szakképzés

Meghirdették az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét

2022.12.07.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) és az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) a 2022/2023-es tanévben ismét meghirdeti Magyarország legnagyobb autószerelő tanulmányi versenyét.

Az Autós Szakmák Tanulmányi Versenye (ASZTV) elnevezésű országos megmérettetésen az AOE bázis iskoláinak autószerelő, autószerelő technikus, autóelektronikai műszerész, gépjármű mechatronikus, gépjármű mechatronikai technikus és alternatív járműhajtási technikus tanulói vehetnek részt.  A verseny szervezésében, lebonyolításában és támogatásában a szakma jeles vállalkozásai és képviselői vesznek részt, ezzel példaértékű, széles körű szakmai összefogást valósítanak meg. A verseny fő támogatója a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).A verseny célja

A verseny célja, hogy a tanulók a leendő szakembereknek munkát adó autójavító vállalkozások szakmai elvárásai szerint bizonyíthassák felkészültségüket, rátermettségüket. A csapatban történő versenyzés során a másokért való felelősség, a becsületes helytállás kerül előtérbe. A jól szereplő csapatok öregbítik iskolájuk hírnevét, és egyben a szakmai képzés fontosságára irányítják a figyelmet.

Versenyfeladatok

A versenyfeladatok teljesítése napjaink legkorszerűbb vizsgálati eljárásainak, diagnosztikájának ismereteit igénylik, de a szakma szerelési, szervizműveleti alapjai, egyszerűbb hétköznapi munkafeladatai sem hiányoznak a megmérettetésből.

Mivel az autójavítás ma már nemcsak a hagyományos gépjárműtechnika területét öleli fel, hanem

•    az alternatív járműhajtások alapismereteit, biztonságtechnikáját,

•    a vezetéstámogató rendszereket,

•    a munkavégzéshez nélkülözhetetlen szakmai információforrások használatát,

•    a vállalkozási ismeretekben való jártasságot is,

ezért a versenyzők mind az írásbeli felmérésben, mind a gyakorlati munkavégzésben ezekről a területekről is kapnak feladatokat.

A verseny menete

Válogató


Szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, a gépjárműtechnika és -fenntartás világához tartozó, általános ismereteket érintő elektronikus tesztlap kitöltése. Minden csapattag egyénileg tölti ki az online-feladatlapokat.

Középdöntő

A középdöntőbe az online forduló eredménye alapján kerülhetnek be csapatok. A szakképzési intézményeket országosan 6 régióra bontva kerülnek ki a saját régió középdöntőjébe a csapatok. Az online forduló eredményei alapján minden iskolából maximum egy, minden régióból két csapat juthat tovább a középdöntőbe. A középdöntőkbe jutott csapatoknak autószervizekben kell bizonyítani gyakorlati tudásukat. Részben műveletekre vonatkozó műszaki és munkavédelmi elméleti kérdésre, döntő mértékben gyakorlati munkára kell számítani a régiós fordulóban. Az idei évben is a régiós megmérettetéseken alul maradó csapatok közül a legtöbb pontot elérő versenyzők bejutnak a döntőbe, így ott 7 csapat fogja összemérni tudását.

Döntő

Minden régióból egy csapat, illetve a legjobb második helyezett jut az országos döntőbe, ahol vegyesen elméleti kérdésekkel és gyakorlati feladatokkal találják magukat szembe, melyek a jármű szinte minden részegységére kiterjednek.

A verseny részeredményeiről, előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk a verseny honlapján: asztv.hu, valamint az autoszektor.hu és jarmuipar.hu szakmai portálokon.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....