ICDP

Mobilitás - Problémák és lehetőségek

2017.02.06.

Az ICDP blog oldalának fókuszában továbbra is a mobilitás kérdése áll, legújabb publikációjuk azt vizsgálja, milyen problémákat okoz a mobilitás hiánya, és a XXI. századi, folyamatosan megjelenő új lehetőségek milyen alternatívát nyújthatnak a hagyományos közlekedési módok vetélytársaként, vagy éppen helyettesítőjeként.

A mobilitásnak ára van. A sebességnek pedig főleg. Az utazás gyorsabb módjai, mint az autózás vagy akár a vonat, több pénzbe kerülnek, mint a buszhoz hasonló lassabb megoldások. Ennek következményeként, az alacsonyabb jövedelemből gazdálkodó háztartásoknak a rendelkezésükre álló bevételek jelentős részét kell utazásra fordítaniuk. Egy autót birtokolni manapság fejlett gazdaságokban is megfizethetetlenül drága a társadalom jelentős részének, többek között ez az oka annak, hogy a jogosítvány megszerzése egyre kevésbé prioritás a fiatalok számára. Mindez persze nem meglepő, ellentétben azzal, amit a Michigani Egyetem tanulmánya megállapít: 2008 óta a 45-69 éves korosztályban a jogosítvánnyal rendelkezők aránya 25 éves emelkedés után csökkenő tendenciát mutat. Ha minden így megy tovább, lehet a gyors és rugalmas mobilitás több, mint egy réteg kiváltsága?

Kétségtelen, hogy a nagyvárosok (Budapesttel egyetemben) nagy árat fizetnek a lassú közlekedés okozta gazdasági hátrányok miatt, ezért támogatják és fejlesztik a tömegközlekedési lehetőségeket, amivel megkönnyítik mind a városokban közlekedők életét, mint pedig a szállítmányozási feladataik ellátásával a gazdaság alapköveinek számító fuvarozók munkáját. Azonban minderre nincs lehetőség a legnagyobb városok belsőbb kerületein kívül. Budapest példájával élve, ha valaki valamely külső kerületből akar a belvárosba jutni, jelenleg két megoldás áll rendelkezésére: vállalja a lassú menetidőt és buszra száll, vagy taxit hív, ami kétségtelenül gyors, de ahogy a cikk elején is megfogalmaztuk, a sebességnek ára van. Azonban gondoljuk mindezt egy kicsit tovább, milyen régiókban él Magyarországon a legtöbb szegény? Nem Budapesten, nem is más nagyvárosokban, hanem vidéken: falvakban, községekben, kevéssé frekventált kisvárosokban. A fővárosban élő, napjait a szegénységi küszöb alatti jövedelemből tengető lakos egy órán belül a széles körben rendelkezésre álló tömegközlekedésnek köszönhetően a város szinte bármely pontjára eljuthat, ami a Harvard kutatói szerint az szegénységből való kitörés legfontosabb tényezője. Hiszen ha nincs lehetőségünk egy bizonyos szintű mobilitásra, napjaink számottevő része megy egy el utazással, ami jelentős költséget jelent az ember számára. Ha naponta három óránk megy el vele, akkor korábban kell kelni, az órákat utazó munkavállaló pedig későn kerül ágyba, tehát jelentős költsége van a mobilitás hiányának, hiszen régóta tudjuk: az idő pénz. Épp ezért jelent problémát a szegénységi küszöb alatt élő lakosság koncentrálódása a kevésbé frekventált területeken: számukra a munkába járás is jelentős költséggel jár, költség alatt pedig nem (csak) az utazás konkrét költségeit értjük, hanem az időt, amit a fejletlen infrastruktúra miatt utazással töltenek, így nem marad idő valódi, értékteremtő tevékenységre. 
 
Ezért fontos megvizsgálni, mennyire megfizethetőek a taxikat, tömegközlekedést és az autó birtoklását alternatívaként helyettesítő új lehetőségek? 
Érdemes a sort a már hazánkban is elérhető car-sharing szolgáltatásokkal kezdeni, melyek lényege, hogy az autóért csak és kizárólag addig fizetünk, amíg használjuk azt. Az egyre terjedő szolgáltatás előnyeit hosszasan lehetne sorolni, hiszen úgy közlekedhetünk autóval, hogy közben nem kell biztosítást fizetni, tankolni, vagy lemosni a járművet. Emellett környezettudatossági szempontból is előnyös, mivel a szolgáltatással nem jutunk az elkényelmesedett autótulajdonos sorsára, aki a sarki boltig is inkább vezet, minthogy sétáljon 200 métert. Hatványozottan igaz ez a GreenGo Budapesten elérhető szolgáltatására, amely kizárólag elektromos autókat biztosít ügyfelei számára. A car-sharing legnagyobb előnye mégis az, hogy úgy élvezhetjük az autózás kényelmét, hogy annak terheit nem kell viselnünk. 
 
