Elektromos roller

Olaszok milliói váltanának elektromos rollerre

2020.09.16.

Hívhatjuk divatnak is, ha úgy tetszik, de immár nem lehet figyelmen kívül hagyni a tendenciát: az olaszok rákaptak az elektromos rollerre. használata mindennapossá válik a legforgalmasabb városokban élők számára. De nem csak ott. A legújabb felmérés szerint két és fél millió olasz szándékozik megvásárolni – írja a római La Repubblica napilap internetes kiadásának autós rovata.

Egy friss felmérés szerint az elektromos roller elsősorban a déli tartományokban élő fiatal férfiak körében népszerű, noha a jármű elsőként Észak-Olaszországban vált közkedveltté. Jelenleg már 1 millió 400 ezer felhasználónak van elektromos rollere Itáliában, beleértve a tulajdonosokat és azokat, akik csak kölcsönzik a járművet.

A La Repubblica által közreadott közvélemény-kutatás szerint az elmúlt hónapokban valóságos forradalom zajlott le a városi közlekedésben. A koronavírus-járvány arra ösztönözte az embereket, hogy alternatív közlekedési módokat találjanak, helyettesítve ezzel az olyan tömegközlekedési eszközöket, mint a metró, a villamos és az autóbusz.

A következmény: jelenleg már körülbelül 800 ezer olasznak van saját elektromos rollere. Többségük a 35-44 éves korosztályhoz tartozik, és Olaszország középső, illetve észak-keleti tartományaiban él. Ehhez a számhoz hozzáadódnak azok, akik napi rendszerességgel, applikáció segítségével bérelnek elektromos rollert. Ők jellemzően a 25-34 éves korosztályba tartoznak.  

A felmérésből az is kiderült, hogy a rolleresek több mint kétharmada főként járdán vagy a gyalogosok számára fenntartott területeken használja a közlekedési eszközt. Ennek elsősorban az az oka, hogy a nagyvárosok nincsenek felkészülve a könnyű utcai járművek robbanásszerű elterjedésére. Sok településen hiányzik még a kiépített kerékpárút.  

Szabályozás szempontjából az elektromos rollerek egyenértékűek a kerékpárokkal, ezért nem kötelező számukra a biztosítás. Közlekedésbiztonsági szakemberek azonban nyomatékosan ajánlják a balesetbiztosítást a rollereseknek, különösen azoknak, akik naponta használják az eszközt.

De térjünk vissza azokhoz, akiknek még nincs elektromos rollerük, de szívesen használnák. A felmérés szerint ők háromszor annyian vannak, mint a rollertulajdonosok. Számuk 2,5 millióra rúg. Többségül a 18-24 éves korosztályhoz tartozik.  A felmérésből az is kiderül, hogy a 45 évesnél idősebb korosztályt még nem fertőzte meg az elektromos rollerek új divatja.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....
2020.09.20
A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való....
2020.09.20
Hétfőtől a ceglédi vonalon is forgalomba áll egy emeletes motorvonat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-....
2020.09.20
A férfi mindkét szemére vak volt, mégis megkapta a vezetői engedélyt. A hatóságok most vizsgálják,....
2020.09.20
Maria Plotena Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.20
A Tihanyi révnél szervezett Kicsik-nagyok kerékpáron programon népszerűsítette a TUKE a....
2020.09.20
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) használatba kívánja adni 11 vitorláskikötőjét, 15 éves,....
2020.09.20
Összeütközött két gépkocsi az M5-ösön, Ócsa és Inárcs között. A baleset a sztráda Szeged felé....
2020.09.20
A kutyatulajdonosok jó része autóval is szállítja kedvencét, de csak kevesen ügyelnek arra, hogy....
2020.09.20
A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében  hétfőtől tovább....