Opel

Opel Mokka X teszt: miért fogyasztott ilyen keveset?

2017.07.31.

Az európai gyártásból érkező Opel Mokka X szabadidő-autót egy hosszú, több mint kétezer kilométeres erdélyi túrán faggattuk. Defektet kaptunk és mankókerékkel jöttünk haza.

Hogy néz ki?

A Zaragozában készülő Mokka X maradt kis gömböc, de orra megkapta a most divatos Opel kinézetet, kettős hokibot alakú nappali menetfénye messziről felismerhetővé teszi. A világítás LED mátrix. A beltér barátságos, az új Opel Astrából ismerős, a bőrös, jó ergonómiájú ülések pompásan tartanak. Nagy képernyős navigáció tájékoztat, az információs és szórakoztató rendszere friss, hangrendszere kiválóan szól. Jól felszerelt modellben ülünk, van stop-startunk, tolatókameránk, ráfutásra figyelmeztetőnk, parkolóradarunk, táblafelismerőnk, automatikus fényszórónk, motoros üvegtető, tempomat, lejtmenetvezérlő és ülésfűtés. Okostelefonunkkal zökkenőmentesen kapcsolódik a fedélzeti rendszer, akár tükrözhetjük is azt, az OnStar védőangyal szolgáltatás pedig a Hargita tetején is működik.

Méretei nem változtak, csomagtartója 356 literes, a csomagtér padlója magasan van, ledöntött ülésekkel 1,37 köbméteres a raktér.

Hogy megy?

Tesztautónkat szentgotthárdi egyhatos dízelmotor hajtotta. A 100 kW/136 LE teljesítményű, teljesen alumínium, Euro 6-os 1.6 CDTI 320 newtonméter forgatónyomatékkal gazdálkodik. Nulláról száz kilométer/órás sebességre 9,9 másodperc alatt ugrik fel, az előzéseket pedig az teszi biztonságossá, hogy ugyanennyi idő kell ötödik fokozatban 80-ról 120 kilométer/óráig. A csúcssebesség 191 kilométer/óra.  A dízelek régi gyengéje, a nitrogénoxid-kibocsátás már nem téma – a Mokka 1.6 CDTI-je a részecskeszűrő elé beiktatott tároló-katalizátorral (LNT), adalékanyag használata nélkül veszi elejét ennek.

Milyen vezetni?

A hosszú áttételezésű hatfokozatú váltó és a kormányzás pontos, a 19 hüvelykes kerekek nagyon látványosak, de nem túl kifizetődők. Főleg akkor nem, ha lepadkázzuk őket. Nekem sikerült Csíkszeredában defektet kapni, ráadásul javíthatatlanná vált az abroncs, így mankókerékre kellett váltani. Mivel az összkerék-meghajtás automatikusan szétkapcsolt, innentől elsőkerék-meghajtásúvá vált az autó. A jobb első defektes kerék helyére a jobb hátsót szereltük fel, a mankókerék pedig ment hátulra. Elvileg 100 kilométert lehet megtenni biztonságosan ilyen felállásban, maximum 80 kilométer/órás sebességgel. Mi 850 kilométert tettünk meg, visszafogott tempóban és közben még egy sérült teknőst is megmentettünk. Jutalmunk elképesztően alacsony fogyasztás lett: a több mint 2000 kilométeres túrát 4,8 liter/100 kilométeres átlagfogyasztással zártuk.

Magasan ülünk, magabiztosan átlátjuk a forgalmat. Bár 4×4-es (elektromágneses kuplungos), terepre csak korlátozottan ajánlott, az erősen lelógó első lökhárító könnyedén fennakadhat, ha letérünk a járt útról. Visszafogott hasmagassága és méretes felnijei sem erdőbe valók, de kanyarban bátran bedönthetjük, az amúgy elég magas Mokkát. Komfortosra hangolt futóműve elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros.

Mennyibe kerül?

Az Opel Mokka X 5,1 millió forintért elvihető 1,6 literes szívó benzines motorral, de tesztautónkért 9 millió forintot is elkértek.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....
2023.06.02
Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma....
2023.06.02
Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a....
2023.06.02
Dunaharaszti rendőr segített kiszabadítani az autóban rekedt Lénát - írja a police.hu ..
2023.06.02
A Bridgestone bemutatja a prémium kategóriás VX-R TRACTOR abroncscsaládot, amelynek fejlesztésénél....
2023.06.02
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetője illetékességi területére kiterjedő fokozott ellenőrzést....
2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....
2023.06.02
Az új Range Rover Sport SV a Range Rover fennállásának legnagyobb teljesítményű, legdinamikusabb....