Teszt

Mitsubishi Space Star 1.2 Intense – a kevesebb valóban több?

2014.01.24.

Méretcsökkentés, tömegcsökkentés, üzemanyag takarékosság és emisszió csökkentés által kíván az új Space Star nagyobb piaci részesedést szerezni a Mitsubishinek.

Kép és szöveg: Horváth Miklós

Az Mitsubishi Motors Corporation mérnökei a „less is more” elv alapján vágtak bele a városi kisautó koncepcióba. Szerintük az Európában is népszerű B-szegmens modelleken végigsöpört egy olyan fejlődési hullám, aminek következtében az elmúlt két évtizedben megjelent autók méretei már inkább a C-szegmensbéli autókéhoz állnak közelebb. Ezt a tendenciát kívánták megtörni az új Space Starral, aminek mai szériája inkább a szubkompakt (A-szegmens) kategóriába tartozik, és fejlődési irányultságával nem kívánja a kategória határait érinteni, vagy túlszárnyalni.

A thaiföldi Chonburi tartományban található Leam Chabang-ban plántált vadonatúj gyáregység az egyetlen hely a világon, ahol a Space Star készül. Az előzetes tervek szerint évente 120 ezer darabot gyártanak majd belőle

  A fejlesztés során olyan piacok igényeire fókuszáltak, mint például Délkelet -Ázsia, Kína, India, Oroszország és Brazília. A felsorolt országok népes nagyvárosaiban az MMC szerint továbbra is az egyszerű (megfizethető, kicsi) autókra van szükség, ugyanakkor nem elhanyagolhatók a hagyományos piacokon uralkodó elvárások, miszerint az autó legyen könnyű, takarékos és modern, megjelenésében és műszaki tartalmában egyaránt.

A tipikus ázsiai sziluettet határozottan feldobja a fehér szín

Az új Space Star a Colt utódjaként került beharangozásra, majd Mirage néven debütált tavaly a párizsi autókiállításon. Ezt követően idén januárban jelent meg a gyár hivatalos sajtóközleményében, hogy a Mirage név védjegyoltalmával kapcsolatos problémák miatt Európában Space Star névvel kerül forgalmazásra a városi mini. Ezek után okkal keresnénk az említett modellek örökségét a kisautóban, mivel azonban a Colt-tól eltérő koncepciót az egy léptékkel nagyobb mini MPV nevével párosították, sejthető volt, hogy az újdonság fogadtatása nem lesz egyöntetűen pozitív.

Lökhárító betéttel és küszöbtoldatokkal izmosított a megjelenés. Elől McPherson, hátul torziós rugóval szerelt a futómű

A Colt és a Space Star korábbi modelljei az alábbi tulajdonságaik miatt voltak népszerűek: helykínálatuknak köszönhetően az egyautós családok igényeit is maximálisan kiszolgálták, műszakilag megbízhatóak voltak (jelenleg is azok), valamint motorkínálatukban mindkét modell esetében négy benzines és egy dízel aggregát is elérhető volt. A városi kisautó családi autós funkcióját gondolom, nem kell megmagyarázni. Magyarországon úton-útfélen látható, hogy Opel Corsa méretű autóval esetenként négytagú család utazik, és effajta igényeket a Colt vagy a 1998 és 2005 között gyártott Space Star is maximálisan kielégített. A motorpalettában pedig a takarékos benzines mellett a pörgős turbós is (Colt esetében) elérhető volt, egyúttal a nyomatékos dízelt is sokan választották, de hát akkor más szelek fújtak.

