Bosch

Már 100 millió Bosch ESP-rendszer

2014.04.02.

Immár százmillió Bosch elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) készült sorozatgyártásának 1995-ös beindítása óta, jelentősen hozzájárulva a közúti közlekedés biztonságának növeléséhez.

Elsősorban síkos útfelületeken, de a túl tempósan bevenni kívánt kanyarokban is biztonsággal forgalmi sávjukban tarthatja az autókat az elektronikus menetstabilizáló rendszer, mely így hatékonyan megelőzi a sokszor nagyon súlyos következményekkel járó kisodródásos baleseteket.

– Az ESP az elmúlt évek során bizonyíthatóan életek sokaságát mentette meg – foglalta össze Gerhard Steiger, a Bosch Chassis Systems Control részleg elnöke számos hatékonysági tanulmány eredményét. „Az ESP mindemellett több, rendkívül hasznos vezetéstámogató rendszer működésének, valamint az automatizált vezetésnek is fontos eleme.” A kisodródások megelőzésében hatékonyan segítő berendezést a Bosch fejlesztette ki és 1995-ben, világszerte elsőként kezdte meg sorozatgyártását.


Szerelőcsarnokban a Bosch ESP

Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) közvetlenül a biztonsági öv után a gépkocsik második legfontosabb biztonsági rendszere, amellyel a kutatások szerint a kisodródásos balesetek akár 80 százaléka is megelőzhető. Amint a German In-depth Accident Study (GIDAS) baleseti statisztikája mutatja, egyedül 2011-ben 540 emberéletet menthetett meg Németországban az ESP.

Az idén már az ország útjain futó személygépkocsik 60 százaléka rendelkezik ezzel az „elektronikus védőangyallal” és mind több országban teszik kötelezővé az új autók számára. Európában már minden 2011 októbere után kiállított típusbizonyítványú modell esetében előírás az ESP, 2014 novemberétől pedig már hiába keressük az extra felszerelések listáján, ugyanis az Európai Unió országaiban minden új gépkocsiban a szériafelszereltség részének kell lennie.

Európában már ma is az új személygépkocsik, illetve könnyű haszonjárművek 78 százaléka rendelkezik a biztonsági berendezéssel, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 4,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegig minden gépjármű kötelező felszerelése. Ausztráliában és Izraelben szintén előírás már az ESP, míg Japánban, Dél-Koreában, Oroszországban és Törökországban az elkövetkező években lép majd hatályba a vonatkozó szabályozás.


Egy a 100 millióból...

A biztonsági berendezés rohamos terjedéséről árulkodik a gyártási darabszámokra vetett pillantás is: az 1995-ös gyártáskezdettől 2010-ig a Bosch összesen 50 millió ESP-rendszert állított elő, majd ez a volumen mindössze négy év alatt a duplájára emelkedett. – ESP-rendszereinkből 2010 óta éves szinten már többet készítünk világszerte, mint a jól ismert blokkolásgátlóból (ABS) – emelte ki Steiger. A technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítójaként Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Indiában és Brazíliában is készíti e rendszereit.

A Bosch az ENSZ közlekedésbiztonsági kampányát is támogatja

A közlekedési balesetek évente mintegy 1,3 millió emberéletet követelnek, mindemellett milliók sérülnek meg. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2011-ben indított „A közlekedésbiztonság évtizede” kampányának célja 2020-ig először megállítani a közlekedési balesetek halálos áldozatai számának növekedését, majd fokozatosan csökkenteni azt. A Bosch már a kezdetektől a kampány résztvevője, és egyedül 2014-ben 150 ezer dollárral támogatta a kezdeményezést. Az összeg az új gépkocsik számára független értékelési programokat kidolgozó Global NCAP szervezet munkáját segíti, elsősorban olyan feltörekvő piacokon, mint például India. A Bosch közreműködésével és segítségével már az elmúlt évek során is világszerte számos projektet sikerült megvalósítani a közlekedés biztonságának szolgálatában.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.19
A Hyundai 46 éves versenyzője január óta először ült versenyautóba, mégis megnyerte a pénteki napot....
2020.09.19
Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen a férfi....
2020.09.19
Korlátnak ütközött és keresztbefordult egy kamion az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.09.19
A Telepass-sáv kihasználásával kerülte el egy dél-olasz autós a fizetést az olasz sztrádákon – írja....
2020.09.18
Precíz, megbízható és kiválóan vezethető: ezek azok az erények, amelyeknek köszönhetően a....
2020.09.18
Népszerű sorozatunk folytatásában újra egy autós szakmát próbálok bemutatni, így egy évtizedek óta....
2020.09.18
Egy kisteherautó belerohant egy kamionba az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Óbarok....
2020.09.18
Boriszlav Hegedüsic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.09.18
A szupersportkocsi ötszáz példánya közül csupán egyetlen egyet gyártottak ilyen kivitelben; ez a....
2020.09.18
Tervek készülhettek a Volkswagen luxusmárkájának, a Bugattinak az eladásáról – írja....