üvegházhatású gázok

A közlekedés a szén-dioxid kibocsátás ötöde - honnan jön a többi?

2023.03.03.

A közlekedés a globális CO₂-kibocsátás körülbelül egyötödét adja. De honnan származnak ezek a kibocsátások, és hogyan változhatnak a következő évtizedekben?

Az utóbbi években rengeteget hallani az autók szén-dioxid kibocsátásáról, annak ellenére, hogy maguk a személyautók nem tartoznak a legnagyobb kibocsátók közé. De melyek a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe bocsátó szektorok?

A szén-dioxid kibocsátás elsődleges forrása az energiatermelés. A fosszilis tüzelőanyagokat, mint a szenet, olajat és földgázt elégetik villamos energia előállítására, ami szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 42%-áért.

A szállítási szektorba olyan járművek tartoznak, mint az autók, teherautók, buszok és repülőgépek. A fosszilis tüzelőanyagok motorokban való elégetése szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, így ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 24%-áért. Ennek a 24 százaléknak egy részét adják a személyautók.

Az ipari szektor alatt számos tevékenységet értünk, mint például a különböző gyárak és a bányászat. Számos ipari folyamat fosszilis tüzelőanyagok elégetésére épül, ami jelentős szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 22%-áért.

Az építőipar magában foglalja a lakó- és kereskedelmi épületeket. Ezen épületek fűtése, hűtése és világítása energiát igényel, amely gyakran fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A földhasználati szektor olyan tevékenységeket foglal magában, mint az erdőirtás és a mezőgazdaság. Az erdőirtás szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe a fák kivágásával, míg a mezőgazdaság, például az állattenyésztés és a műtrágyahasználat metánt és dinitrogén-oxidot bocsát ki, két erős üvegházhatású gázt. Ez az ágazat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 6%-áért.

A világ legnagyobb kibocsátói is szinte egytől egyig az energiatermelés területén keresendők: Olyan vállalatokat találunk közöttük, mint a kínai állami energiacégek, a Saudi Aramco, a Shell, Exxonmobil, vagy a Gazprom.

Összességében tehát azt látjuk, hogy míg a közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás 24%-áért felel, addig az energiatermelés és az ipari szektor együttesen a globális kibocsátás 64%-áért felelős.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....
2024.04.15
A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja a nemzetközi hallgatóknak is új lehetőségeket....
2024.04.15
A modern járművek által generált adatmennyiség elképesztő méreteket öltött, akár óránként 19....
2024.04.15
Szörnyű tragédia történt a hétvégén Ausztriában, Stájerország tartományban – írja a Heute című....