Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (13. rész) - Emissziómérés

2021.03.31.

A járművek diagnosztikai ellenőrzésének környezetvédelmi szempontból legfontosabb eljárása az emissziómérés, mely során a károsanyag-kibocsátási normákban meghatározott határértékek közötti mérési eredmények minősülnek megfeleltnek. Az 1/1990. (IX.29.) KHVM rendelet a mérések meghatározására a 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendeletre hivatkozik, melyben hosszan és kiterjesztve található meg az adott gépjármű kipufogógázának megengedett szennyezőanyag-tartalma.

 

A belsőégésű motor kipufogógáz összetevői közül a nitrogén, az oxigén és vízgőz önmagukban egészségre és a környezetre ártalmatlan összetevők. A vízgőz azonban a cseppfolyós halmazállapotának köszönhetően számos mérgező komponenst hordozhat. További összetevő még a szén-monoxid, szén-dioxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, ólomvegyületek, szénhidrogének és a részecskék – melyek legnagyobb része korom. 

A benzin- és dízel-motorok kipufogógázainak összetételét az alábbi ábrák mutatják:

A mérési vizsgálatok célja a jármű élettartama során a kipufogógáz-minőség betartása. A hatósági időszakos emissziós felülvizsgálatok tartoznak ebbe a körbe, amelyek a hatósági műszaki vizsga részét képezik. Üzemanyagfajtától függően a vizsgálat történhet 4-gázos mérőberendezéssel, illetve dízelfüstölésmérő eszközzel.

Ezekkel a négygáz elemző készülékekkel a CO2 (tf%), CO (tf%), O2 (tf%) és HC (ppm) komponenseket ellenőrizhetjük. A műszerekre vonatkozó követelmények közül a legfontosabbak, hogy OMH I. osztályú minősítéssel rendelkezzenek, végezzen automatikus önellenőrzést és nullázást, alkalmasak legyenek a mérés előtt betáplált adatok tárolására, az előírt és mért értékek összehasonlítására, automatikus értékelésre, és a mérési jegyzőkönyv kinyomtatására. A követelmények elsődleges célja a manipulációs lehetőségek kiszorítása.

A hatósági környezetvédelmi vizsgálatoknál külön kell választani a hagyományos benzinmotoros járművek és szabályozatlan keverékképzésű, katalizátoros járművek vizsgálatát, illetve a szabályozott keverékképzésű, katalizátoros járművek vizsgálatát.

A korszerű füstölésmérő berendezések programozott méréssel adják meg a vizsgálat eredményeit, ami azt jelenti, hogy szabadgyorsítás esetén a műszer egy LED vagy felirat segítségével jelzi, mikor kell gázt adni, és meddig. Ennél a mérési elvnél is lényeges, hogy az ellenőrzés mindig azonos feltételek mellett történjen meg. A készüléknek automatikusan MEGFELEL - NEM FELEL MEG jellemzéssel ki kell értékelnie a felülvizsgálat eredményét, valamint alkalmasnak kell lennie adott protokoll szerint hálózati kommunikációra. A vizsgálathoz szükséges járműadatokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott adattárakból lehet kiolvasni.

 

 

A gázelemző műszereket a Mérésügyi Hivatallal vagy általa kijelölt szervvel évente hitelesíttetni kell. Kalibrációt félévenként kalibráló szolgálat vagy saját szakszemélyzet végezhet. A hitelesítés és a kalibráció megtörténtét dokumentálják, a készüléken matricával jelzik. Beépített óra a készüléket 180 nap után automatikusan kikapcsolja, ha a kalibrálás elmaradt.

 

 

A jármű károsanyag-kibocsátásának megállapításához a zajszint ellenőrzése is elengedhetetlen, mivel a zajszennyezés és környezetkárosító hatással bír. A zajszintmérők olyan készülékek, amelyek szabványos módon képesek a zajszint mérésére. A műszer alapvető részei a mikrofon, az előerősítő, a processzor, és a kijelző. A mérés a IEC 61672-1:2002 nemzetközi szabványnak megfelelően történik. A pontos mérési eredmények érdekében a zajszintmérőt kalibrálni kell. Ez a mikrofonra helyezett hang-kalibrátorral történik. A kalibrátorok pontosan definiált hangnyomásszintet bocsátanak ki, amellyel a zajszintmérőt hitelesíteni lehet. A kalibrálást rendszeresen, fontos mérések előtt és után, el kell végezni. A műszer hitelesítését 2 évente kell elvégezni.

Pintér Dominika

Őri Péter

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....
2021.10.21
Korábban is írtunk már az előfizetéses autóhasználatról, mint a jövő egyik fontos szolgáltatásáról....
2021.10.21
A nagykátai rendőrök azonosították azt a 31 éves tápiószecsői sofőrt, aki a gyanú szerint a tilos....