Autós Nagykoalíció

Magyarok a Világ járműgyártásában kiállítás Budapesten, a Hungexpon

2023.03.17.

Megnyitotta kapuit a Magyarok a Világ járműgyártásában kiállítás. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke vezetésével a látogatók immár tizedik alkalommal nyerhetnek betekintést azoknak a tehetséges magyaroknak az életébe és szakmai munkásságuk eredményeibe, akik hozzájárultak a világ mobilitásának fejlődéséhez. A kiállítás vasárnap estig várja az érdeklődőket az AMTS Automobil és Tuning Show részeként, a Hungexpo G pavilonjában.

Az Autós Nagykoalíciónak köszönhetően az ország minden részéből több mint ezer diák kapott meghívást és ingyenes belépőt a rendezvényre, hogy a nyitónapon megismerjék azokat, akik előtt a kiállítás tiszteleg. Az egyesület nem titkolt célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését, bemutassa nekik és megszerettesse velük a mobilitás és autóipar szakma szépségét.

A történet ezúttal is a kocsi kocsival kezdődött. Mária Terézia korában a Komárom-Esztergom vármegyei mesterek a szekérből könnyen forduló kocsit alkottak, s beírták nevüket a történelembe. Mária Terézia hálából és elismerése jeléül úgy döntött, hogy a Bécs-Budapest postakocsi járat Kocson is álljon meg.

Knezsik István az ANK elnöke és Simon László Kocs polgármestere. Fotók: Boros Jenő

Ez eredeti kocsiból már korábban készült egy replika. A keszhelyi Helikon Múzeum szakemberei az ANK hathatós támogatásával elkészítették a második példányt is, amely a kiállításon most három napon keresztül megtekinthető. Knezsik István az Autós Nagykoalíció ajándékaként jelképesen átadta a replikát Simon László polgármesternek. Ennek köszönhetően a jármű hamarosan a Kocsi Kocsimúzeumba kerül.

Az átadás és a diákok köszöntése egy másik történelmi nevezetesség előtt történt. Galamb József Ford T-Modellje megváltoztatta a világot. A sorozatban készülő autó először vált elérhetővé tömegek számára. Galamb József Makó szülötte, onnan került ki Amerikába. Itthon maradt testvéreit azonban támogatta, így Makón nyílt meg az ország első Ford kereskedése, ahonnan Közép-Európát ellátták traktorokkal és autókkal.

Az ország minden részéből több mint ezer diák kapott meghívást és ingyenes belépőt a rendezvényre.

Ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, akkor eljuthatsz a világ tetejére – fogalmazott Knezsik István, és bemutatott néhány kiemelt szereplőt az Autós Nagykoalíció tagjai, partnerei közül. A sort dr. Keszte Róberttel, a magyarországi Continental csoport országigazgatójával kezdte, aki elmondta, Veszprémben és Budapesten ezer fejlesztő mérnököt foglalkoztatnak, akik olyan jövőorientált projekteken dolgoznak, mint a mesterséges intelligencia önvezető autókhoz.

Szakközépiskolába jártam, magam is autószerelő vagyok – fogalmazott dr. Keszte Róbert, aki arra bíztatta a fiatalokat, válasszák élethivatásul ezt a szép szakmát és legyenek kiváló szakemberek.

Dr. Boi Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára, Szűcs Loránd honvéd dandártábornok és Knezsik István.

A megnyitón köszöntötte a diákokat dr. Boi Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára is, aki azt kérte a fiataloktól, legyenek tudatos közlekedők, s az autózás mellett minél nagyobb számban vegyék igénybe a közösségi közlekedést is.

Szűcs Loránd honvéd dandártábornok a diákoknak a katonai pálya szépségeit elemezte. Elmondta, hogy a Honvédség Leopárd harckocsit és Gidrán páncélozott személyszállítót is bemutat a kiállításon, s akinek kedve van, lézer lövészetben is kipróbálhatja képességeit.

S hogy miket láthat még a közönség a G pavilon Autós Nagykoalíció által támogatott 1700 négyzetméternyi területén?

A gazdag SUV, crossover, pickup és elektromos-autó kollekció mellett parkol a Porsche Hungária több márkája, az Audi, Cupra, Škoda és Volkswagen, valamint a Duna Autó legfiatalabbja, az MG.

„Made in Hungary”

Több mint ötven jármű és részegység idézi fel a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét, világjelentőségű szerepét. Az Audi, Mercedes, Opel és Suzuki újdonságai, valamint több  „Made in Hungary” jelzésű győri, kecskeméti és esztergomi autómodell is megcsodálható a kiállításon.

Pénteken délben adta át Knezsik István Az év magyar autója díjakat. Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu idén immár harmadik alkalommal hirdette meg a versenyt.

Az idei díjazottak listáját ITT nézheti meg.

Az AMTS nyitónapján rendezték meg az Autós Szakmák Tanulmányi versenyét, amelyet az Autós Nagykoalíció  és az Autószerelők Országos Egyesülete hirdetett meg. Az eseményről külön cikkben számolunk majd be.

A Magyarok a Világ járműgyártásában kiállítást a HUMDA és az Audi Hungaria támogatja.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....