vele. Nyáron, jó időben eltávolítható a teteje. Ráadásul a vezető mögé felszerelhető egy második ülés kisgyermekek számára, vagy egy 160 literes csomagtartó.

A PodBike a pedálokon túl elektromos motorral is rendelkezik. Ez 60 km/h végsebességgel képes önállóan mozgatni a járművet, akkumulátorának pedig 90 km a hatótávolsága. De van hely tartalék akkumulátorok elhelyezésére is. A biztonságot a nagy szilárdságú anyagokból épített karosszéria és a négy kerék garantálja. A fülke fűthető, és utastéri légszűrővel is rendelkezik.  

A PodBike alapmodelljének ára 5 ezer euró, azaz kb. 1 millió 750 ezer forint lesz. Az összeg megmosolyogtató, tekintve hogy a jármű a technológiai avantgárdot képviseli.

Ám a koncepció „őskori”. Legalábbis ahogyan Hanna és Barbera rajzfilmjeiben elképzelték. Fred Flintstone autójának, a híres Flintmobilnak is négy kereke volt, az utasokat már tető védte, a kerekeket pedig lábaik ereje mozgatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.12.03
1920-1930. Tündöklés és bukás. Újabb érdekességgel jelentkezünk, hogyha már a koronavírus először....
2020.12.03
Jia Meng Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2020.12.03
Nem kell elfogadni, hogy évente hatszázan halnak meg Magyarországon közlekedési balesetben - mondta....
2020.12.03
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) külön engedélyének köszönhetően részt vehet a fiatal Forma-1....
2020.12.03
Nem véletlen, hogy a Teslát még csak meg sem említi a Daimler vezérigazgatója, hiszen az európai....
2020.12.03
Egyedülálló hidat építettek indiai szakemberek egy forgalmas főút fölött, hogy segítsenek a....
2020.12.03
A Rail Cargo Hungaria 1,5  milliárd forintot meghaladó értékű beruházással lecseréli vagonjainak....
2020.12.03
Rekordszámú elődás, nemzetközi szinten is értékes kutatási eredmények hangzottak el az autonóm....
2020.12.03
Sipőcz Győző, a Goodyear Hungary Kft. kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője váltotta a....
2020.12.03
Gyászos a mai nap mérlege közlekedésbiztonsági szempontból. A BM Katasztrófavédelmi....