Mindazonáltal a car-sharing-nek is megvannak a maga korlátai, hiszen egy ilyen szolgáltatást csak és kizárólag frekventált helyeken lehet gazdaságosan biztosítani, jogosítvány nélkül pedig nem vehető igénybe. Azonban ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy a legnagyobb autóipari szereplők mind céljaik között említik a vezető nélküli autó megvalósítását. Amikor pedig sikerrel járnak és az önvezető autók morális kérdéseire is sikerül biztos választ találni, eljöhet az idő, amikor saját jármű helyett egy, az utcán parkoló önvezető autóba ülünk be, célállomásunk megadása után pedig nincs más dolgunk, mint várost nézni, vagy éppen egyéb teendőinket intézni utazás közben.
 
Az autógyárak szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen több márka is átalakulásba kezdett, mely során gyártóból szolgáltatóvá (is) válnak. Mint arról már szó volt, egy autó birtoklása rendkívül drága, gondoljunk csak az üzemanyag-, biztosítási,- és egyéb fenntartási költségekre, azonban mindezek összege eltörpül egy új autó ára mellett. Épp ezért próbálnak az autóipar legjelentősebb szerepelői innovatív, az új autók eladási statisztikáit javító üzleti modelleket alkalmazni. A Ford egy ilyen megoldást tesztel Texasban, ahol autóikra kétéves, csoportos lízing koncepciót ajánlanak, mely során legfeljebb 6 ember (családtagok, barátok) közösen fizeti és használja az autót. E koncepció kiterjesztése a használtautókra nem csak a piacot lendíthetné fel, hanem egyszerre rengeteg ember életét könnyítené meg.  
 
A közlekedés valóban új formái is a küszöbön állnak. Ezek között úttörő a MAAS (Mobility as a Service) szolgáltatás, mely a telefonszolgáltatókéhoz hasonló előfizetési csomagok vásárlása esetén, adott mennyiségű közösségi autózást, közösségi kerékpár használatot és taxizást biztosítana. Az elképzelés alapvetően megkérdőjelezi, hogy a mobilitás fő formája valóban az autó birtoklás-e. Azonban ami relatív megfizethetősége mellett a legnagyobb előnye, hogy a rendelkezésre álló autók magasabb kihasználtsága miatt kevesebb járműre lenne szükség az igények kielégítéséhez, így óvva a környezetet, valamint ha nem is dugók nélküli, de gyorsabb haladást biztosítva a városokban. 
 
Fontos látni, hogy a legtöbb koncepciónak megvan az a hátránya, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétegeket nem célozzák, vidéki területeken pedig egyszerűen lehetetlen gazdaságosan működtetni őket. Ezért lesz nagy kihívás a mainstream meghódítása után, hogy a mobilitás és az autóhoz való hozzáférés mindenki számára elérhető legyen. A mobilitás biztosítása szociálpolitikai feladat, azonban más gazdasági szereplők is profitálhatnak abból, ha lépést tartanak a világ fejlődésével és hagyományos ügyfél- és tevékenységi körüket bővítve biztosítják növekedésüket. Kétségtelen, hogy számos új üzleti lehetőség nyílt, a kérdés az, melyik szereplő vállalja a kockázatot és alakítja át profilját a leghatékonyabban. 
 
Összességében azt mondhatjuk, hogy a legjobb és legoptimálisabb megoldás a magán- és közösségi közlekedés közötti határvonal fokozatos lebontása lehet. Ha megvizsgáljuk a MAAS (Mobility as a Service) koncepciót, pontosan ezt látjuk. Az ehhez hasonló elképzelések ugyanolyan hibridek, mint a manapság oly népszerű gépjárművek, egyszerre vegyítik a hagyományost az újjal, ezáltal létrehozva valami egyedülállót, amiből mindenki profitálhat.

A cikk forrása Ben Waller - Mobility for all? című blogbejegyzése.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Jeep 99.255 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Oka: hibás szoftver – írja az auto-motor-....
2021.11.27
Az olasz pilóta közel 40 év versenyzés után akasztja szögre a bukósisakot, az utolsó versenye....
2021.11.27
Mindössze fél évvel azután, hogy megjelent a német piacon, a Hyundai IONIQ 5 elnyerte a 2022. év....
2021.11.27
December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is....
2021.11.27
Az autóipar ismét vonzóbbá válik munkáltatóként Németországban. Közvetlenül elöl: a Porsche.  A....
2021.11.27
Alkohol hatása alatt közlekedett autójával az a 21 éves férfi, aki balesetet szenvedett, majd....
2021.11.27
A Győri Balett premierjén jelentették be az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díj idei....
2021.11.27
A Bridgestone Csoport és a Michelin Group közösen veszi fel a kesztyűt az újrahasznosított ipari....
2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....