önvezető autó

Önvezetés: a Lexus is rákapcsol

2021.07.31.

Ausztráliában is rajtot vesznek az önvezető autók. A Lexus az autógyártók közül elsőként csatlakozott a programot útjára indító konzorciumhoz.

A Lexus két darab RX 450h öntöltő hibrid szabadidőjárművet bocsátott annak az ausztrál társulásnak a rendelkezésére, amelyek a járművek közötti (V2V) , illetve a járművek és az infrastruktúra közötti (V2I) kétirányú információáramlás technológiai lehetőségeit, illetve felhasználási területeit kutatja.

Az ausztrál integrált multimodális ökoszisztéma (Australian Integrated Multimodal EcoSystem, AIMES) néven ismert társulásban gyakorlatilag a teljes ausztrál kormányzati, akadémiai és gazdasági élet képviselteti magát: ötven minisztérium, oktatási intézmény, valamint technológiai és szállítmányozási vállalat dolgozik szoros együttműködésben, hogy megteremtsék a V2V és V2I (avagy együttesen V2X) technológiák megfelelő tesztkörnyezetét, és ezzel útjára bocsássák a kontinensnyi ország autonóm mobilitási programját.

A Melbourne-i egyetem vezetésével működő konzorcium különleges rövidtávú kommunikációs eszközökkel és rádiótelefon-hálózati technológiákkal szerelte fel a prémium szabadidőjárműveket, amelyek Melbourne egyetemi városrészének, Carlton-nak egy kifejezetten erre a célra kijelölt területén fognak közlekedni.

Az itt található közlekedési jelzőlámpákat, kötött pályás közösségi közlekedési eszközöket, valamint mentő- és tűzoltóautókat speciális kétirányú kommunikációs berendezéssel szerelték fel, így ezek képesek folyamatosan „beszélgetni” a Lexus modellekkel. A kísérleti járművek például azonnal tudomást szereznek arról, ha egy gyalogos megnyomja a zebránál a gombot, jelezve átkelési szándékát; riasztja őket a villamos, ha túlságosan közel fordulnak be elé, illetve a rendszer figyelmezteti a vezetőt a megkülönböztető jelzéseiket használva közeledő járművekre. Ugyanígy „szólhat” a felhasználónak a gépkocsi, ha rossz irányból hajtott be egy egyirányú utcába, vagy ha rossz felhajtón próbál rákanyarodni az autópályára.

Noha a Lexus Ausztráliában most először vesz részt ilyen kísérletben, a világ más pontjain több éves tapasztalatra tett szert hasonló technológiákkal. Japánban 2015 óta folytatnak hasonló, sikeres kísérleteket, az Egyesült Államokban pedig 2018-ban hirdették meg a V2X kommunikációs technológiák tesztprogramját. A vállalat egy komplett várost is felépített az önvezető járművek technológiájának tesztelése és fejlesztése céljára, valamint kiterjedt kutatásokat folytat az autonóm mobilitás fiziológiai és pszichológiai vonzataival kapcsolatban.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
Különleges lehetőséget biztosít a nagycsaládosok számára a július 29-31-i Formula–1 Aramco Magyar....
2022.07.01
A Vitesco meg akarja szüntetni a legtöbb munkahelyet nürnbergi üzemében. Az üzemi tanács nem lelkes....
2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....