biztosítás

Kihirdették Romániában az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvényt

2017.05.31.

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat (kgfb) szabályozó új törvényt szerdán.

A jogszabály referenciaárakat vezet be, amelyeket az utóbbi öt év javítási költségei és előfordulási gyakoriságuk átlagából számítanak ki. A referenciaszintben megszabott díjtételeket a biztosítók egyedileg megszabott kedvezményekkel, illetve pótdíjakkal igazíthatják ki az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) által meghatározott bonus-malus szabályok szerint, annak függvényében, hogy okozott-e balesetet a gépjárművezető.

A törvény megszabja, hogy a biztosító nem számíthat fel 25 százaléknál nagyobb kezelési költségeket. Ez a rendelkezés a biztosítók elégedetlenségét váltotta ki: szerintük 30 ezer bróker marad munka nélkül, jutalékukat ugyanis a jelenlegi 10 százalékról 4-5 százalékra csökkenti.

Az ASF két hete tette közzé a következő fél évre érvényes kgfb referenciaárakat, a személygépkocsik hengerűrtartalma és a gépkocsivezetők életkora függvényében. A legnagyobb, 2718 lejes (183 ezer forint) referenciaárat a 2500 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt járművet vezető, 30 évesnél fiatalabb gépkocsivezetőkre állapították meg, a legkisebb, 461 lejes referenciaár a 60. életévüket betöltött gépkocsivezetőkre vonatkozik, akik 1200 és 1400 köbcentiméter közötti hengerűrtartalmú járművet vezetnek. A teherautóknál súlyuk függvényében 951 és 7314 lej között változik a referenciaár.

A kgfb-t egytől 12 hónapig terjedő időszakra lehet megkötni, és ideiglenesen fel is lehet függeszteni, de ez utóbbi esetben le kell adni a rendőrségen a gépkocsi rendszámtábláit.

A romániai biztosítóknak ezentúl fel kell ajánlaniuk a közvetlen kártalanítást lehetőségét is ügyfeleiknek. A károsult így saját biztosítójához fordulhat kárigényével, és annak kell majd behajtania a jármű javításának költségeit attól a biztosítótól, amelynél a balesetet okozó sofőr megkötötte felelősségbiztosítását.

A törvény további újdonsága, hogy bűncselekménnyé nyilvánítja a hamis kötvények értékesítését és a hamisított alkatrészek használatát. Egy szervizfelelős ezentúl akár hétéves szabadságvesztést is kockáztat, ha hamisított alkatrészt ad el eredetiként.

Bukarestben tavaly ősszel fél évre érvényes maximális árakat szabtak meg a kötelező kgfb-re, miután a fuvarozók rendszeres forgalomlassító megmozdulásokkal tiltakoztak a biztosítási díjak drasztikus drágulása ellen. A kötvények ára másfél év alatt átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedett a piacvezető Astra és a Carpatica biztosító csődje nyomán.

Az új román kgfb-törvény a közlönyben való megjelenését követően 30 nap után, várhatóan júliusban lép hatályba.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....
2022.07.03
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk az új magyarországi rendszámokat.  ..