autósport

Jó arc, és gyors is Norbi

2018.03.06.

Magyarország legnépszerűbb és a világ egyik legjobb autóversenyzője állapodott meg itthon is a Hyundai márkával.

 

Márkaköveti ceremónia Hyundai i30-asokkal                                            A szerző felvételei 

 

Globális sportstratégia                                                                         

Hárman ültek az asztalnál és vagy százan velük szemben, vagyis teltházas volt az esemény és teljes a tisztelet a márka és a sportoló iránt. Mert nemcsak a Hyundai egyre sikeresebb globálisan és itthon, hanem új arca is népszerű és eredményes: Michelisz Norbert a márka magyarországi követe aki idén már az új i30 N modellel versenyez.

A Larus nagytermében négy autó parkolt, kettő a parketten, kettő az asztalon, igaz utóbbi 1:43-as kicsinyítésben, de rali-festéssel. A valóságos méretű i30N és az i30 Fastback pedig jól illusztrálta, hogy a Hyundai új modelljei divatosak és jó minőségűek, miközben a márka felveszi a kesztyűt és két versenyszámban is ringbe szállt, nem is akárhogy. A dél-koreai márka az i20-asokkal elfoglalta a dobogó kétharmadát a világbajnoki futamnak számító 2018-as svéd ralin, melyet megnyert és a Hyundai szerezte meg a bronzérmet is.

A Hungaroringen is hajrá Norbi!

Eggyel nagyobb modelljével, az i30-assal pedig már tavaly beszállt néhány futam erejéig a TCR-sorozatba. A 2017-ben még önálló Series most új formában és új névvel, a WTCC, vagyis a Túraautó Világbajnoksággal összevont mezőnyével rajtol 2018 április 7-8-án a marokkói Marakesben.

A WTCR második futama április 28-29-én lesz a Hungaroring, ahol a hazai közönségnek is bemutatkozik új autójával Michelisz Norbi. Szóval lesz kinek drukkolnunk, hiszen rajthoz áll a mezőnyben a többszörös magyar túraautó bajnok és a 2017-es WTCC második helyezettje, aki a tőle megszokott szerénységgel beszélt terveiről.

Norbi jó arc, és gyors, ahogy új gépe is. Nem csak ő indul i30 N-nel, hanem saját versenycsapata, a magyar M1RA is, aminek részletes programja és pilótáinak neve március végéig még titok, ahogy még azt sem lehet tudni, hogy mágus Bári Gergő marad-e Norbi versenymérnöke.

Michelisz Norbert február elején kötött versenyzői szerződést a Hyundai Motorsporttal, amelynek értelmében a gyártó hivatásos pilótájaként i30 N TCR- autóval versenyez a WTCR sorozatban. És akkor lépett a magyar márkaképviselet is.

Hétköznapra más

„Nagyon megtisztelő, hogy a Hyundai magyarországi képviselete is értéket látott bennem. Ezúton is köszönöm, hogy a Hyundai Hungary hivatalos márkaarca lettem! A munkát azonban nem viszem haza, a versenypályán az i30 N TCR-változatából próbálom kihozni a legtöbbet, magánhasználatra viszont egy Santa Fét választottam, ami tökéletes bővülő családunknak.”

„Szakmailag is hiteles ember mutatja be a márka előnyeit.”, nyilatkozta Kovács Pál a márka ügyvezető igazgatója, aki azt is elmondta, hogy az indulási hetekben még az aktuális változattal közlekedik Norbi, de elsőként kapja majd meg a Genfi Nemzetközi Autószalonon bemutatott 2018-as modellt. „Azt hiszem, sokunk nevében mondhatom, hogy bár tavaly sajnos balszerencsés körülmények miatt elúszott az első helye, de a mi szemünkben ő mindenképpen világbajnok. Öröm volt olvasni, hogy ezt külföldön is hasonlóan gondolják, hiszen a TouringCarTimes mértékadó, nemzetközi szakportál őt választotta meg 2017 legjobb túraautósának a világon. Bízom benne, hogy a Hyundaijal karöltve idén a bajnoki címet is elhódítja. Mi ebben a céljában nagy odaadással támogatjuk.”

Rálépnek a gázra

A Hyundai nem csak a WTCR-ben és a WRC-ben indul, hanem a világbajnoki futamok mellett a nemzeti, így magyar bajnokságban is több autóval szerepel.

A Hyundai már korában versenyzett Accenttel, de a nagy ugrás 2012-re datálódik, amikor bejelentették, hogy két éven belül beszállnak a Rali Világbajnokságba, tavaly pedig az utolsó futamokon már erős gázfröccsel ijesztettek rá a TCR mezőnyére. A magyarországi együttműködés keretében és a budapesti Larusban aláírt megállapodás értelmében Michelisz Norbi lett a Hyundai márka arca, nagykövete, és lesz remélhetően a bajnoka is.

Norbi már a 2017-es kínai TCR futamon megtapasztalhatta, hogy nagyon jó a csomag és a jól felkészített i30 N háttere is professzionális. Amit tavaly még csak kívülről látott, azt idén már két teszten is megtapasztalhatta, hogy az autó gyors az egyenesben, minden kanyarban megfelelően fekszik és kigyorsításkor megfelelő a tempója. Személyes tapasztalata, hogy egyszerűen vezethető, aminek köszönhetően már a 3-4-ik körben felvette a tempót a kezes autóval.

Nem titkolózik a csapattárs, egyelőre

Biztosan izgalmas lesz az első WTCR évad, mert a hétvégi két napra tervezett két időmérőn és három versenyfutamon 22-26 autó pilótája küzd majd. Egyelőre tizenkét márka modelljét vizsgálták független pilóták, és az ő időeredményeik, majd szélcsatornás, valamint dinamikus fékpadi teljesítménytesztek után várható a rajtsúlyok kiosztása, amitől sok függ, mert Bo-P, vagyis az esélykiegyenlítés (Balance of Performance) nagyban befolyásolja sorrendet, amit a márkák politikai erőviszonyai is alakíthatnak...

Michelisz Norbi a Hondát és a Hyundait tartja a legesélyesebbnek. Abban viszont biztos, hogy számíthat csapattársára, a tapasztalt Tarquinire, aki ráadásul nem titkolózó típus és az első pillanattól kezdve sok mindent elárult Norbinak, akinek minden teszten segített, például elmagyarázta az állórajt trükkjeit. Az év közepe fele persze változhat az információcsere és élesedhet kettejük között a verseny, hiszen az egyéni bajnoki címre is hajtanak.

Michelisz Norbert és Kovács Pál

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.18
Minden évben lehetne írni arról, hogy készüljünk fel a motorosokra az utakon, mert minden évben (....
2022.05.18
Mladá Boleslavban a ŠKODA AUTO megkezdi a Volkswagen-csoport Moduláris elektromos platformjának (....
2022.05.18
Több logisztikai szolgáltató figyelmeztető sztrájkja miatt átmenetileg leálltak a gyártósorok a....
2022.05.18
A brit gyártó akadályokat nem ismerő 4x4-es modellcsaládja tovább bővül a legtágasabb Defender 130....
2022.05.18
Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most....
2022.05.18
Kamion és busz ütközött az M1-es autópályán - írja a Katasztrófavédelem. A busz kigyulladt, a....
2022.05.18
A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos....
2022.05.18
Biatorbágy térségében, az M0-ás autóút csomópontja közelében, a főváros felé vezető oldalon....
2022.05.18
A következő öt évben 150 millió forintnak megfelelő összeget költ méhek, pillangók, bogarak,....
2022.05.18
Az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák hatással voltak a Schaeffler első negyedévi eredményére....