Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Közlekedés hajóval a Balatonon

2022.05.01.

Elkezdődött a balatoni hajózási szezon, így Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában megmutatjuk, hogyan hajózhatunk a magyar tengeren. 

Nagyszombaton, április 16-án elindult a hajózási szezon a Balatonon, ami már a 176. a sorban. Ennek alkalmából bemutatjuk a balatoni hajózás történetét, és hogy milyen lehetőségeink vannak, ha hajóra szállnánk a magyar tengeren.  

A balatoni hajózás története

A ma már 176 éves a balatoni hajózás megszületésének azt tekintik, amikor 1846. szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésnapján vízre bocsátották Füreden a korábban megalakult Balaton Gőzhajózási Társaság hajóját, az oldalkerekes Kisfaludy gőzöst. A balatoni gőzhajózás legfőbb kezdeményezője és tetemes részben anyagi támogatója Széchenyi István volt. 

Sokáig a Kisfaludy volt az egyetlen gőzös a tavon, ám miután 1888-ban létrejött a Balatontavi Gőzhajózási Részvénytársaság, megszaporodtak a gőzhajók a tavon. Az első a Kelén volt (amely később a Baross nevet kapta), majd további hajókkal bővült a flotta. A társaságot 1926-ban felvásárolták és újjászervezték Balatoni Hajózási Részvénytársaság néven. A régi gőzhajókat felújították, és új motoros személyhajók beszerzésébe kezdtek. 

A második világháború nem kímélte a balatoni hajóflottát sem. A teljes pusztulástól csak a Kelén csavargőzös és a Tünde motoros menekült meg, melyeket a személyzet a hajó elsüllyesztésével mentett meg a felrobbantástól a révfülöpi kikötőben. Később a hajókat kiemelték és helyreállították, 1948-ra pedig már újra a háború előtti hajópark szelte a Balaton hullámait. 

1948-ban sor került a Balatoni Hajózási Részvénytársaság államosítására. A Balaton északi és déli partja közötti átkelő forgalmat ideiglenesen három dunai gőzhajó – az Úttörő, a Pajtás és az Ifjú Gárda – áttelepítésével tették kényelmesebbé. Soha nem látott mértékben megnövekedett a balatoni forgalom, ezért 1952-ben megépült a balatonfüredi hajógyárban a 600 férőhelyes Beloiannisz motoros. 1956-tól folyamatosan 11, egyenként 150 személyes alumínium hajó jelent meg a tavon. Formájuk és zárt utasterük miatt a népnyelv vízibuszoknak nevezte el őket. 

A MAHART Balatoni Hajózási Kft. 1990-ben kezdte meg működését. A nyolcvanas években létrehozott nosztalgia-hajópark 1990-ben az újjáépített Csobánccal, 1991-ben a Kelénnel, 1994-ben a Tündével tovább gyarapodott, és visszavásárolták a korábban selejtezett Helka maradványait, melyet a Kelén mintájára felújítottak, és 1996-ban, a balatoni gőzhajózás megindulásának 150. évfordulóján újra üzembe helyeztek. Ezek a nosztalgiahajók ma is járják a Balatont. 

Ma Balatoni Hajózási Zrt. néven működik a társaság, amely a nosztalgiahajók mellett öt nagyhajóval, négy komppal és számos kisebb hajóval rendelkezik. 2017-ben egy újabb hajót, a Nemzeti Regatta motorost állították forgalomba, mely így a flotta legfiatalabb tagja lett. Idén két új komppal és két új katamaránnal bővül a flotta, amelyek várhatóan 2022-ben érkeznek a Balatonra. 

Hajózási lehetőségek Balatonon

A komptól a gyerekeknek szóló sétahajózásig sokféle lehetőség közül választhatunk.

  • Kompjárat Szántód és Tihany között. A Balaton egyetlen révátkelője Szántódrév és Tihanyrév között található, ahol a kompok folyamatosan szállítják a gépjárműveket és utasokat. A kompok egész évben üzemelnek, csak szélsőséges időjárás és kedvezőtlen jégviszonyok esetén nem indulnak. 
  • Települések közötti hajójáratok. A települések közötti menetrendi hajózás április közepén indult. A kora tavaszi időszakban először Siófok–Balatonfüred–Tihany, Fonyód–Badacsony, majd Balatonmáriafürdő–Balatongyörök–Szigliget–Badacsony útvonalakon indulnak járatok, később pedig további településekről is hajózhatunk. 
  • Sétahajó. Nem csak egy másik balatoni településre utazhatunk hajóval, hanem menetrend szerinti sétahajózásra is van lehetőség, így megcsodálhatjuk a Balatont és a part menti látnivalókat. A sétahajó ugyanabba a kikötőbe érkezik vissza, ahonnan elindult.  A sétahajók április 15-től indultak először Siófok, Balatonfüred, Keszthely, majd Badacsony és Balatonmáriafürdő kikötőkből, a későbbiekben pedig további településekről is sétahajózhatunk.
  • Bulihajó. Szórakozóhely a Balaton közepén, DJ-vel, fényekkel, lenyűgöző panorámával. A Bulihajók július 2-től indulnak 9 kikötőből: Siófokról, Balatonfüredről, Balatonlelléről, Balatonboglárról, Fonyódról, Keszthelyről, Balatongyörökről, Badacsonyból és Révfülöpről. A hajók a program végén az indulási állomásra térnek vissza.  
  • Varázshajó. Izgalmas hajókirándulás a gyerekeknek, akik kalózokkal, bűvészekkel és bohócokkal találkozhatnak a fedélzeten. A Varázshajók július 2-től indulnak 9 kikötőből: Balatonfüredről, Balatonalmádiból, Balatonlelléről, Balatonboglárról, Fonyódról, Keszthelyről, Balatonmáriafürdőről, Badacsonyból és Balatonföldvárról.

Újabb járatok indulnak

A balatoni hajózási szezon húsvétkor két fő útvonalon, Fonyód–Badacsony és a Siófok–Balatonfüred–Tihany között indult el, de csak hétvégenként. Májustól ezeken az útvonalakon már minden nap közlekednek a menetrend szerinti járatok, és indulnak sétahajók Siófok, Balatonfüred, valamint Keszthely kikötőből.

Emellett április 30-tól hétvégenként Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony útvonalon is járnak a menetrendi hajók, valamint indulnak sétahajók Badacsony és Balatonmáriafürdő kikötőjéből is. Jó tudni, hogy a kirándulók miatt május 1-jén sűrűbben járnak a hajójáratok Fonyód és Badacsony között. 

A balatoni hajójáratok részletes menetrendjét megtalálod a Bahart honlapján.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....