Mesél a szakértő – Több kárt csinált a „szerviz”, mint hasznot | Autoszektor
szakértő

Mesél a szakértő – Több kárt csinált a „szerviz”, mint hasznot

2016.11.22.

Avagy, ha nem tudod megcsinálni, ne is kezdj bele!

Sajnos tucatjával fordul elő a mai történethez hasonló eset a hazai járműjavításban. Sok-sok, jobbnál jobb mottója lehetne mai írásunknak, de nem válogatok a lerágott csontok közül – egészen elképesztő sztori következik.

Madarat tolláról, embert autójáról

Történt egyszer Budapesten, hogy korunk hőse, a vállalkozó furgonja felmondta a szolgálatot. Egy Citroen Jumperről van szó, amiből több ezer darab közlekedik hazánkban. Klasszikus fehér furgon, egy igásló, ami az alapvető karbantartás mellett hosszú ideig hajt hasznot gazdájának.

Sokszor nehéz elhinni, hogy ezek is újonnan jönnek ki a gyárból

A transzportereknek azonban – úgy tűnik –nincs gazdájuk. Amikor szakértőként ilyen és ehhez hasonló járműre szól a megrendelés, már előre félek, mert általában az utastérben vastagon áll a retek, mindenen ragadós zsírréteg honol és kosz borít minden egyes négyzetcentimétert a fülkében padlótól a tetőkárpitig. Ehhez jön még az utasok illata és természetesen az elmaradhatatlan cigi szag. Értem én, hogy munkahely, nincs energia a tisztán tartására, de mindent elmond a használójáról, hogy éveket hajlandó ilyen körülmények között eltölteni, persze a kivételnek ezúttal is jár a tisztelet.

Hogyan lehetne olcsóbban megúszni?

A Jumpert azzal jelentették be a márkaszervizbe, hogy a műszerfalon világít a motor meghibásodására figyelmeztető lámpa (igen, a hírhedt check engine). A személyes találkozón azt is elárulta az ügyfél, hogy máshol (nem márkaszervizben) csináltatta meg a motor porlasztócsúcsait, de aki javította, nem tudta illeszteni az új darabokat a kocsi vezérléséhez, ezt kellene igazából elvégezni.

A porlasztó nem tart örökké - amilyen bonyolult, olyan drága

A közvetlen befecskendezésű dízelmotorok egyik legdrágább alkatrésze a porlasztócsúcs. Ilyen motor a PSA-csoport féle HDI is. Ahány henger, annyi porlasztó és annyiszor nagyságrendileg 100.000 Ft csak az alkatrész ára újonnan. Érthető, hogy egy nem sokkal többet érő furgonra nem szívesen adnak ki 4-500 ezret javításra, megpróbálják az alternatív javítási módszereket: porlasztó felújításokat, tisztításokat, bontott csúcsok beszerelését és még ki tudja mit.

Gyanús hangok

Aki sokat foglalkozik azonos autókkal, annak hamar feltűnik bármilyen hibajelenség. Jól ismerték a szervizben a 2.2 HDI természetes hangját (na, persze amikor jól működik sem valami szép) úgyhogy azonnal feltűnt a munkafelvevőnek, hogy valami nem stimmel a Citroen motorjával és ez tuti, hogy nem csak az illesztés hibája.

A kocsit alaposan átnézték, és amit a sufni-műhely hagyott maga után, az valami elképesztő volt. Orrán-száján dőlt az olaj, a kipufogóból pedig sűrű fekete füst jött. Jelezték az ügyfélnek, hogy valami nagyon nincsen rendjén, aki ezután azt kérte, derüljön ki mi a baj a kocsival.

Mindenhová jut az olajból (képünk illusztráció)

Dőlnek a csontvázak

A motort szétszedték és gyorsan megállapították, hogy a vezérlés nincsen a helyén, két fokot elugrott – hát persze, hogy füstöl, mint a gyárkémény. A szerviz megkereste a vezérlés hibájának okát is, hiszen nem a tüneteket kell kezelni, hanem az okot kell megszüntetni. Nem kellett sokáig keresgélni: nem voltak meghúzva a vezérmű tengely fogaskerekének csavarjai, kész csoda, hogy egyáltalán nem tette tönkre saját magát a motor.

