közlekedik a család

„Közlekedik a család” 2016-ban is!

2016.03.07.

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a nagysikerű családi közlekedésbiztonsági vetélkedő-sorozatot, amelynek fődíja az idén egy Skoda Rapid Spaceback lesz. Az országos vetélkedő lebonyolításának állandó és megújult részleteit a vetélkedő szervezői és főtámogatói ismertették a verseny új főhadiszállásán, a Duna Autó Zrt. Zay utcai Skoda márkakereskedésében.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében 2012 óta évente megrendezett családi vetélkedő hatodik sorozata április 23-án indul,  21 városban, 7 héten át zajlanak az elődöntők, és június 18-19-én kerül sor az országos döntőre. A verseny főtámogatója a biztonságos közlekedés mecénásaként is aposztrofálható Autós Nagykoalíció és a Skoda Magyarországi importőrsége lesz az idén is. Az Autós Nagykoalíció távollevő elnöke, Knezsik István az esemény után a következőket mondta: "magánemberként és a szervezet elnökeként is nagy örömmel tölt el, hogy évről-évre egyre több család részvételével zajlik a verseny-sorozat országszerte, hiszen ilyen események által válik valósággá a mindennapokban az Autós Nagykoalíció mottója, érdekképviseleti szervezetünk tagjainak és partnereink közös célja, hogy aki reggel elindul, az biztonságban haza is érjen. Több éves szakmai és anyagi támogatásunk végcélja pedig nem más, minthogy a közlekedés - annak ellenére, hogy egy állandó veszély forrás - örömteli esemény legyen az életünkben".

Kiss Csaba - ORFK-OBB főtitkár

Kiss Csaba rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára beszédében kiemelte: a verseny legfőbb célja, hogy előtérbe helyezze és támogassa a családok szerepét a biztonságos közlekedésre nevelésben, hiszen az újabb és újabb generációk közlekedési kultúráját azzal lehet megalapozni és biztosítani,  ha a gyerekek közvetlenül részt vehetnek a közlekedésben, és ehhez jó példát látnak, a felnőttek pedig a meglévő tudásukat folyamatosan frissítik, megerősítik. Az alezredes szerint a vetélkedő során szerzett élmények és információk hatásai később a mindennapokban jelentkeznek majd, hiszen ha a szülő következetesen figyel a biztonságos közlekedésre, ezt a magatartást a gyermek követni fogja. Így aztán megtörténhet, hogy épp csemeténk szólítja fel például valamelyik nagyszülőt a láthatósági mellény viselésére, amikor az éppen kerékpárral indul útnak – hozott egy életszerű példát Kiss Csaba.

2015-ben is autó volt a győztes jutalma. A díjhoz Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke gratulál az első helyezettnek. Az ANK elnökének szívügye a biztonságos közlekedés, ezért támogatja a versenyt.

A főtitkár beszámolt arról, hogy a megyei fordulókon tavaly közel 400 család vett részt a selejtezőkön, az idén pedig még ezt a számot is meghaladó részvételre számítanak, részben az érdekes kihívásnak, de  nem utolsósorban az értékes nyereményeknek köszönhetően.

Dalnoki Balázs (j) - a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. Skoda márkaigazgatója

Dalnoki Balázs Skoda márkaigazgató a nyereményautónak  a verseny szellemiségéhez méltó biztonsági felszereltségét részletezte.  Megfogalmazása szerint „(…) a Skodánál nemcsak gépet adnak, hanem biztonságot is”. Elmondta, hogy a Rapid Spaceback 5 csillagos Euro NCAP törésteszt eredményével és az EU tagországok piacán alapfelszereltség részeként kínált ABS-szel, ESC-vel és 6 légzsákkal járul hozzá a bent ülők védelméhez. Aktív biztonsági arzenáljában olyan berendezések is megtalálhatók mint például a vészfék-asszisztens, gumiabroncs légnyomás-ellenőrző rendszer és a visszagurulás-gátló (Hill-Hold-Control), valamint C-EPS (Column-Electric Power Stearing) berendezés, ahol a programszabályzású elektromos szervomotor csak akkor aktiválódik, ha a kormányzás valóban igényli a rásegítést.

A márkaigazgató reményei szerint minden selejtező helyszínén ilyen típusú autókkal fogják teljesíteni a vezetéstechnikai feladatokat a versenyzők. A nevezés a korábbi évek gyakorlata szerint online és helyszíni regisztrációval is lehetséges, amennyiben a magyarországi lakóhellyel rendelkező család egyik szülő tagja rendelkezik „B” kategóriás jogosítvánnyal, és gyereke(ik) 6-17 év közöttiek. A megyei elődöntők során többnyire KRESZ tesztkérdések megválaszolását, kerékpáros ügyességi és vezetéstechnikai feladatokat kell majd teljesíteni, amit - a szervezők ötleteiktől függően - elsősegély-nyújtási feladatokkal és logikai játékokkal is kiegészíthetnek. A versenykiírás és a versenyszabályzat részletei itt olvashatók.

A területi versenyeket a megyei baleset-megelőzési bizottságok szervezik az alábbi időterv szerint:

  • Április 23. Budapest, Tatabánya, Szeged,
  • Április 30. Eger
  • Május 7. Kaposvár, Békéscsaba, Salgótarján, Székesfehérvár
  • Május 21. Cegléd,Győr, Miskolc, Pécs, Szombathely,
  • Május 28. Veszprém, Szekszárd, Nyíregyháza
  • Május 29. Nyíregyháza, Debrecen
  • Június 4. Kecskemét, Szolnok, Zalaegerszeg

A kétnapos országos döntő a budapesti Duna Autó Zrt. Zay utcai Skoda szalon területén kerül megrendezésre 2016. június 18-19. -én.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....