ICDP

Mesterséges intelligencia az autóiparban?

2017.11.20.

Steve Young, az ICDP vezetője közölt a kutatószervezet honlapján egy rövid gondolatébresztő cikket a mesterséges intelligencia lehetséges szerepéről az autóiparban. A tapasztalt szakember rengeteg lehetőséget lát az AI alkalmazásában, ugyanakkor felhívja a figyelmet annak káros hatásaira is.

A Financial Times legutóbbi számában beszámolnak az Citigroup legutóbbi befektetéséről. Az amerikai óriás egy brit, mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozás, a Behavox partnere lett. Céljuk, hogy a Behavox szoftverének segítségével mesterséges intelligencia elemezze az üzletkötők és ügyfelek közötti telefonhívásokat. A hívások automatikusan szöveggé konvertálódnak, az AI pedig ezekben a szövegekben keres mintákat, konkrét kifejezéseket és érzelmeket, mint a nevetés vagy a düh.

Gizmodo

Az alapvető cél az egyre kiterjedtebb compliance szabályzat betartatása és felügyelete, viszont a lépés egyértelműen a sales alkalmazottak ellenőrzését is lehetővé teszi. A rendszer fel fogja ismerni, ha egy potenciális vásárló hajlandóságot mutat az üzletkötésre és ha az üzlet ennek ellenére mégsem valósul meg, értelemszerűen az értékesítő kerül kérdőre vonásra. Persze más haszna is lehet a dolognak: a rendszer által felismerhetővé válnak bizonyos piaci trendek, a termékekhez való általános hozzáállás és a legjobb értékesítési trükkök is felszínre bukkannak.

X5 Management

Mindezzel párhuzamosan a gépjárművek értékesítésénél is egyre inkább áthelyeződik a hangsúly az online platformokra, így adja magát, hogy a modellt a használt- vagy új autók értékesítésénél is alkalmazzák. Kétségtelen, hogy rengeteg előnye lenne: Azonnal kiderülne, melyik modellek iránt a legnagyobb az érdeklődés vagy éppen melyik értékesítő volt a leghatékonyabb, ha különböző szinten komoly vásárlási szándékkal érkező vásárlók meggyőzéséről van szó. Azt is láthatnák, kik azok az értékesítők, akik olyan ügyletet vesztettek el, ahol a vásárló hozzáállása és kérdései egyértelműen vásárlási szándékot mutattak és kik kerülnek rendszeresen konfliktusba az ügyfelekkel.

Mindezt persze rengeteg módon fel lehet használni: az akciók jobb kialakítása és időzítése mellett lehetővé válna az értékesítési folyamatok tökéletesítése, a befektetések racionális megtervezése és persze a személyzet fejlesztése és teljesítmény alapú díjazása.

Salesorlife

De biztos, hogy ez a helyes irány az autóipar számára? Tény, hogy a rengeteg adat feldolgozásában hatalmas potenciál van, az ICDP többször is felhívta a figyelmet a big data lehetőségeire, ugyanakkor nem feltétlenül így képzelték el a technológia felhasználását.

Ön szívesen beszélne telefonon egy értékesítővel, ha tudja, minden szavát rögzítik, egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver pedig minden egyes szava mellett még a hanglejtését is elemzi? Az értékesítő valaha elmer majd térni a „forgatókönyvtől” és normális beszélgetést folytatni, miközben tudja, minden eltérésről feljegyzés készül és a főnöke asztalára kerül? Valószínűleg nem.

Open Culture

Persze a lehetőség hatalmas, de ha a döntéshozók nem gondolnak a veszélyekre, hamar 1984-ben találhatja magát az egyszeri alkalmazott. Ijesztő jövőkép, amit gondos tervezéssel és az új technológiák átgondolt felhasználásával el lehet kerülni.

Az ICDP jövő évi kutatási tervében előkelő helyen szerepel a mesterséges intelligenciához hasonló technológiák felhasználása, így a következő egy évben olvasóink is sokat olvashatnak még a mesterséges intelligencia beköszöntéséről. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....
2021.12.04
Az EQXX-ről újabb adatokat és egy képet hoztak nyilvánosságra. ..
2021.12.04
A Toyota prémiummárkájának első dedikált villanyautóját RZ-nek fogják hívni. ..
2021.12.04
Idén már hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december első napján....
2021.12.04
A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis.....
2021.12.04
Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten....
2021.12.04
A GR86 értékesítését 2024-re le fogják állítani Európában, méghozzá szokatlan okból. ..
2021.12.04
A kispesti rendőrök még aznap rajtaütöttek a lopással gyanúsítható férfi telephelyén; a Jaguárt....