Egy kiszerelt motor (képünk illusztráció)

A vezérlést helyrerakták, a motort újra összeszerelték, de az olajfolyás ezzel még nem oldódott meg.

Az ügyfél nem akart hinni sem a szemének, sem a fülének, amikor megmutatták neki, hogy valójában milyen állapotban van a kocsi. Ekkor árulta el, hogy a korábbi javítónál több százezer forintot hagyott motorjavítás címen, persze akkor még nem sejtette, hogy azok több kárt csinálnak majd a motorban, mint hasznot.

Az olajfolyás miatt újabb hibafeltárás következett, amelynek során kiderült, hogy a szelepfedél csavarjai sem tartanak igazán jól. A szelepfedél tömítés alól is dőlt az olaj, úgyhogy új tömítést, és szakszerű rögzítést kapott a fedél. Kicsit lejjebb is találtak egy forrást, a főtengely szimering sérült volt, de úgy, hogy azt csak szerszámmal lehetett okozni, nagyon remélem, hogy véletlenül. De akkor nem így, az Isten szerelmére!

A motor lépésről lépésre kezdett helyreállni, de még nem volt vége a meglepetéseknek. Amikor a fenti javításokkal megszüntették az olajfolyásokat, a próbaüzem alatt újabb foltok jelentek meg, ezúttal a hengerfej tömítése alól. Hogy miért nem egyszerre csinálták meg az összes hibát arra egyszerű a válasz: a rengeteg kifolyó olaj miatt nem azonosítható az összes szivárgási hely, sajnos fokozatosan derül csak ki az összes probléma.

Jövőkép

Ha a tulajdonos előre tudja, hogy mi vár rá, akkor simán lehet, hogy inkább gyorsan túlad a 250.000 kilométert futott furgonon és vesz egy másikat. Most, hogy majdnem a javítás végén van, már nem éri meg eladni, érdemes lesz befejezni a javítást, és akkor talán még egyszer ugyanennyi is van a gépben.

Olaj lent is, fent is

Ugyanis a hengerfej alól szivárgó olaj kizárólag a hengerfej levételével és a tömítés cseréjével javítható. Ehhez teljesen szét kell majd szedni a hengerfejet, hogy a gépműhelyben síkba tudják állítani az alját. A szerviz azt vélelmezi, hogy a korábbi hengerfej javítást szakszerűtlenül végezték el és a korábban már használt tömítést tették vissza, és valószínűleg nem kapott új hengerfej csavarokat sem a kocsi. Az utolsó fázis megkezdődött, és talán véget érhet a rémálom.

Mindez elkerülhető lett volna

Nem is olyan régen jelent meg hasábjainkon az 1.258.000 kilométernél tartó Skoda Fabia története. Bár nyilvánvaló, hogy 10 év alatt ennyi utat csak hosszú autópályázással lehet megtenni, ami azért sokkal kíméletesebb az autónak, mint a városban „taxizni”, azért ennek a bámulatos teljesítménynek volt még „titka”: végig márkaszervizbe horda a tulajdonosa és minden beavatkozást a gyári előírások szerint, eredeti alkatrészekkel végeztek el, szakemberek!

A márkaszervizeket sokan szidják, hogy tízezer forint feletti nettó óradíjuk egyszerűen irreális és az alkatrészeket is méregdrágán adják, mint huncut ácsok a forgácsot. Igen ám, de emellett muszáj az is világosan látni, hogy ezek a szervizek rendelkeznek minden szükséges technológiával, ami mellett a márka típusainak minden nyűgjét álmukból felkeltve is kívülről fújják.

Nem is említve azt az egészen egyszerű tényt, hogy az előírt szervizintervallumok után elvégzett átvizsgálások során biztosan észrevették volna a Jumper kezdődő meghibásodásait, és talán olcsóbban lett volna javítható, most így. Ahogyan apám szokta mondani:

Kisfiam, egyszer kell megcsinálni, de akkor jól…

Cikkünk elkészítésében a Citroen Pásztor segített

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....