Szerényen bútorozott, de legalább stílusos az enteriőr a kéttónusú színvilágnak köszönhetően

Az első generációs Space Star a hollandiai NedCar üzemben készült az akkori Volvo S40/V40 és a Mitsubishi Carisma platformjára, ezzel szemben tesztautónk Thaiföldön készül, és padlólemezén senkivel sem osztozkodik. A kasztni méreteivel egyértelműen az urbánus felhasználói környezetet tartották szem előtt, hiszen hossza csupán 3710 mm, szélessége 1665, magassága pedig 1490 mm. A 2450 mm-es tengelytávval a kategória élbolyában szerzett magának helyet az újdonság, de helykínálatával megmaradt átlagosnak. Az első üléseken helyet foglalók esetében a lábtér, a váll- és fejtér egyaránt kielégítő volt, azonban ugyanezt a véleményt hátul csak átlagos testalkatú felnőttektől kapjuk, ha létszámuk nem haladja meg a kettőt. A vezető pozíciót nagymértékben rontja, hogy a legmagasabb felszereltségi szinten sem állítható tengelyirányban a kormány, ezt leszámítva elmondható, hogy az utastér és a 235 literes csomagtér a rendeltetésszerű használat során nem kényszeríti kompromisszumra leendő tulajdonosát.

A kényelem nem itt leledzik, de a lábtér egy átlagos testalkatú felnött számára elegendő

A rendeltetésszerű használatot mindenképp kiemelném az előző mondatból, hiszen az autó motorizáltsága, helykínálata és komfort szintje nagyban befolyásolja az összbenyomást. Amennyiben a városi, elővárosi ingázásra korlátozzuk a használatot, nagy valószínűséggel senkit nem fognak zavarni az egyszerű utastéri megoldások, az ülések formázatlan mivolta, vagy az autópálya tempó melletti motor-, szél- és gördülési zaj. Ezzel szemben értékelni fogjuk a könnyű manőverezhetőséget, a kis fordulókört, az alacsony fogyasztást és a parkolást megkönnyítő méreteit.

A könnyen kezelhető és jó átlátható műszerfalat kopogós műanyagágy veszi körül

A teszthét során szinte egyáltalán nem láttuk szükségesnek próbára tenni a kanyarstabilitást, vagy a gyár által megadott 11,7 másodperces százas sprint időt, mivel az átlagos budapesti és Budapest környéki forgalomban nem is adódott erre lehetőség. A futómű a mostoha útviszonyokat teljes mértékben elviselhetővé tette, és a beltér anyagai is hangtalanul viselték a mindenkori igénybevételt. A kormány visszajelzései minimálisak, azonban áttételezése a kisautóknál megszokott könnyedséget kölcsönözte a manőverezések során. A menettapasztalatokat két dolog árnyékolta be csupán, az egyik a fokozatváltások kapcsolási érzete, a másik pedig a motor alacsony fordulatnál tapasztaltalt erőtlensége és fulladási hajlama volt.

A 60:40 arányban dönthető támlákkal bővíthető csomagtér 235 literes

A háromhengeres 1193 köbcentis aggregát 80 lóereje és 106 Nm-es nyomatéka nem csupán elegendő a 845 kg-os önsúlyú kasztni mozgatásához, de megfelelő kuplung és váltó használattal nagyon is fürgévé teszi a kinézetre is dinamikus külsejű járgányt. Az ehhez kapcsolódó fedélzetin megjelenő fogyasztási érték pedig minden bizonnyal büszkeséggel tölti majd el a szívünket, különösen akkor, amikor a tankolás után kalkulált mennyiség csak 1-2 tizeddel haladja meg a kijelzett értéket. Ez utóbbi eredményt a kimagasló légellenállási együtthatónak (Cw: 0,27) és az alacsony gördülési ellenállású gumiknak köszönhetjük, no meg persze a változó szelepvezérlésnek és a csökkentett belső súrlódásnak. A szóban forgó erőforráshoz nem társítottak start-stop rendszert, ennek ellenére a gyár szerint ezzel a konfigurációval teljesíthető a 4,3 literes kombinált fogyasztási érték (nekünk a fővárosi körülmények között 5,2 literes átlagot sikerült produkálni).

Íme az aduász

A legtakarékosabb modellnek az egyliteres, 71 lovas, start-stop rendszerrel üzemelő kivitel számít, amit az egytankolásos rekordjairól híres Felix Egolf, Swiss Airbus 330/340 pilótája tett próbára idén májusban. A hivatalosan 35 literes tankban 37,65 liter üzemanyaggal 1111,1 kilométert autózott az utasszállító gép kapitánya. Az autó átlagfogyasztása a 20 órás menetidő alatt, 10 ezer méteres szintkülönbséget leküzdve, 55 km/h-ás átlagsebességet teljesítve 3,38 liter/100 km volt.

