Mesél a szakértő – Használt autó vásárlás vírushelyzetben | Autoszektor
használt autó vásárlás

Mesél a szakértő – Használt autó vásárlás vírushelyzetben

2020.05.13.

Hogyan hatott a használt autó piacra a vírus okozta válság? Lehet egyáltalán használt autót venni?

Talán már minden olvasóm tudja, hogy igazságügyi gépjármű szakértőként alapított vállalkozásomban használt gépjárművek vásárlás előtti, kockázatcsökkentő-elkerülő átvizsgálással foglalkozom. Nagyjából az idősek kijárási korlátozásának bevezetésével egy időben olyan helyzet alakult ki, mintha lelőttük volna a honlapunkat, elvágtuk volna a telefonzsinórokat, lekapcsoltuk volna az internetet és a mobilokat is. A cég továbbra is parkolópályán van, a szakértő kollégák javarészt otthon ülnek és néhány naponta videóbeszélgetésben tartunk továbbképzéseket.

Milyenek a kereskedések kilátásai?

A járművek tömeges feldolgozása helyett most, miután felkerül annak a néhány autónak a digitális állapotlapja, fotói és diagnosztikai jegyzőkönyve a felhőszolgáltatásba, leginkább a vállalati rendszerek finomításával, a kommunikációs felületeink karbantartásával foglalkozunk. Meg cikket írunk.

Autót senki sem vesz

Mivel nagyjából nullára csökkent a forgalmunk, feltettem magamnak a költői kérdést: csak átvizsgálást nem szeretnének az emberek, vagy a használt autók piaca is befagyott? Felhívtam hát néhány autókereskedést, hogy első kézből szerezzek információkat arról, hogyan reagáltak a kialakult helyzetre.

Roló és lakat

Első interjúalanyom budapesti kereskedést vezet, nagyjából 30-40 jármű parkol most is a telephelyén. A telefonba behallatszott a gyerekek játék közbeni kacaja, amiből azonnal tudni lehetett, hogy a kereskedő bizony otthon ül.

Elmondta: ő a karantén első napjaiban tapasztalt forgalom alapján rövidúton úgy határozott, hogy a konténeriroda redőnyeit lehúzza, a kereskedés kapujára pedig rázárja a lakatot. Beszámolója szerint volt olyan nap, hogy senki, azaz senki sem jött be a kereskedésbe, aztán pedig már a telefon sem csörrent meg.

Jelenleg ügyeletet tart, tehát ha valaki megtalálja a neten az autóját és érdeklődik, akkor szívesen bemegy és megmutatja neki. De nem jósol könnyű és gyors ügyintézést a vevőknek. Még az ilyen – járművek adás-vételének okmányirodai ügyintézésére szakosodott, tehát bejáratott kapcsolatokkal és kell tapasztalattal rendelkező – vállalkozók is arról számolnak be, hogy a szokásos egy nap helyett, legalább három munkanapos átfutásra kell számítani.

90%-os visszaesés

Egy másik, szintén fővárosi kereskedés nyitva tart, de talán maguk sem tudják, hogy minek. Leginkább azért, hogy ha valaki mégis odatéved, ne csalódottan távozzon, esetleg úgy, hogy az üzlet környékét is elkerüli ezentúl. Kérdésemre, hogy mennyire esett vissza a forgalom azt mondák, hogy a korábbi pörgés 10%-a tapasztalható. Ez, mármint a lecsökkent forgalom, általában heti egy autó értékesítését jelenti.

Azonnal felmerült a kérdés, hogy akkor az alkalmazottakat hogyan lehet így megtartani. Sehogy. Nem csak a fizetés kitermelése jelenthet azonban gondot, hanem ennél a kereskedésnél az egyik alkalmazott családja karanténba került, így ő azonnal kiesett a munkából.

Meddig lehet átvészelni?

Minden szakmabeli, akivel erről beszéltem azonnal szóba hozta a 2008-as válságot. Egyikük úgy fogalmazott: a régi kereskedőknek a retinájába égett az az időszak. Vígaszt, reményt talán az jelenthet, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság banki-, vagy hitelválság volt, ami azonnal megakasztotta a vásárlókedvet és -lehetőségeket. A mostani alapvetően egy egészségügyi válság és a gazdasági szereplők, köztük az állam és a banki szféra, minden eszközzel igyekszik fenntartani a növekedés és beruházások zálogát, a hitelkínálatot.

Ha ez elmúlik, jön az aranykor?

Előfordulhat, de nem biztos. Megkérdezett kereskedőim egyike szerint senki nem tudja, hogyan fog alakulni a vásárlókedv. Annyi biztos, hogy a vevőjelöltek nagy többsége elhalasztotta a vásárlást, de ez nem jelenti azt, hogy akinek ebben az időszakban volt aktuális az autócsere, az a veszélyhelyzet elmúltával rohanni fog a kereskedésbe autóért.

Ennek az is lehet az oka, hogy sokan elveszítették állásukat, így az autóra félretett pénzt részben, vagy egészben felélik, ezért elmarad a vásárlás. Ebből a szempontból a jellemzően olcsóbb autókra specializálódott kereskedések vannak a legnagyobb veszélyben. De a drágább kocsikat keresők is kétszer meggondolják, hogy most van-e itt az ideje elkölteni egy nagyobb összeget autóra.

Ilyen még nem volt

A bizonytalanságot több tényező is növeli. Először is nem lehet megmondani, hogy meddig tart ez a kényszerpihenő. A kereskedők szavaiból úgy vettem ki, hogy jelentősebb szűkölés nélkül legfeljebb három hónapot tudnak áthidalni, ezután veszélybe kerül a család megélhetése még összehúzott nadrágszíj mellet is.

Mivel ilyen jellegű válsággal még senkinek nincsen tapasztalata, azt sem lehet megmondani, hogy érkezik-e esetleg ezután valamilyen keresleti csúcs. És ha érkezik, lesz-e elengedő használt autó a piacon. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb autógyár leállította a termelést. Így például a járműflottát üzemeltető cégek nem jutnak új autóhoz, ergo nem jön ki a hurkatöltő alsó végén a használt kocsi. Márpedig a flottákból kikerülő járművek egész nagy részét képezik a kínálatnak, legyen az import, vagy hazai használtautó.

Akinek van pénze, most vegyen autót?

Ezt nem a kereskedőktől kérdeztem, hanem már önmagamtól. A józan ész azt diktálja, hogy ebben a helyzetben a racionalitáson belül maradva, azért elérhető lehet akár jelentősebb árengedmény is, ezért akinek egyébként nem szűntek meg a bevételei és megvan a félretett pénze az autóra, talán most juthat egy kis ár előnyhöz.

Vizsgáltatni akkor is kell!

Akinek semmi nem szegi kedvét, hogy most vásároljon használt autót, annak pedig érvényes az évek óta szajkózott jó tanács: az autók műszaki és esztétikai állapota nem javult fel ebben a helyzetben sem. A használt járgányok vásárlása továbbra is ugyanannyi kockázattal jár, mint békeidőben. Ezért vásárlás előtt továbbra is erősen ajánlott a kockázat minimalizáló átvizsgálás, ráadásul most mi is gyorsabban tudunk időpontot adni helyszíni vizsgálatunkra.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.24
Japánban már kapható a Lexus LBX sportváltozata, a GR Yaris hajtásláncával szerelt Morizo RR....
2024.07.24
Új cégnév, új arculat és új irányok az olajipari óriásnál ..
2024.07.24
A pályafenntartó teherautó ütközéselnyelőjébe rohant bele egy személykocsi az M5-ös autópálya....
2024.07.24
Fésűs Nelly színésznő, Vajtó Lajos üzletember, Kiss Norbert világ és ötszörös Európa bajnok....
2024.07.24
- Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország....
2024.07.24
Parádés hétvégének indult, de balszerencsésen zárult Losonczy Levente számára a vendégszereplés a....
2024.07.24
Frontálisan ütközött egy személygépkocsi és egy teherautó a 4-es főút 141-es kilométerénél,....
2024.07.24
Más idők járnak. Egy elektromos crossoveren tér vissza Európába a Nismo modellnév. ..
2024.07.24
Szöveges és térképes figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére 2024.07.24. szerda....
2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..