közlekedik a család

Ötletből valóság, avagy interjú Knezsik Istvánnal a Közlekedik a család vetélkedőről

2017.04.20.

Több évtizedes autóipari menedzsment tapasztalat, a szakma krémjét tömörítő Autós Nagykoalíció elnökségi pozíciója, a közlekedésbiztonság nagykövete, akinek szívügye a baleset-megelőzés. AZ ORFK-OBB 6 éve álmodta meg az ország legnagyobb családi közlekedésbiztonsági vetélkedőjét, és a Knezsik István vezette Autós Nagykoalíció már a kezdetektől ott van a főtámogatók között. Idén 22 állomással indul a Közlekedik a család, ahol a fődíj egy vadonatúj Skoda Rapid személygépkocsi.

(Autószektor) Miért fontos az Autós Nagykoalíció számára ez a baleset-megelőzési program?

(Knezsik István) Amikor 2009-ben megalapítottuk az Autós Nagykoalíciót, akkor az elsődleges célok között szerepelt, hogy aki reggel elindul, az este egészségben haza is érjen. (Ez a jelmondat egyébként Knezsik István személyes célkitűzése, és az általa vezetett egyesület egyik alappillére is. – a szerk.) Emellett még sok életminőséget meghatározó szempont van, de a Közlekedik a család program kiemelkedő célja innentől kezdve a családi példakép-mutatás a közlekedésben.

A programsorozat sajtótájékoztatóján bemutatták a versenyszabályokat

 

(ASz) Miért éppen a családok állnak a középpontban?

(KI) Amilyen mintát mutat a szülő a mindennapokban – ahogy az élet különböző területein is – a közlekedésben, a gyerek úgy fog közlekedni. Nagyon fontos, hogy a felelős közlekedési magatartás minél előbb kialakuljon a gyerekben, a jogosítványt megszerző kamaszban, és a felelősen közlekedő felnőttben egyaránt.

Nem meglepő, hogy a szakmai elhivatottság előbb-utóbb ki kívánkozott egy szélesebb körbe. 2009-től – az Autós Nagykoalíció megalapítása óta – még több érv szólt amellett, hogy a KRESZT folyamatosan tanulni és tanítani kell. Nem a tankönyvekből, hanem valós élethelyzeteken keresztül. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával és a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. közreműködő partnerségében meghallgatásra talált az országos vetélkedő ötlete.

(ASz) Idén hatodik éve kerül megrendezésre a program. Mi a személyes kedvence?

(KI) A legfontosabb, hogy együtt gyakorolja a biztonságos közlekedés alapjait és legfontosabb szabályait a család. Öröm látni, ahogy a gyerekek ráveszik a szülőket arra, hogy újra tanulják a KRESZ-t. A KRESZ ugyanis egy nyelv. Ha ismerjük, akkor van kommunikáció, ha nem ismerjük, nem tudunk ezen a nyelven, akkor nincs kommunikáció.

A Közlekedik a család vetélkedőn a gyerekek inspirálják a szülőket. Nem az a fontos, hogy ki-hogy vágta be anno a szabálygyűjteményt. Halkan mondom, én sem tudom kívülről minden sorát. De ki tudja? Sokkal inkább egy élethosszig tartó tanulásról van szó, a játékos verseny pedig jó alkalom arra, hogy a gyerekek kapcsán a felnőttek is átismételjék a legfontosabb szabályokat. Jó kis összekovácsoló program, együtt van a család, új élményeket szereznek és az információkat már a felkészülési időszakban is gyakorolhatják.

Knezsik István az idei nyereményautó előtt az OBB-s szervező kollégákkal

(ASz) Hány helyszínen szervezik meg a programsorozatot?

(KI) Idén 22 állomás lesz országszerte a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedőn. Tavaly már 1000 fölött volt az érdeklődők száma, ami egy óriási szám. Szeretnénk évről-évre egyre több családot megszólítani. Az állomások többsége a megyeszékhelyekre koncentrálódik.

(ASz) Van különbség az indulók felkészültségi szinte között?

Szakmai felkészültségben nem, inkább érdeklődésben, aktivitásban látok különbséget a városok között. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a közlekedési népnevelés jó úton jár. Azt vettük észre, hogy a versenyt egyre komolyabban veszik a résztvevők, mára mondhatom, hogy beérett a munkánk gyümölcse.

(ASz) A főnyeremény mellett számos más inspiráló ajándék várja a versenyző családokat.

(KI) A verseny fődíja egy gyönyörű ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi, amelynek összes költségét a 3 fő támogató állja, beleértve az összes adóvonzatot is. Aki megnyeri, annak egy dolga lesz, elfordítani a kulcsot és hazamenni. Minden döntőbe jutott család egy-egy 30.000 Ft értékű üzemanyag utalványt valamint Europ Assistance Autó SOS bázis csomagot kap ajándékba, valamint a 2.-20. helyezett család egy-egy Hunguest Hotel szállodába szóló térítésmentes hétvégi üdülésre jogosító kupon nyertese lesz.

(ASz) A vetélkedők mellett hogyan próbálják aktivitásra bírni a családokat?

(KI) A verseny honlapján 2017. május 1. és 2017. június 4. között ötfordulós online közlekedésbiztonsági vetélkedőt hirdetünk. Ehhez a regisztrációt követően fordulónként hat kérdést kell megválaszolni. A helyes válaszokat a fordulót követő hétfőn a weboldalon, a Megoldások menüpont alatt tesszük közzé. A feladatokat eredményesen teljesítők között fordulónként 1 db 10 000 Ft értékű üzemanyag-utalványt, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. felajánlásaként 1 db 10 000 Ft értékű ŠKODA ajándékcsomagot, illetve 1 db Europ Assistance Autó Bázis csomagot sorsolunk ki fordulónként. A játék végén a legjobban teljesítők közül pedig kisorsolunk egy egyhetes ŠKODA tesztvezetést egy tank üzemanyaggal.

Több mint 20 családnak van esélye bejutnia az országos döntőbe, 19 megyeszékhelyekről, a fővárosból és az online kitöltők közül.

A Közlekedik a család vetélkedőre az AMTS Automobil&TuningShow-n is lehetett regisztrálni

(ASz) Mit üzen a Közlekedik a család vetélkedő az embereknek?

Minél több család induljon, minél nagyobb számban gyakorolják a KRESZ szabályait a szülők és a gyerekek, hogy egyetlen egy halálos baleset se történjen Magyarország közútjain! Próbáljunk meg úgy közlekedni, mintha körülöttünk a számunkra legfontosabb emberek lennének! Vigyázzunk úgy a körülöttünk közlekedőkre, mintha csak a szeretteink lennének! Nagy valószínűséggel, ha mindenki ezt tenné, akkor egy súlyos baleset sem lenne Magyarországon.

A pontos helyszínekről és időpontokról a verseny honlapján (www.kozlekedikacsalad.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők. A területi versenyre a fenti honlapon elektronikus úton, valamint a vetélkedő napján, a helyszínen személyesen lehet jelentkezni. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Egy fordulóval a zárás előtt megnyerte a ralikrossz országos bajnoki címet a legmagasabb, Supercar....
2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....