szakmunkások

Járműipari szakszervezetek: figyelik a globális keret-megállapodások helyi végrehajtását

2014.07.22.

Kiemelt témaként figyel a járműipari vállalatok globális keret-megállapodásainak helyi végrehajtására az Audi, a Mercedes és az Opel magyarországi gyárának szakszervezete - hangzott el az érintett magyar és németországi érdekképviselet vezetőinek keddi győri sajtótájékoztatóján.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezet nyugat-dunántúli koordinátora az eseményen elmondta: eddig sem idejük, sem pénzük, sem elegendő erőforrásuk nem volt arra, hogy nyomon kövessék ezen megállapodások érvényesülését és annak hatását az egyes vállalatokra, de az IG Metall német szakszervezeti szövetség támogatása révén változott a helyzet.
    

Megjegyezte, zömében nem a nagyvállalatoknál érzékelnek problémát, hanem az első és második körös beszállítóknál. Az MTI érdeklődésére a szakszervezeti vezető azt közölte: novemberre állhat fel az a struktúra, amelyben - reményeik szerint fél év alatt - át tudják tekinteni, miként áll a globális keret-megállapodások érvényesítése ebben az ágazatban.

Horst Mund, a 2,2 millió munkavállalót képviselő IG Metall nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője az eseményen azt emelte ki: a vállalkozások határt átlépő tevékenységével összhangban a szakszervezeti munkának is transznacionálissá kell válnia.

Mint mondta, együttműködéssel, egymás tájékoztatásával kell elérniük az érdekképviseleteknek, hogy a munkáltatók ne játsszák ki őket vagy a különböző államokban foglalkoztatott dolgozókat egymás ellen.

Németh Sándor, az Audi Hungaria Független Szakszervezetének vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt: a cégnél mind nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi években a munkavállalók bevonása a gyár életébe, a szakszervezet pedig egyre mélyebben foglalkozik a beszállítóknál dolgozók érdekképviseletével.

Kovács Balázs, a kecskeméti Mercedes-gyár üzemi tanácsának elnöke megjegyezte: van a gyárnak olyan beszállítója, ahol jelezték a dolgozóknak, nem látnák szívesen, ha helyben szakszervezet alakulna; az ott dolgozók beléphetnek az autógyár érdekképviseletébe is, amíg nem sikerül saját csoportot alakítaniuk.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....