Magyar hírek
A rendezvény a csabai kolbászról és a csabai ízekről, valamint Békés megye leghíresebb kézműves termékeiről szól. A fesztivál hozzájárul a csabai kolbász és a rendezvényen bemutatkozó más egészséges tájjellegű ételek és italok népszerűsítéséhez - mondta Fazekas Sándor.
A megnyitó ünnepség
Kiemelte: a fesztiváloknak kiemelt szerepük van a hazai egészséges termékek népszerűsítésében. Felidézte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az egészséges élelmiszerek és a magyar termékek népszerűsítése érdekében a napokban újabb reklámkampányt indított.
Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere beszédében kiemelte: a csabai kolbász hungarikum lett, a minősítéssel a város egyik legnagyobb értéke méltó helyére került.
- Nyugodtan mondhatom, a Csabai Kolbászfesztivál az autós szakma egyik találkozó helye is, a rendezvényt az Autós Nagykoalíció mellett támogatja a Csaba Autóház Kft. valamint a Skoda, a VW és az Audi márkakereskedés is - nyilatkozta az autoszektor.hu-nak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.
A négynapos rendezvénysorozatra több tízezer látogatót várnak a rendezők. Lesz kolbászgyúró verseny több mint ötszáz csapat részvételével, a rendezvényhez kapcsolódó élelmiszeripari kiállításon és vásáron pedig mintegy 150 hazai és határon túli kiállító mutatja be gasztronómiai termékeit.
MTI-Autoszektor
Háttér:
17. Csabai Kolbászfesztivál 2013. október 24-27. között Békéscsabán
Október 24. és 27. között tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál, ahol Békéscsaba ismét bebizonyíthatja, hogy méltó a kolbász fővárosa címre. A több mint százezer vendéget vonzó, fergeteges hangulatú Csabai Kolbászfesztivál évek óta a Kárpát-medence legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja. Ennek szellemében és ehhez méltóan alakítottunk ki gazdag programkínálatunkat.
Az 1997 óta minden évben megrendezésre kerülő fesztivál mára Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. 2009-ben a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minőségű gasztronómiai fesztivál címet, melyet 2012-ben is elnyert. 2013-ban a Csabai Kolbász Hungarikum lett.
A fesztivál idén is a hagyományokra épül. A 4 napos rendezvény a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A jó hangulatról népzenei és szórakoztató zenei előadók gondoskodnak, esténként neves hazai és külföldi fellépők várják a közönséget. A rendezvényhez borvigadalom is társul, amely lehetőséget biztosít a különböző régiók pincészeteinek a bemutatkozására. A szakmai programok közül kiemelkedik az Élelmiszer és Mezőgazdasági kiállítás, amely a régió élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeit népszerűsíti.
A Csabai Kolbászfesztivál alatt izgalmas és vidám kolbászkészítő versenyek várják a látogatókat 20.000 m2-en. A fő attrakció idén is a „nagy kolbászgyúrás” lesz, a foglalások, nevezések alapján várhatóan minden eddiginél többen jönnek. A szárazkolbászok versenyének szeretnénk értékesebb díjakkal most még nagyobb rangot adni, hiszen ehhez hasonló verseny csak néhány van Európában. Ismét megrendezzük a Krajcsó Pál emlékversenyt, bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt. Naponta disznóvágás bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a látogatók. Október 25-én pénteken, az idősek világnapján a nyugdíjasok és a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szervezetek is kolbászt készítenek majd, vendégként pedig ezúttal Békés városa mutatkozik be.
A Csabai Kolbászfesztiválon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, fiatalokra és a családokra. Csütörtökön és pénteken ismét látogatható lesz a Csodák Palotája, szombat-vasárnap pedig folyamatosan gyermekműsorokkal és bábszínházzal szórakoztatjuk a gyerekeket. Az elmúlt években sokat tettünk azért, egyfajta missziónak is tekintjük, hogy minél több fiatalt vonzzunk ki a rendezvényre. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk és megszerettessük velük a kolbászkészítés minden csínját-bínját, hiszen ők azok, akik tovább vihetik a hagyományt.