....és amit szokni kell

A kisautók esetében a kis öntömeg és a mérsékelt gyűrődési zóna miatt mindig kérdéses a biztonsági faktor. A Space Star azonban a 2013-as tesztmódszer alapján 4 csillagos értékelést kapott az Euro NCAP vizsgálatán, ami meglepően jó eredmény és azt bizonyítja, hogy a súlycsökkentés és a liliputi méretek nem mentek a szilárdság és az utasvédelem rovására. A belépő szint, ami egy egyliteres 71 lóerős Inform felszereltséget takar, a következő tételeket tartalmazza: 6 db légzsák, ABS, EBD, menetstabilizáló és kipörgés-gátló, fékasszisztens, fokozat-visszajelző, szervókormány, manuális légkondi, 14 colos acélfelnik, defektjavító készlet, elektromos ablak és tükörmozgatás elöl. Az említett modellt 5 fokozatú manuális váltóval és a 3 év/100 ezer km-es garanciával 2 990 000 forintért vihetjük haza. Az Intense felszereltségű tesztautó vételára 3 490 000 forint.

Nincs benne hókuszpókusz, az optimalizált motor jól teljesít és keveset fogyaszt

A Space Star egyetlen gyenge pontja, hogy ebben a szegmensben nagyon erős a mezőny, és a takarékos motorján kívül kevés egyediséget vagy vevőcsalogató praktikumot csúsztat az ingujjba, amit elbizonytalanodó morfondírozás közben előhúzhatna az érintett értékesítő. Szinte minden márka képviselteti magát a városi kisautó kategóriában, ennek köszönhetően a hazai piaci igényeket messze túlterheli a jelenlegi kínálat. Legolcsóbb és legjobb ár/érték arányú vetélytárs a Kia Picanto. Egyliteres, 69 lóerős verziója 2 249 000 forintba kerül és a 7 éves vagy 150 ezer kilométeres futásteljesítményre vonatkozó garanciaháttérrel kellőképp megszorongat minden érintettet. A teljesség igénye nélkül azért említést tennék a Chevy Sparkról (68 LE), melynek szintén egyliteres belépőmodellje listaáron 2 380 000 forintba kerül, vagy a VW Up! (60 LE) egyliteres modelljéről, mely 2 496 000 forintos árával ugyancsak alá ígér a Mitsubishinek. De ebben a ringben játszik még a Citroen C1-Peugeot 107 páros is, vagy a nemrég debütált Hyundai i10 és Nissan Micra is, egyszóval tehát nincs könnyű dolga annak, aki ebből a kínálatból kénytelen választani, és hasonlóképp nehéz a dolga a Mitsubishinek is, hogy meggyőzze az őt nem ismerőket!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.13
A péntek este kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzéseinek....
2024.06.13
A HangZóna mai vendége Tóth András. A témák: kocka-Panda, és Matchboxok. ..
2024.06.13
A közlekedési szabályokra fittyet hányva, forgalomból kivont kocsijával menekült a rendőrök elől....
2024.06.13
Magyar pilótákkal, magyar helyszínen forgatták az utóbbi idők legmenőbb Citroën reklámfilmjét. ..
2024.06.13
Lenyűgöző teljesítmény, prémium funkciók és páratlan kifinomultság: a hétvégi 24 órás Le Mans....
2024.06.13
Viszonylag kisméretű, három cég meghatározó innovációkat mutat fel a közlekedési iparág világpiacán....
2024.06.13
A BMW Group és a Pirelli közösen fejlesztette ki a vadonatúj, 20” méretű P Zero Winter 2 téli....
2024.06.13
A Toyota UK bemutatta a Corolla Touring Sports speciális, rendőrségi kivitelét. A fényhidas kombi....
2024.06.13
A bliccelés elleni programja következő állomásaként bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket a BKK....
2024.06.13
Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend....