Spanyolország

Négyszáz rendszámot képes ellenőrizni percenként az új spanyol rendőrautó

2019.06.15.
A napokban szolgálatba állnak a spanyol rendőrség legújabb, magas technológiai felszereltségű járőrautói, amelyek egyfajta mozgó rendőrörsként funkcionálnak majd szolgálat közben - írja az autopistas.es spanyol autós szakportál. 
 
Az ibériai rendőröket nem hagyta el a humorérzéke, amikor az autó típusát kiválasztották. Ugyanis a Toyota Priusra esett a választásuk. Természetesen a rendőrség igényeihez igazított változatról van szó, és valószínűleg nem a modell elnevezése volt az elsődleges szempont. Az új típusú rendőrautókból 150 áll szolgálatba 2020 végéig.  Számos új funkciója mellett kiemelkedik az a leolvasó-megfigyelő-rendszer, amelynek segítségével percenként 400 rendszámot képes azonosítani. 
 
 
Túl ezen számítógépes felszereltséget kaptak a kocsik, amelynek segítségével gyakorlatilag valamennyi olyan adminisztratív és azonosító funkciót is el tudnak látni, amelyet eddig csak a kapitányságok tudtak. Júniusban egyelőre 10 ilyen autó került forgalomba, de számuk két éven belül eléri a másfél százat, és valamennyi spanyolországi nagyvárosba jut majd belőlük, egyfajta hálózatot alkotva. Az első sorozat szuper Toyota Prius+ már Valencia, Madrid, Sevilla, Zaragoza, Malaga, Palma de Mallorca és Vigo rendőreihez került.
 
Mi teszi a járműveket különlegessé? Elsősorban a kivételesen fejlett kamerarendszerek és a kommunikációs arzenál. Az alapkocsi egy hibrid technológiájú Toyota Prius+, amelynek speciális felszereltégébe tartozik a képrögzítő és a műholdas kapcsolat, ennek segítségével videókat, kép- és hangfelvételeket "real time" módban tudnak továbbítani.  Az adatok védett csatornákon futnak, így a rögzített felvételek bizonyítékként szolgálhatnak a bírósági eljárások során. 
 
 
A jármű fedélzeti rendszerei nappal és éjjel is látnak: percenként 400 rendszámot képesek felismerni. Három fedélzeti kameráról van szó, amelyek közül a hátsó egy folyamatosan működő pásztázó videóberendezés, amely a szolgálati idő alatt történt valamennyi eseményt rögzíti. A rendőrkocsiban dokumentumbeolvasó és elektronikus arcfelismerő is található. Felszereltségéhez tartozik egy mobil digitális ujjlenyomat-azonosító is. 
 
 
Az új intelligens járművek bevezetésének elsődleges célja az volt, hogy csökkentsék a rendőrkapitányságok terhelését. Az adatforgalom és az adminisztráció gyorsításával, a helyszíni intézkedésekkel több ideje marad a rendőröknek a lakossággal való közvetlen kontaktusra és a klasszikus járőrfeladatok ellátásra. Az új Toyota Prius + rendőrautók így mobil irodákká, mozgó rendőrörsökké válhatnak. 
 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Minden eddiginél több BMW M Performance alkatrész jelent meg a gyártó kínálatában az új 5-ös....
2020.08.04
Még a Mercedes csapat vezetőit is meglepte, hogy mennyivel ment három keréken a drámai befutót hozó....
2020.08.04
Halálos baleset történt kedd hajnalban az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszán, Győr....
2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....
2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....