Toyota Land Cruiser

Különleges Land Cruiser modellt mutat be a Toyota

2023.11.23.

A Las Vegas-i Autóshow-n megjelenő autó a monster truckok mintaképe, de valójában az 1966-os FJ45-ös pickupnak állít emléket.

Ki ne ismerné a Toyota Land Cruisert? Mai SUV formájában itthon is lehet párat látni az utakon, de az amerikai mozikban, főképp a kalandfilmekben kedvelt szállítójárműve a főhősöknek, mivel remekül megmarad komolyabb terepeken is, nem véletlenül. Az 1951 óta létező modell eredetileg az amerikai kormány megrendelésére készült, miután a hadseregnek szüksége volt egy megbízható, terepre is alkalmas, mégis kicsi és könnnyű szállítójárműre, így a Willyst és a Toyotát bízta meg, hogy dobjanak össze valamit.

Ez lett a Toyota BJ, amely annyira bevált a háborúban, hogy civilek is elkezdtek érdeklődni utána, így a modell második szériája már külön úgy épült, hogy utcai forgalomra is alkalmas legyen. A következő évtized végére a közben Land Cruiserre keresztelt modellsorozat már megszokott része volt az amerikai utaknak és a pickup változat pedig már akkor elhagyhatatlan volt a kontinensen, így az akkori FJ40-es modell platót kapott, ez lett az FJ45, ami katonai külseje ellenére nagyon közkedvelt lett az egyszerű állampolgárok körében, hatalmas, kombi verziója megszokott családi autó lett.

És miért fontos ez a rövid visszatekintés? A Toyota nemrég jelentette be újabb koncepcióját, amely az elmúlt pár hétben már nem az első, és amelyik a Las Vegas-i SEMA (Különleges Felszerelelések Piacának Egyesülete) Show-n fog debütálni. Az FJ Bruiser egy hatalmas, monster truckokat megszégyenítő külsővel fog megemlékezni a régi idők terepjárójáról: a magasított, nagy kerekekkel ellátott, V8-as Bruiser koncepció a régi FJ45 vázát kapta, azonban rengeteg újítással.

Forrás: Toyota

A tervezők, akik a Toyotánál dolgoztak, valószínűleg úgy gondolták, a '60-as években épült katonai autó nem volt elég kemény, ezért a Toyota Motorsports Garage egy vastag bukócsövet is hegesztett a koncepcióhoz, amelyet a régi modell alapján épült vázba építettek bele. A felfüggesztés, amely Fox karokat és Eibach rugókat kapott - mindkét márka offroad-termékeiről ismert - képes komolyabb terepen is megtartani az autót.

Na, és a kerekek. 20X10 hüvelykes Method Double Standard felnik, amelyekre 42X12,5 hüvelykes R-20 BFGoodrich Krawler T/A KX gumik kerültek, amelyek bármilyen terepen képesek remek tapadást biztosítani.

Egy ilyen járgányhoz megfelelő hajtás is szükséges, amely ebben az esetben egy NASCAR Cup Carból kiszerelt 5,9 literes, 725 lóerős, V8-as motor, háromsebességes automata váltóval. A kipufogórendszert a MagnaFlow nevű cég adta a kocsihoz, akik egyedi kipufogóikról ismertek.

Forrás: Toyota

És hogy mi eredeti a modellen az FJ45-ből? A régi autó tengelye került a járgányba, azonban új első- és hátsó differenciált kapott és új átalakítókat, amelyek a két- és négykerékmeghajtásért felelnek. A Toyota szerint a Bruiser 7000-es fordulatszámon 20 km/órás sebességet tud elérni a legalsó fokozatban, ami egy ekkora gépnél, hárm fokozatos váltóval elég szép teljesítmény. A legfelső fokozatban a végsebességet 265 km/órára becsülik. Emellett a modellen van egy bizonyos Tank mód is, ami akkor jöhet jól, ha a hatalmas kerekek helyett inkább több hajtóanyagra van szükség, ezt egy kapcsolóval lehet állítani a kabinból.

Bár az FJ45 csak koncepció, amely legtöbbször csak arra van, hogy a gyártók új technológiai újításaokat mutassanak be, mégis érdekes, hogy a Toyota éppen egy ilyen projekttel jelentkezik. A gyártó a 2023-as SEMÁ-n egyébként 19 modellel fog megjelenni, amelyek többsége koncepció lesz.

Forrás: Toyota

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
Car and Driver

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.28
Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a Csongrád-....
2024.02.28
- Csaknem 30 ezer látogató kereste fel az Utazás+ Kiállítást, valamint a vele egy időben rendezett....
2024.02.28
A Forma-1-es Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzéseivel hivatalosan is elrajtol a világbajnoki....
2024.02.28
Egy rendkívüli ritka, gazdátlan Lamborghini Aventadorra bukkantak a dús lomkoronáiról és sokszínű....
2024.02.28
Kamipon égett az M0-son, a sztráda M4-es autóút felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták....
2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....