Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Letesztelték a kölcsönözhető e-rollereket Budapesten

2023.09.24.

Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy pár év alatt megduplázódott az elektromos rollerek száma az országban, és napjainkban körülbelül 80-100 ezer e-roller közlekedik a hazai utakon. Ebből mintegy 25 ezer bérelhető vagy közösségi roller, amelyeket egyre gyakrabban vesznek igénybe. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemrégiben a kerékpár- és rollermegosztó szolgáltatókat vizsgálta Budapesten. Két amerikai egyetemista közreműködésével letesztelték és összehasonlították a fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi, valamint négy elektromosroller-szolgáltató, a Lime, a Bird, a Tier és a Whoosh szolgáltatásait. Így az is kiderült, milyen külföldi turistaként használni ezeket a rendszereket. 

Az alábbi 11 kritérium szerint értékelték a szolgáltatókat:

 • A telefonos applikáció használatának egyszerűsége
 • Angol nyelvű használat
 • Utazás élvezhetősége
 • Eszköz állapota
 • Elérhetőség a városban
 • Biztonságérzet
 • Megbízhatóság
 • Ügyfélszolgálat
 • Biztosítás
 • Ár
 • Parkolóhely elérhetősége

MOL Bubi

Bár a közösségi kerékpárrendszer kicsit kilógott sorból, legnagyobb előnye az alacsony ár volt. Mindössze 40 forint/perc volt az ára (120 forintos minimumdíjjal). Testedzésnek is kiváló, hiszen nem elektromos kerékpárokról van szó. Aki szeret biciklizni, annak biztosan tetszeni fog, de csak akkor, ha közlekedési eszközként tekint rájuk és nem csúcskerékpárként. (Külföldi lakcímmel csak percalapú használatra van lehetőség, a magyarországi lakosok számára sokkal előnyösebb a bérlet, mert akkor havi vagy éves fix díj mellett minden alkalommal 30 percig ingyenes a használat. A havibérlet csak 1000 forint.)

Feloldási díj: 0 Ft

Percdíj: 40 Ft

Whoosh

Első alkalommal használni az alkalmazásukat kicsit döcögős, viszont miután sikerül onnantól kezdve egy könnyen használható felülettel lesz dolgunk. Rövid utakra ez a legolcsóbb megoldás, mivel a többi tesztelt elektromos roller szolgáltató közül itt kell számolnunk a legalacsonyabb aktiválási díjjal. A percdíj viszont magas, ezért hosszabb utakon már nem a leggazdaságosabb választás. A rollerek állapota jó, viszont kevés helyen látni őket a városban, tehát ha kifejezetten ezt a szolgáltatót keressük, nem lesz könnyű csak úgy belebotlani, amikor szükségünk van rá.

Feloldási díj: 150 Ft

Percdíj: 77 Ft

Lime

Ez volt az első elektromos rollermárka, amely Magyarországra érkezett 2019-ben. A Lime rollerek nem voltak olyan jó állapotban, mint a többi márka járgányai. Kisebbek is, mint a többi tesztelt szolgáltató által használt típusok, ezért kevésbé tűntek ellenállónak olyan dolgokkal szemben, mint az útegyenetlenségek és a macskakövek. Ezenkívül a fékek nem voltak túl jók, nehéz volt gyorsan fékezni, ami balesetet, vagy más biztonsági problémát okozhat. Viszont könnyen rá lehet találni a városban és felkapni vagy leparkolni egyet, és az ügyfélszolgálatuk is nagyon készségesnek bizonyult.

Feloldási díj: 250 Ft

Percdíj: 68 Ft

Bird

A Lime-hoz hasonlóan a rollerek régebbiek, használtabbak. Valószínűleg azért, mert ezek a cégek már régebb óta működnek a városban. A rollerek azonban megbízhatónak és biztonságosnak tűntek, az utazási élmény jó volt. 20 percnél hosszabb utakra ez a márka a legolcsóbban bérelhető elektromos roller, mert ugyan magas a feloldási díja, a percdíj azonban a legalacsonyabb az összes kipróbált szolgáltató közül.

Feloldási díj: 295 Ft

Percdíj: 65 Ft

Tier

A tapasztalatok szerint a rollerek mind nagyszerű állapotban voltak, és volt egy egyedülálló tulajdonságuk – a telefontartó a roller kormányán! Ez nagyban segíti a navigációt, ha nem ismerjük a várost úgy, mint a tenyerünket. Azt is nagyon könnyű volt megtalálni, hogy hol lehet átvenni és hova kell visszavinni a rollert. Emellett nagyon fenntarthatóság-központúak: ők voltak az első mikromobilitási vállalat, amely teljesen karbonsemlegessé vált. Árban a drágábbak közé tartozik, viszont havi bérletet is lehet vásárolni, ami már sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít.

Feloldási díj: 295 Ft

Percdíj: 75 Ft

Párizsban betiltották

Szeptember elsejétől nem lehet elektromos rollereket kölcsönözni Párizsban, miután az egyre több súlyos és halálos baleset miatt a francia főváros betiltotta a bérelhető e-rollereket. Ezzel Párizs lett az első főváros Európában, ahonnan teljesen kitiltották a bérelhető elektromos rollereket, alig öt évvel azután, hogy elsőként engedélyezték a használatukat. 

Még mindig nincs egyértelmű szabályozás

A KRESZ-ben még mindig nem szerepel az elektromos roller, pedig már évek óta napirenden van a szabály módosítása. Az eddig közölt információk szerint két kategóriára bontanák az elektromos rollereket: amelyek legfeljebb 25 kilométer/órás sebességgel képesek haladni, azokra kerékpárokra vonatkozó szabályok lennének érvényesek; a 25 kilométer/óránál gyorsabb rollerek pedig segédmotoros kerékpárnak minősülnének. 

Csak óvatosan!

Hiába késik az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozás, ha szoktál rollizni, akkor arra ügyelj, hogy első a biztonság! A legfontosabb, hogy viselj bukósisakot, és csak akkor pattanj rollerre, ha tisztában vagy a közlekedési szabályokkal. Ne száguldozz hangtalanul a járdán, ne veszélyeztesd a gyalogosokat, ugyanakkor kerüld a nagy forgalmú utakat is. Inkább közlekedj óvatosan a kerékpárúton, figyelve a többiekre! Ja, és a roller egyszemélyes, ne álljatok rá többen!

A teljes tesztet a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán tudod elolvasni.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....
2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....