modellautó

Modell: HPI RS4 EVO a nitrós aszfaltbetyár

2014.08.22.

A modellautók között nagy népszerűségnek örvendnek a nitrós motorral meghajtott járművek. Ezen gépek egyik jellegzetes képviselője a HPI cég által gyártott RS4 Nitro 3 EVO modell. A Nitro 3 EVO 1:10 méretarányú, a valóságban kb. 45 cm hosszúságú modellautó, amit különböző karosszéria változatokban kínál a gyártó.

Szerző:Rudolf Antal

A gyárilag teljesen összeszerelt autót egy 2.5mm-es alumínium alvázra építették. A kerekek egy-egy önzáró anyával rögzülnek a tengelyvégekhez, melyek dupla lengőkaros, független felfüggesztéssel csatlakoznak az alvázhoz.     

Az alsó lengőkarokra csavarrugóval szerelt olajos lengéscsillapítókat szereltek. Ezek felfüggesztései több pontban állíthatóak, amivel jelentősen változtatható a modell futóművének karakterisztikája. A hajtáslánc minden forgó eleme golyóscsapágyakban fut. Ez jelentősen csökkenti a rendszer belső ellenállását. Az autó első és hátsó féltengelyei közé fogaskerekes differenciálműveket építettek be.

A modell távirányítója 2 csatornás és 2.4Ghz-en üzemel. A távirányító kormányával és gázkarjával a modellbe beépített szervomotorokat mozgathatjuk. A kormány szervo a távirányító kormánykerekének elmozdulása alapján téríti ki a kerekeket. A gáz szervo egyik irányba mozdulva nyitja a motor karburátorát, ellentétes irányban pedig a tárcsaféket kezeli.

Az autót egy 3 köbcentiméteres, kétütemű, nitro motor hajtja. A gyártó adatai szerint a motor maximális fordulatszáma 32.000 RPM. A legnagyobb teljesítményt, 2.2 lóerőt 31.000-es fordulaton adja le a motor. A 0,75 deciliteres üzemanyagtankba a gyártó által ajánlott 20% nitro tartalmú üzemanyagot kell tölteni. Egy teli tankkal kb. 10-15 percet lehet menni a modellel.

A motort egy berántó segítségével lehet elindítani, teljesítményét pedig egy röpsúlyos kuplungon és egy ugyancsak röpsúlyos, kétsebességes váltón keresztül továbbítja a kerekek felé. Az RS4 Nitro 3 ezzel a motorral és váltóval 80 km/h feletti végsebességre képes.

Gázadásra modell igen dinamikusan indul el és a nagy végsebességnek szinte csak a rendelkezésre álló hely szabhat határt.

A jármű lassításáról a hajtáslánc központi részébe beépített tárcsafék gondoskodik.

A modell karosszériája az igen rugalmas polikarbonát anyagból készült. A gyönyörűen lefestett 1969-es Mustang RTR-X kasztni igen sportos külsőt kölcsönöz a járműnek. Az autóra szerelt felnik színe is harmonizál a karosszéria a színeivel.

Aki nem elégedne meg a modell alapfelszerelésével, az számos tuning alkatrész közül választhat a gyártó kínálatából. Változtatható a váltómű áttételezése, cserélhető a lengéscsillapítókban lévő olaj és különböző keménységű rugók is kaphatók a modellhez.

Az RS4 Nitro 3 EVO modell kimondottan hobby célra ajánlja a gyártó. Igénytelen és tartós kardántengelyes meghajtásának köszönhetően akár poros aszfalton is autózhatunk vele.

További információkat a www.modell.hu oldalon találhatunk a modellről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.09
A villanyos technika jött, látott, és győzött a Országos Rallycross Bajnokság első idei futamán.....
2020.08.09
Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi....
2020.08.09
Ahmad Reza Sohrabi Iránból  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.09
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó Forma-1-es 70. évforduló....
2020.08.09
A lengyel turistabusz kora reggeli tragédiáját követően délután újabb baleset történt az M5-ös....
2020.08.09
A szerb honvédelmi miniszter, Alekszandr Vulin hivatalosan is átvette azt az 56 darab UAZ Patriot....
2020.08.09
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Hűű, de vagányul vezetek!  ..
2020.08.09
A négy fiatal a tűzlétrán mászott be a remízbe - írja a rendőrség honlapja, melyen közzétették a....
2020.08.09
Nyolc hétvégén át rendezik meg Makón a SzabadON fesztivált, ahol különböző tematikus programok....
2020.08.09
Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és....