repülőgépek

Megkettőzi speciális légiflottáját az EU

2023.05.30.

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli testület közleménye szerint a vészhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU keretében működő, tűzoltásra kialakított légijárművek közül idény nyáron 24 repülőgép és 4 helikopter fog rendelkezésre állni.

A tűzoltó-repülőgépeket szükség esetén Horvátország, Ciprus, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország, a helikoptereket pedig Csehország, Franciaország és Görögország biztosítja.

Ezen kívül 11 tagállam, Ausztria, Bulgária, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia közel 450 tűzoltót helyez készenlétbe, hogy azonnali segítséget tudjanak nyújtani az erdő- és bozóttüzek által leginkább érintett Franciaország, Görögország vagy Portugália számára – tájékoztattak.

Közölték továbbá, hogy az EU új mechanizmust vezet be, hogy javítsa a tagállamok felkészülését az erdő- és bozóttüzek megelőzésére és oltására. Az eszköz támogatni fogja a bevált intézkedések tagállamok közötti cseréjét - írták. Emellett az uniós vészhelyzeti reagálási koordinációs központon belül létrejön egy olyan munkacsoport, mely június közepétől szeptember közepéig valós idejű megfigyelést és elemzést végez az Európában kialakult erdőtüzek helyzetéről - közölte az uniós bizottság.

A száraz és rendkívül meleg idő szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát tavaly Európában. Az unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint tavaly augusztus végéig több mint 700 ezer hektáron pusztított erdőtűz Európában.

A nyári erdőtüzek hagyományos vidéke, a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is. A szolgálat kimutatása szerint tavaly főként Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia állt 150 528 hektárral, a harmadik Portugália legalább 77 292 hektár leégett területtel.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..