közlekdésbiztonsági kampány

Látni és látszani – pénteken tartották a 2016-os kampány nyitórendezvényét

2016.10.16.

A Látni és látszani az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az XMEDITOR közös közlekedésbiztonsági kampánya immáron ötödik alkalommal indul útjára, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára. Idén október 15-én kezdődik és december 10-ig tart az az országos akció, amelynek keretében a járművezetők térítésmentesen megvizsgáltathatják a járművük láthatóságáért felelős alkatrészeket azokban a kampányhoz csatlakozott szervizekben, ahol a kampány újdonságaként és plusz szolgáltatásként a gépjárművek általános műszaki állapotára is kiterjedő átvizsgálási lehetőséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére. A regisztrált optikákat felkeresve pedig díjmentes látásellenőrzésre és hasznos tanácsokra számíthatnak a járművezetők.

A rendezvény házigazdájaként Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke többek között arról is beszélt, hogy az idei Látni és látszani kampány milyen plusz elemekkel egészült ki, s nem csupán a csatlakozott szervizek és optikák kiszélesedett körével, hanem a gépjárművek egyéb műszaki állapotára is kiterjedő átvizsgálási lehetőség biztosításával.

 Az idei akcióval a rendőrség célja a figyelem felkeltése a viszonylag csekély, de gyakorta balesetet okozó hibák kiszűrésére, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása. Az országos kampány keretében a személy- és tehergépkocsik, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői 2016. október 15-e és december 10-e között térítésmentesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben a járművük láthatóságáért felelős alkatrészeket – és most első ízben a szélvédők állapotát is – megvizsgálják, míg a regisztrált optikákban díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A gépjármű-tulajdonosok számára kiterjesztett átvizsgálási lehetőséget biztosít a program. A kampányban résztvevő szervizeknél alapvetően kétfajta ellenőrzésre lesz lehetőség: egy ingyenes átvizsgálási csomag, valamint egy kibővített, kedvezményes átvizsgálás közül lehet választani. Az egyes szolgáltatáscsomagok tartalma szervizenként eltérő lehet.

Az ezredes említést tett arról is, hogy a rendőrség a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását egész évben, de az őszi-téli időszakban kiemelten ellenőrzi és természetesen a kerékpárosok, gyalogosok közlekedésbiztonságának is fokozott figyelmet szentel az év hátralévő részében.

Dr. Nagyszokolyai Iván, az – akció szervezésében és lebonyolításában szerepet vállaló – XMEDITOR kiadásában megjelenő Autótechnika szakfolyóirat főszerkesztője elmondta, hogy bár a technikán is sok múlik, az embereken és a hozzáállásukon még több. Ezért is fontos, hogy a Látni és látszani kampányhoz minél többen csatlakozzanak, látásuk és járművük állapotának ellenőrzésével járuljanak hozzá a közlekedésbiztonság növeléséhez, amely közös érdek.

A rendezvényen felszólalt Csicsák Zsolt, a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. értékesítési vezetője aki arról tájékoztatott, hogy cégük kizárólagos optikai támogatóként a kezdetek óta részt vállal az ORFK-OBB országos őszi-téli baleset-megelőzési kampányában. Meglátása szerint az emberek a környezetükből érkező információk több mint 80 százalékát a szemük segítségével érzékelik, a szemüveget viselők legalább 80 százaléka pedig autót is vezet. A sajtótájékoztatót Németh József, a Saint-Gobain Autó Üzletág vezetőjének beszéde zárta, aki elmondta, miért is döntöttek a kampányhoz való csatlakozás mellett.

A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk a www.latnieslatszani.hu honlap mellett az esemény hivatalos Facebook-oldalán, a www.facebook.com/latnieslatszani címen is megtalálhatóak. További kapcsolódó információkat talál a www.baleset-megelozes.eu weboldalon.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
A leggyakoribb hibát követte el: a mellette lévő sávban megállt az autó a gyalogátkelő előtt, ő....
2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..