járműsport

Liszka Roland kétszer is a dobogón ünnepelhetett az Enduro Európa-bajnokság záró fordulóján

2023.09.19.

Ismét eredményekben gazdag hétvégét zártak a Hungarian Motorsport Academy (HMA) tagjai, közülük is kiemelkedett két motorsport versenyző: Liszka Rolandnak Lengyelországban, az Enduro Európa-bajnokság 82 indulója közül sikerült kategóriájában kétszer is dobogóra állnia, míg Kovács Bálint a motorversenyek maratonján, a 101. Bol d’Or-on képviselte nagyszerűen a nemzteti színeket.

 

AUTÓSPORT

Losonczy Levente a nyári szünet után a sportág egyik szentélyében, Monzában ült újra a volán mögé, ahol a TCR Italy sorozat 5. fordulóját tartották. A hétvége előtt jelentették be, hogy a Formula–1-et és a túraautózás élvonalát is megjárt Gianni Morbidelli lett Levente új mentora. Az 55 esztendős veterán pilóta pályafutása utolsó éveit a TCR-ben töltötte, így rengeteg hasznos tanáccsal és tapasztalattal tudja majd ellátni a fiatal győri pilótát.

Leventét az időmérő edzésen feltartották a leggyorsabb körén, de így is a 14. helyről várhatta az első futam rajtját, ami sajnos csak 8 körig tartott a számára: egy szenzor meghibásodása miatt idő előtt fel kellett adnia a futamot. A vasárnapi, második futam már jobban alakult Losonczy számára: a 36 főt számláló mezőnyben végül a 16. lett. A következő hétvégén is Monzában versenyez majd a HMA pilótája, miután a TCR Europe mezőnye is meglátogatja ugyanezt a helyszínt.

A gokartosok közül Gáspár Benett és Gender Tamás folytatták felkészülésüket Franciacortán, a három hét múlva sorra kerülő világbajnokság helyszínén, ezúttal a Champions of the Future sorozat keretein belül. Összesen 127-en vettek részt az olaszországi versenyen, ami Gáspár számára alakult kedvezőbben: sikerült a selejtező futamok után a 72 legjobb pilóta közé kvalifikálnia magát. Innen sajnos már nem tudott továbbjutni a 36 fős döntőbe, de Gender Tamással egyetemben rendkívül sok tapasztalatra tehetett szert a nyolc selejtezőfutamon.

Krepcsik Áron az RMC Hungary Club Sport bajnokság kecskeméti futamán állt rajthoz, a Rotax Max kategóriában. Sikerült tökéletes hétvégét zárnia, miután mind a három futamban elsőként intették le, így további pontelőnyre tett szert a bajnokságban is.

MOTORSPORT

A Hungarian Motorsport Academy támogatásában is részesülő Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) egy extrém gyors szervezést követően kiállíthatott egy nemzeti csapatot is az Enduro Európa-bajnokság lengyelországi záró fordulójára. Ezen a versenyen az egyéni értékelés mellett nemzeti és klub csapatok is nevezhettek. A csapatban helyet kapott a HMA versenyzője, Liszka Roland is. A verseny nem ígérkezett könnyűnek, miután végig homokos, gyökeres talaj várta az indulókat. Egy teljesített kör 104 km hosszúságú volt, amely három mért szakaszt (enduro, cross, extrém) tartalmazott.

Végül Liszka Rolandnak sikerült a legjobban a hétvége a magyarok közül: a 82 főt számláló mezőnyben szombaton a 6., vasárnap a 7. lett az összetettben, de kategóriájában mind a két nap a dobogó legalsó fokára állhatott. A magyar csapat mind a két nap a 8. helyen végzett.

Kovács Bálint a hétvégén a franciaországi Le Castellet-ben, a gyorsasági motorversenyek maratonján, a Bol d’Or-on vett részt. A 24 órás verseny rendkívüli módon igénybe veszi a részvevők mentális és fizikai képességeit, ezért 45 percenként szokták a három fős csapatok versenyzői váltani egymást. Kovácsék a 22. helyről kezdhették meg a maratoni távot, aminek nagyrészét a középmezőnyben teljesítették. Az utolsó órákban sikerült jelentősen közelebb kerülniük az ellenfelekhez, így végül 693 teljesített körrel, összesítésben a 9., kategóriájukban a 6. helyet sikerült megszerezniük a 47 csapat közül.

Zsigovits Norbert esetében már megszokhattuk, hogy rendszeresen részt vesz az Osztrák Enduro-bajnokság futamain, ezúttal Althofenben került sor a szezonzáró fordulóra. Norbi számára nem a legjobban sikerült a rajt, utolsóként jött el, de aztán gyorsan sikerült feltörnie az élmezőnybe, és egy megcsúszás ellenére is az előkelő 2. helyen fejezte be a megmérettetést. Ősszel pedig kezdődik számára a nagy kaland, miután négy futamon is rajthoz fog állni az amerikai Superenduro bajnokságban. Az AMA Endurocross-bajnokság versenyrendszere megegyezik a Superenduro-világbajnokságéval és a mezőny is szinte ugyanaz, így mindenképpen meghatározó élmény lesz a csákánydoroszlói versenyző számára az új bajnokságban való részvétel, amiről mi is részletesen beszámolunk majd.

Zanócz Noel ismét Olaszországban állt rajthoz, a múlt hétvégén szerzett bajnoki címe után most Ottobianóban próbált meg minél jobb eredményt elérni, a Junior Motokrossz Bajnokság futamain. A kvalifikáción még sikerült csoportjában a 6. helyet megszereznie, de a futamok már nem alakultak jól számára: az első futamon a 9. körben kénytelen volt kiállni, a másodikban pedig már nem is tudott rajthoz állni.

Foktőre látogatott a Magyar Motokrossz-bajnokság mezőnye, köztük az HMA két növendéke, Técsi László Márk és a sérülésből visszatérő Pergel Bence is rajthoz állt. Miután mindkét futamot sikerült megnyernie, Técsi az összetett verseny első helyén végzett a nap végén az MX Open kategóriában, a bajnokságban jelenleg a 3. helyen áll.

Pergel Bence vállsérülése ellenére is megnyerte az Elite MX2-es kategória összetett értékelését, így 39 pontos előnnyel várhatja a szezonzáró versenyt Bugyin, ahol bebiztosíthatja élete első MX2-es bajnoki címét.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.14
A szélvédő, ami élvezetessé teszi a vezetést kánikulában is.    ..
2024.06.14
A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési....
2024.06.14
Az Aston Martinhoz kerülő Adrian Hallmarkot Frank-Steffen Walliser váltja, aki 1995 óta dolgozik a....
2024.06.14
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között - írja a....
2024.06.14
Az Audi Hungaria idén is kitüntette a duális szakképzésében végzett legjobb tanulóit, akiknek....
2024.06.14
Tanulságos eredménnyel zárult a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. idei közlekedésbiztonsági....
2024.06.14
Már rendelhető a vadonatúj hajtáslánccal érkező Lexus UX 300h, mely a modell korábbi kiadását az UX....
2024.06.14
A kobotok az iparban egyre több előnyt nyújtanak a termelésben. Az együttműködő robotok és az....
2024.06.14
2024-ben az 5 tengelyen biztos kézzel! – Keressük Magyarország legjobb kamionsofőrjét....
2024.06.14
  Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új....