traktor

Kétszáz traktor versenyzett Zákányszéken

2015.08.19.

Közel kétszáz géppel érkeztek az idei zákányszéki traktorshow-ra a résztvevők – volt köztük 60 éves matuzsálem és két hetes, szinte nullkilométeres darab is.

A hétvégén a férfiak mellett a nők is megmutathatták, hogyan kell versenyautóként száguldozni ezekkel a monstrumokkal és azt is megtudtuk, milyen érzés egy közel 80 milliós traktorral dolgozni.

– Nem mind olyan jó traktor nekem. De sok tetszik – foglalta össze tapasztalatait a zákányszéki traktorshow-n az ötéves Sólya Soma a delmagyar.hu portálnak. A kisfiú nagy szakértelemmel járta végig a járműveket, hogy megállapítsa: a gumitalpas a legmenőbb. – Játék traktorom már van, de igazi is lesz. Egy John Deere. Azzal fogok dolgozni – dicsekedett.


Traktor, minden mennyiségben. Fotók: Kuklis István/Délmagyarország

Somának volt mit nézegetnie szombaton: közel kétszáz traktor érkezett az immár második alkalommal megrendezett show-ra. Valószínűleg ő profibb módon megkülönböztette ezeket mint női tudósítónk, aki szerint volt zöld, piros, sárga és kék, illetve új és régi. Abban viszont biztos volt pár perc után, hogy megtalálta a legdrágábbat.

– Bárcsak az enyém lenne – mondták többen is, amikor a tulajdonosát kerestük a Fendt 933-asnak. Berec Krisztián is ezt mondta, ő azonban legalább vezetheti – két hete ezzel a géppel dolgozik Röszkén. – Légkondis, ring a fülkéje – egyszerűen jó – jellemezte a 70-80 millió forintos traktort. Ilyen értékű géppel természetesen nem indult a gyorsasági versenyen, ahol rallye-autóként száguldoztak tulajdonosaik ezekkel a hatalmas munkagépekkel. Az erőhúzásra azonban esélyesként nevezett vele.


A kevésbé értékes traktorokat viszont nem kímélték tulajdonosaik: egyiknek a váltója, másiknak a kereke esett ki verseny közben. El is gondolkoztunk, vajon ez a jobb a traktornak, vagy az a megalázottság, hogy a pálya mellett parkoltatják, emelőkarjára pedig asztalt, padot és napernyőt pakolva sörözgetnek rajta – ilyet is láttunk ugyanis.

A férfias rendezvényen láttunk szép számmal nőket is, mi több, saját futamot is kaptak. Igaz, csak nyolcan vállalkoztak arra, hogy a családi traktorral körbemenjenek a versenypályán. Hogy a bátorság hiányzott vagy a férfiak engedték át nehezen a volánt, az nem derült ki, mindenesetre több hölgy is úgy gurult ki a pályára, hogy a fülkében ott adta a jó tanácsokat élete párja is. Barna Orsolyát öten is igazgatták, pedig láthatóan nem volt rá szüksége. A 16 éves fiatal, csinos lány 9 éves kora óta vezeti Europad traktorjukat.


– Permetezünk, targoncázunk vele – mesélte Barna Mihály, az édesapa, aki nem is értette a kérdést: nem félti-e lányát vagy a traktort. – Földes úton járunk, mi baja lenne bármelyiknek is? – kérdezte. Orsolyától csak annyit sikerült megtudnia a delmagyar.hu portálnak, hogy felnőttként is traktort akar majd vezetni: a verseny előtt ideges volt, miután pedig férfiakat is megszégyenítő módon végighajtotta a járművet a pályán, és kiderült számára, hogy egy apró manőverezési hiba miatt sok időt veszített, durcásan elvonult.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....