Székesfehérvár

Ötmilliárd forintot kap az amerikai keréktárcsagyártó 80 új munkahelyre

2023.12.06.

- Magyarországra már nem csak összeszerelő üzemként tekintenek a nemzetközi autóipari vállalatok, az ágazatra a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Székesfehérváron.

A tárcavezető a Howmet-Köfém Kft. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű vállalat 17 milliárd forint értékben bővíti keréktárcsagyártó üzemének kapacitását. A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így elősegítve nyolcvan új munkahely létrehozását.

Beszédében kifejtette, hogy hazánk a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a koronavírus-járvány után többen dolgoztak, mint előtte. Illetve arra is kitért, hogy idén újabb nemzetgazdasági csúcsok várhatók, a beruházások értékét sikerült megduplázni, és a kivitel volumene is 6-8 százalékkal bővült.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

"Ha Magyarország és az Egyesült Államok általános kapcsolatrendszerét, együttműködését vizsgáljuk, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy annak a legjobban működő része a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés" - fogalmazott.

A miniszter végül tudatta, hogy a magyar autóipar 2010 óta 3,5-szeresére emelte termelési értékét, és így tavaly már sikerült átlépni a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt, ráadásul alaposan, rögtön 12 ezer milliárd forintot elérve.

Fotók: Bodnár Boglárka - MTI

"És az idei esztendőben novemberig van egy 18 százalékos növekedés, ez azt mutatja, hogy az autóipar újabb csúcsteljesítményt nyújt" - vetítette előre. Majd kifejtette, hogy a mintegy 170 ezer embernek munkát adó szektor 90 százalékos exporthányaddal dolgozik.

"Ma már nem pusztán - és a 'pusztánt' idézőjelben értem - összeszerelő üzemként tekintenek ránk a nagy nemzetközi vállalatok, hanem a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző az ágazatra" - szögezte le.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....