NIT Hungary

Öt tengelyen, hetedszer

2019.10.10.

Ismét Zsámbékon mérettettek meg a legjobb kamionosok. A NiT Hungary, a legnagyobb hazai fuvarozói érdekképviselet és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az Autós Nagykoalíció szakmai támogatásával, immár hetedik alkalommal rendezte meg az „Öt tengelyen, biztos kézzel” ügyességi –vezetéstechnikai versenysorozatot kamionos gépkocsivezetők részére.

 

A programsorozat idén is regionális versenyekkel indult, innen került ki az a tíz jelölt, akik, szeptember 28-án a zsámbéki drivingcamp pályáján mérhették össze tudásukat. Az Öt tengelyen versenyeken nem a sebesség, hanem a járművezetői képességek, a türelem és a kurázsi számít. Az ügyességi feladatok végrehajtásához a használt jármű minden méretét ismerni és érezni kell, ami egy nyerges járműszerelvény esetén óriási tapasztalatot feltételez. A vezetéstechnikai elemek esetében,  pedig a megfelelő járművezetői tapasztalat az, ami segíthette a versenyzőket az olykor rendkavül szövevényes feladatsorok teljesítésében.

A döntő napjának délelőttjén a tíz legjobb párosával indulhatott el az elődöntőre, ahol ugyanazt a manőverezési-ügyességi feladatsort kellett végrehajtaniuk. Itt előkerültek a klasszikus feladatok, a bal első kerékkel történő oszlopdöntés,  a rámpára állás a nem látható oldalon lévő kerékkel, vagy a csúszós felületen történő célfékezés. A páros kisdöntőből pontozás alapján az első öt folytatta a versenyt a szuper-döntővel.

fotó:NiT Hungary

Itt 30 perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy egy komplex, számos ügyességi, járműkezelési, és jármű-használati feladatsor minél pontosabb teljesítése után haladjanak át a célvonalon.  Az ügyességi feladatsorral párhuzamosan egy statikus állomáson járműellenőrzési, rakományrögzítési és veszélyhelyzet-elhárítási feladatsorral bizonyíthatták a versenyzők, hogy tudásuk minden szempontból megfelel ahhoz, hogy napi munkájukat magas színvonalon, hibátlanul lássák el.

Az Öt tengelyen, valójában nem csak egy ügyességi verseny, hiszen a szervezők és a támogatók mind elkötelezettek a közlekedésbiztonság ügye iránt, csakúgy, mint azok a hivatásos járművezetők, akik neveztek és részt vettek ezen a versenysorozaton. Amíg folyt verseny a vezetéstechnikai pályán, a családtagok, szurkolók és gyermekeik a parkolóban rendezett családi napon tölthették az időt. Itt a kicsik elektromos kisautókkal KRESZ pályán gyakorolhattak, megnézhettek tűzoltóautót, hókotró gépet és számos más kreatív foglalkoztató feladaton is részt vehettek.

A versengés kora délutánra ért véget, ami természetesen meghozta az eredményt is, hiszen a fődíj, a legjobbnak járó erkölcsi elismerés mellett idén már nettó 2 millió forint volt.

A verseny győztese szoros küzdelemben, immár harmadik alkalommal Könczöl András, a J.S. Logistics Kft. gépkocsivezetője lett, aki ezzel a teljesítményével háromszoros győztesként immár az „Örökös Legkiválóbb Magyar Kamionsofőr” címet is viselheti, azonban ezen a versenysorozaton többet nem indulhat.

Elismerés illeti dobogósainkat, Nagy Lajost (Klippel Kft.) és Pethe Miklóst (Agroman - Gép Kft.), és természetesen valamennyi döntőst és versenyzőt.. A díjazottak Dr. Mosóczi Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárától, az ORFK OBB társelnökétől és Dr. Halmosi Zsolt rendőr-vezérőrnagytól, rendőrségi főtanácsostól, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesétől, az ORFK OBB elnökétől vehették át díjaikat.

fotó:NiT Hungary

A szervezők kitartanak a legfontosabb üzenet, a közlekedésbiztonság fontosságának hirdetése mellett, így ígéretük szerint a jövő évben is folytatódik, immár nyolcadik alkalommal, az Öt tengelyen, biztos kézzel ügyességi-közlekedésbiztonsági vetélkedő, kamionosoknak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.29
Mérföldkőhöz érkezett az olasz gyár a már kilenc éve gyártott V12-es modelljével: thaiföldi piacra....
2020.09.29
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) az idén is leállítja október elsejével az év....
2020.09.29
Összehangolt akció Siófokon és vonzáskörzetében, 45 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi....
2020.09.29
A hétszeres világbajnok fia újra Forma-1-es autót vezethet, ráadásul ezúttal már egy szabadedzésen....
2020.09.29
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonkét ittas, valamint két bódult....
2020.09.29
Németország hosszú évtizedek óta áll az autóipar élén, de az utóbbi évek folyamatai ellene....
2020.09.29
Forgalomkorlátozások lesznek november 6-ig az M3-as metróvonal felújítása miatt a belvárosban -....
2020.09.29
A bajor prémiumgyártó ügyfelei látványos és hatékony opciókkal fokozhatják tovább a prémium....
2020.09.29
Szeptember 28-án állt forgalomba a harmadik KISS, így hétfőtől már két emeletes motorvonat jár a....
2020.09.29
A Volkswagen csaknem 15 milliárd eurós beruházást fog végrehajtani az elkövetkező négy évben kínai....