közlekedésbiztonság

Már biciklire is köthető felelősségbiztosítás

2014.03.13.

Az európai tendenciák azt mutatják, minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Az Aegon lakásbiztosításai olyan felelősségbiztosítással rendelkeznek, amelyek a kerékpárosként okozott károkra is kiterjednek.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kerékpáros közlekedés. Tavasszal, a jó idő beköszöntével egyre többen indulnak munkába vagy iskolába biciklivel. Az európai tendenciák azt bizonyítják, hogy minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Ennek egyik oka, hogy az autósok jobban odafigyelnek a kerékpárral közlekedőkre, a másik pedig, hogy a sok biciklisáv fokozza a biztonságot – ez derült ki az Európai Kerékpárosok Szövetsége (European Cyclists' Federation, ECF) munkaanyagából is, amit a 2020-ig tartó Európai Közlekedésbiztonsági Akcióprogram tervezéséhez készítettek.*

Magyarországon tavaly az első félévben a személyi sérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma is csökkent. 2013. január 1. és június 30. között összesen 6 650 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, csaknem 5 %-kal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A balesetet okozók 12%-a kerékpáros, míg a közúti balesetek 59 %-át a személygépkocsi vezetők okozták. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 10 %-áért, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 % - áért felelősek a rendőrség statisztikái szerint.**

Ahhoz, hogy a kerékpárosok valóban balesetmentesen és biztonságosan közlekedhessenek, érdemes megfogadniuk néhány jó tanácsot:

        Ellenőrizze rendszeresen a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket, a féket (külön az elsőt és a hátsót is). Állítsa be megfelelően az ülést, figyeljen rá, hogy ne legyen túl magas!

        A „látni és látszani” biztonsági alapelv a közlekedés minden résztvevőjére vonatkozik. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelően ki legyen világítva. Az autósok a nem megfelelően megvilágított kerékpárosokat nehezebben, később veszik észre, aminek könnyen baleset lehet az eredménye.

        Mindig viseljen sisakot és térdvédőt! Sisak nélkül a bukások és egyéb balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljen a megfelelő öltözékre is! A kabáton legyen fényvisszaverő csík vagy viseljen feltűnő színeket. Ha esős időben kell útnak indulnia, használjon inkább sapkát, mint a kabát kapucniját.

        A kerékpározás gyakorlati ismerete mellett a közlekedési szabályok betartása is alapvető követelmény. Tájékozódjon a jogszabályi változásokról, kísérje figyelemmel a KRESZ változásait!

        Kössön biztosítást! Ezzel nemcsak kerékpárját, hanem saját magát is biztosíthatja. A megfelelő biztosítási konstrukció kártérítést nyújt például baleset, rablás, lopás esetére csakúgy, mint a természeti károkra. Az Aegonnál kötött lakásbiztosítások túlnyomó többsége ráadásul olyan felelősségbiztosítási fedezettel is rendelkezik, amely a kerékpárosként okozott felelősségi károkra is kiterjed!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
Lezárták a sztráda Budapest felé vezető oldalát - kamion ütközött furgonnal és két személyautóval....
2021.10.25
Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az Agnelli. Az utóbbi 150 év talán legfontosabb....
2021.10.25
A 2021-es Toyota Mirai hivatalos GUINESS VILÁGREKORDOT állított fel a hidrogénhajtású....
2021.10.25
- Hétfőn elindult az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása, 107-122 forint között juthatnak az..
2021.10.25
Multimédiás múzeumban állítják ki a 104 éves korában elhunyt Emilio Zumerle autóját, egy Fiat 500....
2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....