közlekedésbiztonság

Négy szabály, amit húsvétkor is be kell tartani az utakon

2014.04.15.

Az elmúlt években rendszeresen több mint ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történt az áprilisi időszakban Magyarországon. Húsvétkor a megnövekedett forgalom és sok esetben az ittas vezetés is jellemző probléma az utakon. A baleseteken kívül egy meghibásodás is nagyon rosszkor jöhet, ha autóval vagy motorral utazunk az ünnepek alatt, így hasznos óvintézkedés lehet az assistance szolgáltatás. Csak a Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance-hoz a tavalyi év hasonló időszakában több mint 1100 belföldi segélykérés érkezett.

A húsvéti ünnepek hosszú hétvégéjén az előrejelzések szerint az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, ugyanakkor szokás szerint sokan indulnak rokonlátogatásra, utaznak haza külföldi munkahelyükről, vagy időzítik mostanra tavaszi szabadságukat, így nagyobb lesz a forgalom az utakon egy átlagos hétvégéhez képest. Sajnos a fokozott rendőri ellenőrzés ellenére még mindig előfordulnak olyan vezetők, akik nem tartják be a közlekedés szabályait, és alkoholos befolyás alatt is volán mögé ülnek, de az egyszerű figyelmetlenséggel is könnyen veszélybe sodorhatja magát és utastársait az óvatlan sofőr. A sérüléssel és jelentős anyagi kárral járó balesetek fokozott óvatossággal, a körülményeknek megfelelő vezetési stílussal és a közlekedési szabályok betartásával szinte mindig megelőzhetőek. A gépkocsi meghibásodása sem kell, hogy keresztülhúzza az ünnepi programokat. Az alábbi egyszerű tanácsokkal minimálisra csökkenthetjük a kockázatot és előre felkészülhetünk a váratlan problémákra.

Alkoholfogyasztás után tilos a volán mögé ülni! Az utóbbi években a százat is meghaladta az ittasan okozott balesetek száma április hónapban. Tavaly július óta már 0,5 gramm/liter ezrelék véralkohol értéknél illetve 0,25 mg/l légalkohol érték felett bűncselekménynek számít a vezetés, a szabálytalankodás akár a sofőr jogosítványába is kerülhet.

A fáradtság hatása vetekedhet az alkoholos állapottal: kutatások kimutatták, hogy a fáradtan vezetőknél több mint hatszorosára nő a baleseti kockázat, hosszabb az észlelési és a reakcióidő, a sofőr nem képes hatékonyan kezelni a hirtelen helyzeteket. Ha tehetjük, ne vezessünk éjszaka, hosszabb úton mindig tartsunk pihenőt, szálljunk ki a gépkocsiból, mozogjunk, útközben hallgassunk zenét, illetve figyeljünk arra, hogy ne fűtsük túl az utasteret. A túl meleg környezet aluszékonyságot, a reflexek tompulását válthatja ki.

Lehetőség szerint tájékozódjunk előre az esetleges elterelésekről, lezárásokról és az út során várható időjárásról, különösen, ha külföldre indulunk.

A rövid utazás nem feltétlenül jár kevesebb kockázattal! Kisebb utak, hosszúhétvégék, városlátogatások alkalmával is rendelkezzünk biztosítással vagy assistance szolgáltatással, hogy bárhol szakértő segítséget kaphassunk, ha probléma merül fel. Mindez különösen fontos lehet a hosszú hétvégék alatt, hiszen a legtöbb szerviz ilyenkor zárva tart, így nehezebben kaphatunk segítséget.

Baj esetén az Europ Assistance csapata a nap 24 órájában, Magyarországon és külföldön egyaránt azonnal a helyszínre indul és már helyben, vagy szükség esetén a legközelebbi szakszervizben javíttatják meg a járművet. A szolgáltatás azonban nem csak a szerelőmunkákra terjed ki: a szolgálat munkatársai üzemanyagot szállítanak a bajba jutott ügyfeleknek, bonyolultabb probléma esetén pedig csereautót biztosítanak a továbbutazáshoz, illetve akár szállást is szerveznek, ha nem lehetséges a továbbutazás.

Az AutoSOS csomagok már kevesebb, mint 700 Ft-os havidíjtól elérhetők 10 évnél idősebb gépkocsikra és motorkerékpárokra is köthetőek.  Az AutoSOS segélyvonal a nap 24 órájában hívható, belföldről a 14 567-es, külföldről pedig a +36 1 458 44 80-as telefonszámon.

További információ: www.autosos.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Iskolába járnak a terepjáró robotok: sárban, magas fűben gyakorolják és memorizálják a valós....
2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....