repülőgépek

Megkettőzi speciális légiflottáját az EU

2023.05.30.

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli testület közleménye szerint a vészhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU keretében működő, tűzoltásra kialakított légijárművek közül idény nyáron 24 repülőgép és 4 helikopter fog rendelkezésre állni.

A tűzoltó-repülőgépeket szükség esetén Horvátország, Ciprus, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország, a helikoptereket pedig Csehország, Franciaország és Görögország biztosítja.

Ezen kívül 11 tagállam, Ausztria, Bulgária, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia közel 450 tűzoltót helyez készenlétbe, hogy azonnali segítséget tudjanak nyújtani az erdő- és bozóttüzek által leginkább érintett Franciaország, Görögország vagy Portugália számára – tájékoztattak.

Közölték továbbá, hogy az EU új mechanizmust vezet be, hogy javítsa a tagállamok felkészülését az erdő- és bozóttüzek megelőzésére és oltására. Az eszköz támogatni fogja a bevált intézkedések tagállamok közötti cseréjét - írták. Emellett az uniós vészhelyzeti reagálási koordinációs központon belül létrejön egy olyan munkacsoport, mely június közepétől szeptember közepéig valós idejű megfigyelést és elemzést végez az Európában kialakult erdőtüzek helyzetéről - közölte az uniós bizottság.

A száraz és rendkívül meleg idő szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát tavaly Európában. Az unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint tavaly augusztus végéig több mint 700 ezer hektáron pusztított erdőtűz Európában.

A nyári erdőtüzek hagyományos vidéke, a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is. A szolgálat kimutatása szerint tavaly főként Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia állt 150 528 hektárral, a harmadik Portugália legalább 77 292 hektár leégett területtel.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....