gazdaság

Javul a közép-kelet-európai üzleti hangulatmutató

2013.08.07.

Tovább javult a közép-kelet-európai térség üzleti hangulatmutatója április és július között az OeKB osztrák exportfinanszírozó bank szerdán közzétett felmérése szerint.

Az OeKB körkérdésének eredménye azt mutatja, hogy a közvetlen befektetések indexe 82,6 pontra emelkedett az áprilisi 81,8 pontról, a mutató 2007-es értéke volt száz pont. A vállalkozások valamivel jobbnak ítélik meg aktuális üzleti helyzetüket a térségben és némileg derűlátóbban tekintenek a következő hat hónap elé.
    A felmérés szerint a leányvállalatok aktuális üzleti helyzetének megítélését tükröző index 81,7 pontról 82,1-re nőtt, az üzleti várakozások mutatója pedig 82,1-ről 83,3-ra. Ezek alapján elmondható, hogy a gazdasági és üzleti környezet mérsékelt javulására számítanak a cégek a következő fél évben.

    Oroszország és Lengyelország üzleti hangulatindexe a legjobb, Szlovéniában és Magyarországon ugyanakkor továbbra is tart a válság a vállalatok vélekedése szerint

- írta közleményében az OeKB. A Reuters hírügynökség által közzétett táblázat szerint a pozitív és a negatív értékelések különbözete alapján számított mutató Oroszország és Lengyelország esetében egyaránt +30-as értéken áll, Magyarországé és Szlovéniáé -2.
    A bank négyszáz, ausztriai központú vállalkozást kérdezett meg a térséggel szembeni várakozásaikról. A cégek összesen ezerötszáz leányvállalatot működtetnek Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Romániában, Ukrajnában és Oroszországban.
    Az építőipar és a víz- valamint energiaszolgáltatások üzletága kivételével viszonylag magas fokú elégedettség jellemzi a megkérdezett cégeket. A jövőre vonatkozó kilátásokat illetően különösen a pénzügyi szolgáltatók várakozásai visszafogottak.
    A felmérés szerint az új befektetések és a meglévő részesedések bővítésének tervei is fogyatkoznak a térségben. A korábbi expanzió helyett most inkább stabilizálódásról lehet beszélni az OeKB szerint. Kivételt ez alól a biztosítók jelentenek: a szektor a mérsékelt várakozások ellenére is fokozni akarja jelenlétét a régióban.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Keresi a mezőgazdasági vontató sofőrjét a rendőrség: a Tamási Rendőrkapitányságon 898/2023. bü.....
2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....