e-mobilitás

A kisebb településeken kiváló megoldást jelenthet az elektromos mini- és midibuszok beszerzése a HUMDA közreműködésével

2024.06.10.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programban beszerezhető, nyolc méternél rövidebb mini és midi méretű, akkumulátoros elektromos meghajtású autóbuszok ideális megoldást jelenthetnek a néhány ezer vagy tízezer fős településeknél a környezetbarát közösségi közlekedésben. A kisebb települések is sikeresen járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a károsanyag és üvegházhatású gázok kibocsátása minél gyorsabb ütemben csökkenjen a hazai közösségi közlekedésben és egyben fiatalodjon a járműállomány. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ország 2050-re elérje a klímasemlegességet.

 

A kényelmesebb és fenntarthatóbb mobilitási megoldások keresésében több mint egy éve indította el együttműködését a HUMDA és a hatezer fős Bács-Kiskun megyei Izsák városa. Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke és Lakatos Tamás izsáki polgármesterjelölt találkozóján elhangzott, hogy a jövőben mindketten folytatni kívánják a sikeres együttműködést.

– Az Izsák méretű településeken a midi, vagy akár a még kisebb mini méretű autóbuszokkal lehet érdemes kiszolgálni a lakosságot. Mindezt az elektromos hajtásnak köszönhetően szén-dioxid-kibocsátástól mentesen tudjuk megtenni a HUMDA Zöld Busz Program jelenleg is futó pályázatainak keretében. Ennek szemléletformáló értéke is van, hiszen azt az üzenetet hordozza magában, hogy a fenntartható jövő rendkívül fontos, ezért pedig most kell cselekednünk. Külön öröm számunkra, hogy mindezt olyan magyar buszgyártók segítségével tehetjük meg, mint az Ikarus, hiszen ezzel a hazai gazdaságot és munkaerőpiacot is hatékonyan tudjuk fejleszteni – emelte ki Weingartner Balázs igazgatósági elnök.

– Bízom, benne, hogy a jövőben a HUMDA-val közösen valósíthatunk meg ilyen zöld beruházásokat a városban, ezzel valós és tartós fenntartható megoldásokat kínálva a felmerülő problémákra. Izsákon és környékünkön nemcsak a közösségi közlekedésben, hanem iskolabuszként vagy akár az egészségturizmusban is kiválóan használhatnánk a HUMDA zöld buszait – emelte ki Lakatos Tamás polgármesterjelölt.

A HUMDA 2021-től koordinálja a Zöld Busz Programot, amelynek célja, hogy a hazai közösségi közlekedés folyamatosan haladjon a karbonsemlegesség irányába. A programban eddig 135 autóbusz állt forgalomba, melyek évente mintegy 8200 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, ami 110-115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. A közszolgáltatóknak mindez több száz millió forinttal csökkenti az üzemanyagköltségeit. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.17
Csaknem másfél millió kilométert futott hat év alatt egy Toyota Tundra motorgenerál nélkül. Az autó....
2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....