környezetbarát beruházás

Napelemmel és szélturbinával zöldül a Toyota európai központja

2020.05.21.

A világ legzöldebb autógyártójának tartott, környezetbarát öntöltő hibrid elektromos autóiról ismert Toyota európai központjában is bizonyítékát adja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének: a vállalat mostantól egy szélturbina és napelemek segítségével termel megújuló energiát az irodaház működéséhez. Ezzel az elmúlt években áramfogyasztását 35%-al csökkentő Toyota  az első vállalat, amely saját tulajdonú szélerőművet használ Brüsszelben.

A Toyota folyamatosan dolgozik azon, hogy tiszta, megújuló forrásból származó energiával működjön, ennek legújabb példája, hogy a világ legzöldebb autógyártójaként ismert  vállalat két zöld technológiát is üzembe állított, hogy árammal lássa el brüsszeli európai központjának irodaházát. A Toyota nemrégiben egy szélturbinát épített az épületegyüttes előtt, és 1400 napelemet telepített a Toyota vevőszolgálati közponjának tetejére. A Toyota az első vállalat Brüsszelben, amely saját tulajdonú szélturbinát működtet; a 10 kW kapacitású erőmű évente 24 MWh villamos energiát képes előállítani.

A modern kialakítású szélturbina hatékonyan használja ki a szélenergiát, és innovatív ‘bagolyszárny’ bevonata jelentősen csökkenti a lapátok keltette zajt. Mivel az erőmű csupán 23 méter magas, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben működő Zaventem repülőtér működésére. A szélenergia hasznosítása azonban csupán az egyik része a Toyota tervének, hiszen a vállalat megújuló energiatermelését 1400 napelem is segíti, amelyek pillanatnyi csúcsteljesítménye 460 kW. Ennek alapján a rendszer évente 360 MWh áramot állíthat elő a napsugarak energiájából. A tiszta energia már évek óta fontos szempont a Toyota számára, amely 2019-ben sikeresen megvalósította, hogy minden európai tevékenységét megújuló energiával működtesse.

A két új brüsszeli installáció egybecseng a vállalat azon stratégiájával, hogy növelje a házon belül előállított megújuló energia mennyiségét, ahogyan az már más európai létesítményeiben is megtörtént (TPCE napelemek, TMUK napelemek, TMMF napelem-fal, Zeebrugge szélerőmű, napelemek a Toyota madridi logisztikai központjában). Az elmúlt 5 évben a Toyota európai üzemeiben átfogó megújítási program zajlott le, aminek szerves része volt az energiahatékonyság javítása, a LED-világítás felszerelése, a klímaberendezések megújítása és az új épületirányítási rendszerek telepítése. Ennek eredményeként az éves szintű áramfelhasználás 35 százalékkal, 5-ről 3,3 GWh-ra csökkent. A legújabb kezdeményezésnek köszönhetően a Toyota immár az éves áramigényének 10 százalékát is képes lesz a helyszínen előállítani.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....