környezetbarát beruházás

Napelemmel és szélturbinával zöldül a Toyota európai központja

2020.05.21.

A világ legzöldebb autógyártójának tartott, környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autóiról ismert Toyota európai központjában is bizonyítékát adja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének: a vállalat mostantól egy szélturbina és napelemek segítségével termel megújuló energiát az irodaház működéséhez. Ezzel az elmúlt években áramfogyasztását 35%-al csökkentő Toyota  az első vállalat, amely saját tulajdonú szélerőművet használ Brüsszelben.

A Toyota folyamatosan dolgozik azon, hogy tiszta, megújuló forrásból származó energiával működjön, ennek legújabb példája, hogy a világ legzöldebb autógyártójaként ismert  vállalat két zöld technológiát is üzembe állított, hogy árammal lássa el brüsszeli európai központjának irodaházát. A Toyota nemrégiben egy szélturbinát épített az épületegyüttes előtt, és 1400 napelemet telepített a Toyota vevőszolgálati közponjának tetejére. A Toyota az első vállalat Brüsszelben, amely saját tulajdonú szélturbinát működtet; a 10 kW kapacitású erőmű évente 24 MWh villamos energiát képes előállítani.

A modern kialakítású szélturbina hatékonyan használja ki a szélenergiát, és innovatív ‘bagolyszárny’ bevonata jelentősen csökkenti a lapátok keltette zajt. Mivel az erőmű csupán 23 méter magas, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben működő Zaventem repülőtér működésére. A szélenergia hasznosítása azonban csupán az egyik része a Toyota tervének, hiszen a vállalat megújuló energiatermelését 1400 napelem is segíti, amelyek pillanatnyi csúcsteljesítménye 460 kW. Ennek alapján a rendszer évente 360 MWh áramot állíthat elő a napsugarak energiájából. A tiszta energia már évek óta fontos szempont a Toyota számára, amely 2019-ben sikeresen megvalósította, hogy minden európai tevékenységét megújuló energiával működtesse.

A két új brüsszeli installáció egybecseng a vállalat azon stratégiájával, hogy növelje a házon belül előállított megújuló energia mennyiségét, ahogyan az már más európai létesítményeiben is megtörtént (TPCE napelemek, TMUK napelemek, TMMF napelem-fal, Zeebrugge szélerőmű, napelemek a Toyota madridi logisztikai központjában). Az elmúlt 5 évben a Toyota európai üzemeiben átfogó megújítási program zajlott le, aminek szerves része volt az energiahatékonyság javítása, a LED-világítás felszerelése, a klímaberendezések megújítása és az új épületirányítási rendszerek telepítése. Ennek eredményeként az éves szintű áramfelhasználás 35 százalékkal, 5-ről 3,3 GWh-ra csökkent. A legújabb kezdeményezésnek köszönhetően a Toyota immár az éves áramigényének 10 százalékát is képes lesz a helyszínen előállítani.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....
2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....