Nissan

Közlekedésbiztonság: aktív biztonsági pajzs sávelhagyás-jelző

2014.07.20.

Az üdülőszezon kezdetével Európa-szerte emberek milliói kelnek útra nyaralás céljából, ami egyet jelent a hosszadalmas autópályautakkal. A Nissan tulajdonosok biztosak lehetnek benne, hogy a gyártó mérnökei már túl vannak ezeken a túrákon, hogy olyan technológiát fejleszthessenek ki, mellyel az utazást biztonságosabbá tehetik. Ezen erőfeszítések egyik példás eredménye az új Nissan Note-ra szabott Sávelhagyás-jelzés

A gyermekes családoknak nagy kihívást jelent a hosszú utakon való koncentrálás. Több kutatás is alátámasztja, hogy az autóban ülő kisgyermek a legjelentősebb figyelemelterelő faktor a vezetés során; 12-szer nagyobb figyelmet igényel mint a mobiltelefon-használat. A balesetek és balesetközeli helyzetek túlnyomó részét (78%-át)  figyelmetlenségek és a sávelhagyás okozzák. A sávlhegyásra figyelmeztető rendszerek az ilyen balesetek közel 10%-át képesek megelőzni.

Ezt szem előtt tartva a Nissan tervező mérnökei több mint 100 000 km-en, több ezer órán át tesztelték az új Note Aktív Biztonsági Pajzsának Sávelhagyás-jelző rendszerét. Ez az úttörő, innovatív rendszer folyamatosan figyeli az autó környezetét és a sáv elhagyásakor a lehető legpontosabb figyelmeztetést adja a vezető számára.

A Nissan európai közúti tesztjei bebizonyították, hogy az áltlános sávelhagyás-jelző rendszereket könnyen megzavarják a szűk országutak. Ha  pedig a rendszer nem érzékeli a különbségeket az európai utak különböző felfestései között a vezető túl korán kaphatja a figyelmeztetést. Az új Note Sávelhagyás-jelző rendszere a beépített 360 fokos kamera képét és a biztonsági rendszerekből nyert adatokat használja, mellyel folyamatosan alkalmazkodik a változó útminőségekhez és típusokhoz. Ezáltal a rendszer érzékeli, hogy a jármű éppen közúton vagy autópályán halad és ennek megfelelően ad figyelmezetető jelzéseket a vezető számára.

Ha a sofőr figyelmetlen vagy elálmosodik és elkezd kisodródni a sávból a rendszer azonnali hangjelzéssel figyelmezteti erre. Ha azonban csak egy kisebb kitérő manővert hajt végre, úgy a kormánymozgást figyelő algoritmus felismeri ezt.

Richard Picton, a Nissan Aktív Biztonsági Pajzs egyik fejlesztő mérnöke így nyilatkozott: „A Nissannál arra törekszünk, hogy a családok biztonságban élvezhessék nyaralásukat. Ennek érdekében Európa-szerte 23 országban több ezer órát fordítottunk a Nissan innovatív Aktív Biztonsági Pajzsának kifejlesztésére és tesztelésére."

Az új Nissan Note az innovatív biztonsági technológiák egész tárháza. A Sávelhagyás-jelzés, Holttér-figyelés és a Mozgó tárgyak észlelése együtt alkotják az Aktív Biztonsági Pajzsot. Ez pedig kiegészül a 360 fokos parkolókamera madártávlati képével a maximális biztonság elérése érdekében. A Nissan ezzel új korszakot teremt a B-szegmens történetében.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....
2022.07.03
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk az új magyarországi rendszámokat.  ..