csabai kolbászfesztivál

Itt repül a kismadár - Kádár Ferkó Fotószínháza a Csabai Kolbászfesztiválon

2015.09.18.

„Manni, adjunk a hölgyre egy rokolyát és egy nagykendőt…, igen, természetesen kiküldjük a képet a megadott e-mail címre…, köszönöm a türelmüket, rögtön önök következnek…, hogyne, máris átállítjuk a hátteret a disznóvágásra…, igen-igen, itt leszünk holnap is…”

Ilyen, s ehhez hasonló mondatok gyakran hangoznak el tőlem a Csabai Kolbászfesztiválon, ahol 2008. óta minden évben jelen vagyunk közreműködőként. Nem túlzok, ha azt mondom, szinte mindig sor áll előttünk, hiszen nagyon sokan szeretnék megörökíttetni magukat korabeli öltözékekbe beöltözve, különböző élethelyzetekbe belehelyezkedve.

A tradíció, a hagyomány – úgy gondolom – nagy jelentőségű az ember életében. Én magam gyermekkorom óta gyűjtöm a régi tárgyakat, s mindig vonzottak az eleink életét megörökítő régi fotográfiák is. 2004-től adtam a fejem néprajzi témájú családi képek gyűjtésére. Először csak Békés megyei fotókat gyűjtöttem, majd ezekből képeslapokat jelentettem meg. Azt gondoltam, így ezek, az egyébként csak családi albumokban elfeledve pihenő képek, eljuthatnak szélesebb közönséghez is, és komoly szerepet kaphatnak a hagyományok átörökítésében, bemutatva a viseletet, öltözéket, egyes paraszti vagy polgári eseményeket, munkafázisokat, ünnepeket. Kezdetben családunk gyűjteményéből kerültek ki a felvételek. Aztán jöttek sorban az ismerősök fiókjai, az adakozó ismeretlenek poros padlásai, így lassacskán előkerültek a múlt rögzített töredékei. Nemcsak a kép érdekel, hanem a története is, szeretem tudni, hogy milyen is volt az a pillanat a fotón szereplők életében, amikor elkattintották a masinát.   Fontos számomra, hogy nem csak a magyarok, hanem a megyében velünk élő nemzetiségek is helyet kapjanak a képeslapsorozatban, így bemutatkoznak a képeken a szlovák, német, cigány, szerb és román tradíciók. Mára a sorozat több mint 200 db-ot számlál, több száz kép pedig digitálisan archivált.

Az általam összegyűjtött családi fotók ma már nem csak képeslapként születhetnek újjá, hanem a saját kiadású néprajzi naptár lapjait és notesz címlapját is díszítik. Elkötelezett hagyományőrzőként illetve fényképészként is továbbgondoltam a bemutatási lehetőségüket, így lettek a legérdekesebb, aprócska, fekete-fehér képekből óriási fotóhátterek ezzel 2007-ben megszületett a Fotószínház. 

2007-óta háttereinket legördítettük:
- 5 országban
- 119 településen
- 272 helyszínen
- 383 alkalommal
Lencsevégre kaptunk:
- több mint 60.000 hölgyet és urat

A legelső háttér egy mezőberényi disznóvágás volt, ez jól illeszkedik a Csabai Kolbászfesztivál témájába is. A „Kádár Ferkó Fotószínháza” 2008. óta szerves része a rendezvénynek, úgy is mondhatom, hogy otthon vagyunk a fesztiválon. Az évek során emberek ezreit fényképeztük le a „Disznóvágás”, a „Csabai disznófuttatás”, a „Disznóval a vásárban” és a „Disznóetetés” c. hátterekben, korabeli viseletekben, de túl ezen a rendezvény arculatának kialakításához is hozzájárultunk, disznótartással és disznóvágással kapcsolatos régi képek kölcsönzésével. 

Remélem idén is megtisztelhetem önöket a Csabai Kolbászfesztiválon egy kalapemeléssel, s visszarepíthetem az időben mindannyiukat egy kép erejéig a Fotószínház segítségével!

Kádár Ferenc vándorfotográfus

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....