mini

Különkiadással tiszteleg a MINI a legendás női versenyző előtt

2022.03.14.

Hatvan évvel ezelőtt egy brit női autóversenyző, Pat Moss vezette elsőként győzelemre a márkát nemzetközi ralin. Hamisítatlan különkiadásai legújabb fejezetével a MINI a motorsport-karrier első állomását és a férfiak uralta mezőny meghódításának történetét idézi fel. A premier a nemzetközi nőnapon volt, piaci bevezetés 2022 májusában lesz.

A versenyzés a MINI génjeibe van kódolva: történetének legnagyobb motorsport-bravúrjait a márka egytől egyig a raliban érte el. És mindezek alapját egy kivételes nő fektette le: 1962 májusában a klasszikus Mini első ízben gurult fel a nemzetközi ralik abszolút győzteseinek listájára.

A nemzetközi Tulipán Ralin – amely a hollandiai Noordwijk településről kalauzolta a pilótákat a Francia Riviéráig, és vissza – Pat Moss a megmérettetés abszolút leggyorsabb idejét autózta meg a klasszikus Mini Cooper volánja mögött. Hatvan évvel később a MINI egy hamisítatlan különkiadással állít emléket a brit női autóversenyző tehetségének, bátorságának és szenvedélyének.

A háromajtós MINI-hez és az ötajtós MINI-hez elérhető Pat Moss Edition különkiadás – amely mindössze 800 példányban lát napvilágot – nem csupán a klasszikus Mini rendkívüli motorsport-karrierjének első állomását idézi fel, de a motorsportban elért úttörő női teljesítmények előtt is fejet hajt. A klasszikus Mini, Pat Moss és navigátora, Ann Wisdom alkotta triumvirátust a Hollandiában aratott győzelem örökös legendává emelte egy olyan sportágban, amely rendre az erősebb autók teljesítményétől és a férfiak által elért sikerektől volt hangos.

A Pat Moss Edition különkiadást szokatlan kiegészítők és stílusjegyek jellemzik. A különkiadás 2022 májusában válik elérhetővé a háromajtós MINI Cooper S, az ötajtós MINI Cooper S, valamint a MINI John Cooper Works modellekhez. 131 kW / 178 lóerő, illetve 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres turbómotorjaikkal ezen modellek a hétköznapok útjain kínálják a brit prémiummárka ügyfeleinek a sportos vezetés élményét. A különkiadás exkluzív kialakítása a MINI motorsport-történetét, valamint Pat Moss és Ann Wisdom sportkarrierjét idézi.

A különkiadás büszkén viseli a MINI innovációit, így például a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezést is, a különkiadáson ráadásul utóbbi merőben új, extravagáns változata ragyog. A modell tetejének fényezése a Chili Red, a Melting Silver és a Jet Black árnyalatokat egyesíti. Az új változat ezzel a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés második olyan formáját váltja valóra, amelynek innovatív fényezési fázisait a mérnökök teljes egészében integrálták a MINI oxfordi gyárának sorozatgyártási folyamataiba.

Az új változatot a 2022 márciusi gyártástól kezdődően rendelhetik meg az ügyfelek, akik így – az egyedülálló tetőfényezés innovatív eljárása okán fennálló halvány eltéréseknek köszönhetően – egészen biztosan egyedi fényezésű MINI modellt kapnak. A Pat Moss Edition különkiadás esetében a jellegzetes tetőfényezéshez Pepper White vagy Midnight Black metál karosszériafényezés és vörös külső visszapillantó-házak társulnak.

Az első rali-győzelmet a különkiadás C-oszlopain és oldalsó irányjelző-paneljein „Pat Moss” felirat és stílusos tulipánminta szimbolizálja. A kerékagyakat exkluzív minta díszíti, amelyet a MINI márkaemblémája és a jellegzetes holland virág formája mentén álmodtak meg a készítők.

Az oldalsó irányjelző-paneleken az 1962-es Tulipán Rali főbb tényei is visszaköszönnek: a Noordwijk – Monte Carlo – Noordwijk útvonal, a 2 500 kilométeres versenytáv, valamint a klasszikus Mini Cooper neve és 104-es rajtszáma. Mindezt egy szlogen egészíti ki, amely a MINI-t mind a mai napig meghatározza: „versenyzésre született” („born to compete”). A tulipán motívum, a különkiadás neve és az első rali főbb tényei a kifejezetten a különkiadás számára, szitanyomással készített alumínium küszöbléceken is visszaköszönnek.

A MINI dizájnerei a Pat Moss Edition különkiadáson alkalmazták először a keresztben felfújt, fehér színű motorháztető-versenycsíkot is, amelynek háromdimenziós számai és betűi – 737 ABL – az 1962-es Tulipán Ralin rajthoz álló klasszikus Mini rendszámát idézve utalnak a történelmi modellre. A különkiadás első lökhárítóját Pat Moss azon aláírásának grafikus fényezése díszíti, amelyet a versenyzőnő az egyik célba érkezést követően írt saját autója motorháztetejére.

A 2008-ban elhunyt versenyzőlegenda aláírása a különkiadás utasterében, a Piano Black árnyalatú műszerfal utasoldali felén is visszaköszön. A bőrözött sportkormány függőleges küllőjét a különkiadás exkluzív tulipánmintázata, míg a műszerfal vezetőoldali felét az erőforrás fel-le mozgó dugattyúinak absztrakt ábrázolása díszíti: az eltérő magasságú sávok a „Moss” és „Wisdom” neveket szimbolizáló „M” és „W” betűket formálják. Egy tökéletesen összehangolt duót, amely oly sok éven át okozott szenzációt a rali világában.

A MINI a Pat Moss Edition különkiadással úttörő női versenyzője, rali-történelme és vérbeli csapatszelleme előtt tiszteleg. A klasszikus Mini első rali-győzelmének egyik emlékezetes aspektusa, hogy Ann Wisdom várandósan ült be Pat Moss mellé a Tulipán Rali 2 500 kilométeres versenytávjára, amelyen mindvégig csalhatatlan navigációs iránymutatást adott.

Mossie és Wizz – ahogy a paddockban ismerték őket – hét éven át alkotott sikeres párost. Mindkét nőben elementáris bátorság dolgozott ahhoz, hogy egy férfiakkal teli sportágban álljon rajthoz – amelybe ráadásul alapvető változásokat is hoztak. A Forma-1-es pilóta, Stirling Moss húga 1968-ban az olaszországi Sestriere Ralit is megnyerte, miközben pályafutása során számos nemzetközi megmérettetésen is dobogóra állt. Pat Mosst öt alkalommal választották meg Európa legjobb női raliversenyzőjének. Ann Wisdom az első profi női navigátorként vonult be a rali-történelembe.

Sikeres sportolónőkként akkor is mindketten a hamisítatlan brit alázatosságról tettek tanúbizonyságot, amikor a férfiak által uralt sportág került szóba. „Egyáltalán nem tekintettük magunkat úttörőknek. Csupán elindultunk egy ralin” – mondta évekkel később Ann Wisdom. Pat Moss és Ann Wisdom azonban kikövezte a klasszikus Mini motorsport-karrierje felé vezető utat: a brit kisautó 1964-ben, 1965-ben és 1967-ben is abszolút győzelmet szerzett a Monte Carlo Ralin.

Évtizedekkel később a MINI a világ legkeményebb megmérettetésein is uralkodóvá érett: 2012 és 2015 között sorozatban négy alkalommal hódította el a Dakar Rali abszolút győztesének járó serleget, majd a fényes diadalmenetet 2020-ban és 2021-ben is újabb abszolút győzelmek követték.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....