üvegházhatású gázok

A közlekedés a szén-dioxid kibocsátás ötöde - honnan jön a többi?

2023.03.03.

A közlekedés a globális CO₂-kibocsátás körülbelül egyötödét adja. De honnan származnak ezek a kibocsátások, és hogyan változhatnak a következő évtizedekben?

Az utóbbi években rengeteget hallani az autók szén-dioxid kibocsátásáról, annak ellenére, hogy maguk a személyautók nem tartoznak a legnagyobb kibocsátók közé. De melyek a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe bocsátó szektorok?

A szén-dioxid kibocsátás elsődleges forrása az energiatermelés. A fosszilis tüzelőanyagokat, mint a szenet, olajat és földgázt elégetik villamos energia előállítására, ami szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 42%-áért.

A szállítási szektorba olyan járművek tartoznak, mint az autók, teherautók, buszok és repülőgépek. A fosszilis tüzelőanyagok motorokban való elégetése szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, így ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 24%-áért. Ennek a 24 százaléknak egy részét adják a személyautók.

Az ipari szektor alatt számos tevékenységet értünk, mint például a különböző gyárak és a bányászat. Számos ipari folyamat fosszilis tüzelőanyagok elégetésére épül, ami jelentős szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 22%-áért.

Az építőipar magában foglalja a lakó- és kereskedelmi épületeket. Ezen épületek fűtése, hűtése és világítása energiát igényel, amely gyakran fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A földhasználati szektor olyan tevékenységeket foglal magában, mint az erdőirtás és a mezőgazdaság. Az erdőirtás szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe a fák kivágásával, míg a mezőgazdaság, például az állattenyésztés és a műtrágyahasználat metánt és dinitrogén-oxidot bocsát ki, két erős üvegházhatású gázt. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A világ legnagyobb kibocsátói is szinte egytől egyig az energiatermelés területén keresendők: Olyan vállalatokat találunk közöttük, mint a kínai állami energiacégek, a Saudi Aramco, a Shell, Exxonmobil, vagy a Gazprom.

Összességében tehát azt látjuk, hogy míg a közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás 24%-áért felel, addig az energiatermelés és az ipari szektor együttesen a globális kibocsátás 64%-áért felelős.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.24
Japánban már kapható a Lexus LBX sportváltozata, a GR Yaris hajtásláncával szerelt Morizo RR....
2024.07.24
Új cégnév, új arculat és új irányok az olajipari óriásnál ..
2024.07.24
A pályafenntartó teherautó ütközéselnyelőjébe rohant bele egy személykocsi az M5-ös autópálya....
2024.07.24
Fésűs Nelly színésznő, Vajtó Lajos üzletember, Kiss Norbert világ és ötszörös Európa bajnok....
2024.07.24
- Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország....
2024.07.24
Parádés hétvégének indult, de balszerencsésen zárult Losonczy Levente számára a vendégszereplés a....
2024.07.24
Frontálisan ütközött egy személygépkocsi és egy teherautó a 4-es főút 141-es kilométerénél,....
2024.07.24
Más idők járnak. Egy elektromos crossoveren tér vissza Európába a Nismo modellnév. ..
2024.07.24
Szöveges és térképes figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére 2024.07.24. szerda....
2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..