közlekedésbiztonság

Nyeregbe! – Itt a jó idő!

2014.03.13.

A tavasz és a jó idő megérkeztének csalhatatlan jele, hogy az utakon egyre nagyobb számban jelennek meg a kétkerekű járművek, a kerékpárok, a segédmotorok és a nagymotorok is.

Sajnálatos módon ebben az időszakban, szinte törvényszerűen megnövekszik a motoros balesetek száma is. Az elmúlt hétvégén két motoros is életét veszítette a hazai közutakon. Történt ez annak ellenére, hogy a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek és a rendőrség képviselői is évről-évre hangoztatják, a motorosoknak fel kell készülniük a szezonra, még akkor is, ha sok éve hódolnak ennek a szenvedélynek. A több hónapos téli leállás során a reflexek, a járműkezelési készségek berozsdásodnak, így a rutinos motorosoknak is kell egy hosszabb-rövidebb idő ahhoz, hogy biztonsággal ülhessék meg gépeiket.

Érdemes jó példát venni a magyar rendőrség motoros járőreitől. Ezekben a napokban a Rendőrségi Szervek Kiképző Központjában (RSZKK), Budatétényben motorzúgástól hangos a vezetéstechnikai pálya. Motoros járőrök róják végeláthatatlan köreiket a bóják és akadályok között felelevenítve járműkezelési tudásukat. Az alacsony sebességű manőverezés, a szalomozás, az egykézzel történő kanyarodás, irányváltás mind a feladatok közé tartozik, sőt, a járőröknek minden évben, ilyenkor, szezonkezdetkor szigorú vizsgát is kell tenniük arról, hogy biztonságosan, biztos kézzel és lábbal uralják járműveiket.

Csoportos carrousel

A mostani alkalom abból a szempontból különleges, hogy külföldi vendégek is ellátogattak az RSZKK kiképző központjába. Három motoros járőr érkezett Szerbiából tapasztalatcserére, az itteni munka tanulmányozására. A három déli szomszédunktól érkezett járőr különlegessége, hogy ők nem a túramotorokhoz hasonló gépeket, hanem civil speed-motorokat használnak, és civil öltözékben járőröznek. Feladatuk a nagysebességgel menekülők elfogása, főleg autópályákon teljesítve szolgálatot. A motorok egyébként rejtett módon megkülönböztető jelzéseket is viselnek, és fedélzeti kamera is rögzíti mindazt, ami a feladataik ellátása során történik. Magyarországon ilyen típusú járőrök egyébként nincsenek.

Szerb "elfogóvadászok"

Visszatérve a civil motorosokra, szerencsére már itthon is elérhetőek azok a tréningek és képzések – megfizethető áron – amelyek segítenek a motorosoknak megtanulni mindazokat a fogásokat, amelyek a biztonságos haladáshoz, manőverezéshez, egy-egy baleseti helyzet kikerüléséhez, vagy az utas szállításához elengedhetetlenül szükségesek. Érdemes hát még a rutinos kétkerekezőknek is ilyenkor egy felfrissítő tréningen részt venniük, sokkal olcsóbb, mint egy összetört motor javítása, az egészségről, és az élet védelméről nem is beszélve.

Gyakorolni télen, fedettpályán is lehet, sőt ajánlott

Az ilyen tréningeken való részvétel pedig különösen ajánlott a friss motoros jogosítvánnyal rendelkezőknek, hiszen az alapképzés és az ezzel járó vizsga szinte semmilyen muníciót nem ad ahhoz, hogy a forgalomban biztonságosan közlekedjék a kezdő motoros. Az autósok, vagy nagyobb járművek vezetőinek pedig jó tanácsként elmondható, mostantól érdemes gyakrabban a visszapillantó-tükörbe tekinteni, hiszen egyre gyakrabban találkozhatnak kétkerekű közlekedő társakkal az utakon.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.26
A Tesla több milliárd eurós megrendelést kapott a Hertz autókölcsönző cégtől 100 000 elektromos....
2021.10.25
Lezárták a sztráda Budapest felé vezető oldalát - kamion ütközött furgonnal és két személyautóval....
2021.10.25
Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az Agnelli. Az utóbbi 150 év talán legfontosabb....
2021.10.25
A 2021-es Toyota Mirai hivatalos GUINESS VILÁGREKORDOT állított fel a hidrogénhajtású....
2021.10.25
- Hétfőn elindult az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása, 107-122 forint között juthatnak az..
2021.10.25
Multimédiás múzeumban állítják ki a 104 éves korában elhunyt Emilio Zumerle autóját, egy Fiat 500....
2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..