motorsport

Kovács Bálint dobogóra állna a német gyorsaságimotoros bajnokságban

2023.03.31.

Az első háromnapos teszt alapján bizakodó és reménykedik abban, hogy dobogós helyezéseket is el tud majd érni a német gyorsaságimotoros bajnokságban (IDM) Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője, aki a gyári Alpha-BMW csapatában áll majd rajthoz.

A 21 éves motoros az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy a múlt héten a spanyolországi Cartagenában volt lehetősége három napon át gyakorolni a BMW-vel, nemcsak a versenymotorral, hanem a csapattagokkal is ez volt az első interakciója.

"Nagyon friss volt minden, de az első pillanattól kezdve otthon éreztem magam, látszik az istálló minden tagján, hogy nem ma kezdték ezt a sportágat, és az sem véletlen, hogy többször voltak már bajnokok az IDM-ben, ahol mindig az élmezőnyhöz tartoznak" - nyilatkozta Kovács, aki szerint a győztes mentalitás a csapattagok hozzáállásán és felkészültségén is tetten érhető.

"Természetesen a motorhoz hozzá kellett szoknom, de úgy érzem, viszonylag könnyen sikerült alkalmazkodnom, és aztán jól sikerült haladnunk a beállításokkal is" - mondta Kovács Bálint, aki elárulta, hogy a különböző gumikeverékek kipróbálása, valamint a kipörgésgátló, a futómű és az elektronika beállítása után már versenyképes köridőt tudott futni.

A motoros az idén az IDM futamai mellett a szlovák Maco Racing Team színeiben a hosszútávú-világbajnokság (EWC) három, egyenként 24 órás viadalán is rajthoz áll. Szerinte a két versenysorozat jól kiegészíti egymást, tapasztalata szerint egyre több motoros indul EWC-viadalokon, mert így versenykörülmények között sok időt tudnak motoron tölteni.

"Ez egyrészt magabiztosságot, önbizalmat ad, másrészt sokat segít abban, hogy megtanuljunk folyamatosan azonos köridőket motorozni" - fejtette ki Kovács. "A német bajnokságban a klasszikus gyorsaságimotorozásnak megfelelően a határok feszegetésén van a hangsúly, ott építeni kell a tempót folyamatosan. Az EWC-ben nem feltétlenül kell a leggyorsabbnak lenni, de konstans jó köridőket kell tudni teljesíteni".

A versenyző szerint elsősorban mentális szempontból követelnek más hozzáállást a hosszútávú-vb viadalai, valamint az IDM futamai.

"Fizikálisan nincs különbség, hiszen ha valaki bírja a 24 órát, akkor bírni fogja a rövidebb versenyeket bármelyik bajnokságban. Fejben azonban teljesen más, amikor arra készülök, hogy 10-20 körön keresztül 100 százalékos teljesítményt kell nyújtanom, és az is, amikor arra, hogy hosszabb etapokon kell nagyon stabilan versenyezni" - nyilatkozta.

Kovács Bálint a motorozás mellett a győri Széchenyi István Egyetem műszaki menedzser szakán tanul, jelenleg a negyedik félévét teljesíti, bár elmondása szerint nem könnyíti meg a dolgát, hogy a versenyzői pályafutása miatt sok időt tölt külföldön.

"Most a spanyolországi teszt után egyenesen Franciaországba repültem, itt már a héten a másik csapattal készülök a Le Mans-i 24 órás futamra, úgyhogy nem is jártam otthon a két teszt között. Igyekszem folytatni a tanulmányaimat, és szerencsére az egyetem tekintettel van a sportpályafutásommal összefüggő elfoglaltságaimra, támogatnak és segítenek, amiben csak tudnak" - mondta a motoros.   

Kovács a 24 órás viadalokon elsősorban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy csapatával együtt hibátlan teljesítményt nyújtsanak a hétvégéken, mert úgy - megfogalmazása szerint - kis szerencsével kivételes eredményt is el tudnak érni, a gyári istállók ugyanis nagy előnyben vannak a privát riválisokkal szemben.

"A német bajnokságban nagyon remélem, hogy az élmezőnyben tudok küzdeni rendszeresen, és jó lenne néhány futamon dobogós helyezéseket is elérni" - jelentette ki.

Az EWC április közepén rajtol a Le Mans-i 24 órás viadallal, s Kovácsék még rajthoz állnak a júniusi spai, valamint a szeptemberben sorra kerülő Bol d'Or elnevezésű franciaországi 24 órás futamon is. Az IDM május közepén kezdődik, a mezőnyre hét versenyhétvége vár jellemzően németországi helyszíneken, de a naptárban szerepel a csehországi Most, az ausztriai Red Bull Ring, valamint a hollandiai Assen is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Az új szolgáltatás mindent visz: közvetlenül a 90-es évekből származik. ..
2024.07.25
A MÁV-Volán-csoport egy svéd lízingcégtől bérel dízelmozdonyokat, az első német Henschel....
2024.07.25
Két nehéz éven van túl a hajózás és a vitorlás élet a Fertő tavon. A hónapokig tartó, heves....
2024.07.25
A Joby Aviation hatrotoros, tüzelőanyag-cellás légi járműve egy hónappal ezelőtt több mint 800....
2024.07.25
Kamion és kisteherautó karambolozott az M7-es autópályán Balatonszárszó közelében, ezért egy....
2024.07.25
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) négy új hajója alig néhány hónappal a forgalomba állítása után....
2024.07.25
„Háromdimenziós emberszimuláció”: a BMW Group regensburgi gyára már évekkel a NEUE KLASSE....
2024.07.25
Megszoktuk, hogy az autók, motorok rendre feszegetik a sebességi határokat. Az extrém....
2024.07.25
Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási....
2024.07.25
Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy....