Magyar Borok Útja Rallye

Rallye-állomás lesz a Harsányi Pincészet

2015.08.10.

Idén először lesz a Magyar Borok Útja Rallye egyik fogadó állomása a sárospataki Harsányi Pincészet. A Tokaji Borvidék egyik több évtizedes családi hagyományokkal rendelkező borászata jelentős fejlődésen esett át az elmúlt években, így a versenyzők biztosan extra élményekre számíthatnak tőlük.

A Harsányi szőlőbirtok a Tokaji Történelmi Borvidék területén helyezkedik el. A Megyer-hegy lábánál, a Ciróka és a Kútpadka Dűlőben, valamint a Király-hegy Dűlőben találhatóak ültetvényeik, melyek kedvező adottságai elősegítik az általuk képviselt minőség elérését. A szőlő és a bor iránt kialakult szenvedély és elköteleződés, a természet tisztelete és szeretete, valamint a gasztronómiával szemben töretlenül fennálló vonzalmuk ihlette a borászat megszületését és ugyanezen tényezők jellemzik működésüket a mindennapokban is. Hisznek a magyar borokban, azok világszínvonalú minőségében és értékében, ezért célkitűzésüknek tekintik ezt a hitet a lehető legtöbb csatornán, minél több embert bevonva terjeszteni.

Finom tokaji borok és  izgalmas vetélkedők várják majd a versenyzőket a Harsányi Pincészetnél

Szőlészet

Ugyan a kézműves jelző mára kezd elcsépeltté válni, mégis igyekeznek a szó eredeti jelentésének megfelelően gondozni ültetvényeiket. Ez nem pusztán organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsonykordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metszik, és 10-12 rügyet hagynak rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítják a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés 6-7 fürt csupán.

Tokaj-Hegyalja két legismertebb és egyben legnépszerűbb szőlőfajtájával, a Furminttal és a Sárga muskotállyal dolgoznak, jelenleg körülbelül 6 hektárnyi termőterületen.

A dűlőn belül az egyes parcellák különböző zamatú, illatú, beltartalmú és savasságú borokat eredményeztek. Birtokborukon, a Ciróka Furminton kívül a 6-os, 7-es, 8-as Furmintokkal is érdemes megismerkedni. Törkölypálinkák is kiváló, 2013-ban a II. gyulai Világkupán aranyérmet nyert el. 2013-ban pedig elkészítették első birspálinkájukat, amit a nagy sikerre való tekintettel 2014-ben megismételtek.

A zöldszüretből Verjus-t készítenek, mely a gasztronómiában közkedvelt. A Verjus salátákhoz, limonádékhoz, öntetekhez kiváló, a középkorban, a citrom megjelenése előtt, ezt használták savanyító szernek.

A Rallye első sajtótájékoztatóján már az újságírók is megkóstolhatták a Harsányi borokat

Borászat

A természetességre való törekvés a legfőbb irányelvük, melyet a hagyományok és korszerűség ötvözésével egészítenek ki. A feldolgozó kialakításakor figyelembe vették a legmodernebb irányelveket és technológiákat. Rozsdamentes acéltartályokkal biztosítják a folyamatok megfelelő kontrollját, de a Tokaji régióra jellemző oxidatív módon az érlelés 5 hl-es erdőbényei hordókban történik. A borokat a fajták jellegzetességeinek és egyedi tulajdonságaiknak megfelelően gondozzák. Különlegesen illatos sárga muskotályuk, mely a hölgyek kedvence, reduktív technológiával készül. Aszú boraik három év Gönczi hordós érlelés után kerülnek palackba.

Az éves bormennyiséget, mely jelenleg körülbelül 50-60 hl, a dűlőben található présházban dolgozzák fel és erjesztik, majd sárospataki pincénkben érlelik. Ezután kerülnek a félkész borok az érlelő pincébe, mely Sárospatak belvárosában, a Cuvée Rendezvényház alatt található. A XVII-ik században épült épület pincéjét mindig is bortárolásra használták. Összeköttetésben lehetett a Sárospatakot behálózó kazamatákkal, erről tanúskodnak a különböző befalazott nyílások, melyekre a felújítás során bukkantak.

Boraik Erdőbényén készült jó minőségű fahordókban érlelődnek, fajtánként eltérő ideig, de itt tárolják palackos boraikat is. Aszú boraik Gönczi hordóban három évig várják a palackozást.

Lehet, hogy ez lesz a verseny kedvence?

A Magyar Borok Útja Rallye-val kapcsolatos hírekkel és érdekességekkel kapcsolatban naprakész lehet, aki figyelemmel kíséri a rendezvényt az Autószektor külön a versenynek szentelt kiemelt rovatában, illetve a rendezvény Facebook oldalán.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....