mi kerül ebben ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (19. rész) – Karosszériajavítás 1.

2021.08.06.

A fényezéshez hasonlóan a karosszéria javítással kapcsolatos tevékenységekkel szemben támasztott dologi feltételek is jóval szigorúbb szabályozás alá esnek. A sérülésből vagy épp a jármű élettartamából következő deformációk, törések, repedések, korrodálódások és elrohadások javításával foglalkozó járműfenntartó tevékenység az eszközök és berendezések széles palettáját használja fel az újszerű végeredmény kiszolgálására. A következő három cikkben külön elemezzük a jogszabályi megfelelőséget, a húzató padok használata mögött rejlő szakmai tudást és dokumentációkat, illetve a további – karosszériajavító tevékenységhez szükséges eszközöket.

Az 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet alapján a karosszéria lakatosok munkakörébe tartozik a karosszériák és azok tartozékainak kisjavítása, futójavítása, illetve felújítása. A karosszéria elemek cserélésén felül a teljes karosszéria-cserét csak autószerelő végzettséggel rendelkező személy közreműködésével végezhetik el. Ide tartozik még a jármű felépítmények összeépítése és átalakítása, valamint a karosszériák és tartozékaik bontása. Ezen teendők elvégzéséhez karosszérialakatos szakmunkás képesítés megszerzésére van szükség.

A személyi feltételeken kívül – ahogy az elején említettük is – szigorú dologi feltételek is vonatkoznak a szakmára. A tevékenység elvégzésének egyik feltétele a hidegpadlós helyiség, amely alkalmas a javításhoz használt eszközök és berendezések elhelyezésére, és biztosítja a hozzáférhetőséget a kocsiszekrény minden oldalához. További emelők és forgóberendezések megléte is szükséges a munka elvégzéséhez. Kivételt képez ez alól a helyszíni javítás, ha az nem jár balesetveszélyes körülményekkel. A menettulajdonságokat befolyásoló méretek gyári méretre történő beállításához szükséges célszerszámokkal, mérő berendezésekkel és gyári dokumentációkkal is rendelkeznie kell az adott műhelynek. A dokumentációk kiterjednek az ellátni kívánt járműtípusra vonatkozó futóműbeállítási értékekre és a tűréshatárokat tartalmazó utasításokra is.

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munka, valamint a menettulajdonságok alakulása és szerkezeti részek elhelyezkedésének szempontjából fontos javítás utáni beállított értékek igazolására terjed ki. Az eredeti méretek beállítására való törekvésben a gyári mérettáblázatok, rajzok és sablonok kötelező felhasználása van előírva.

A felhasznált anyagok, húzatópadok, hegesztő eszközök és egyéb célszerszámok egyszeri vételárán felül, gondoskodni kell a berendezések időközönkénti karbantartásáról a megfelelő működésük érdekében. Ezenkívül még nagyobb költségvonzattal a különböző gyári adatokat tartalmazó adatbázisok rendelkeznek.

A szakemberkérdés a karosszériás munkák esetén különösen is fontos, hiszen jól látható a munka eredménye, kényes ügyfélkérdés a karosszéria állapota és pontossága. A jó szakemberek óradíja és a gyári technológiák nagy költséget jelentenek, melyeket a munka végeztével érvényesíteni kell a műhely fenntarthatósága érdekében.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....
2021.10.21
Korábban is írtunk már az előfizetéses autóhasználatról, mint a jövő egyik fontos szolgáltatásáról....
2021.10.21
A nagykátai rendőrök azonosították azt a 31 éves tápiószecsői sofőrt, aki a gyanú szerint a tilos....