mi kerül ebben ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (25. rész) - Alternatív hajtású járművek 1. – Biztonsági megfontolások

2021.12.23.

Az alternatív hajtású járművek értékesítése világszerte növekvő tendenciát mutat, melyhez egyaránt járulnak hozzá a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák, illetve a járműgyártók karbon-semleges törekvései. Ennek következményeként az autószerelő műhelyeknek érdemes felkészülniük egy új, potenciállal rendelkező piac kiszolgálására.

 

A belsőégésű és alternatív hajtású járművek felépítését és működésének elvét tekintve kardinális különbségek merülnek fel egy általános karbantartás során is. A járműveket külsőre nem lehet egyértelműen megkülönböztetni a belsőégésű motorral szerelt járművektől, így az első és legegyszerűbb módja az azonosításnak az embléma megkeresése. Az alternatív hajtású modellekben a fordulatszám mérő helyén teljesítmény mérő található (KW). A motortérbe nézve, vagy a jármű alvázát vizsgálva narancs és/vagy kék színű kábelek találhatóak. Az embléma ugyanakkor nem csak a jármű csomagtere körül kerül elhelyezésre, a motoron is megtalálható. Könnyen felismerhetőek arról is, hogy általában egy külső energiaforrás csatlakoztatására alkalmas csatlakozóval vannak felszerelve (kivéve mild-hibrid). A felismerés rendkívül lényeges mivel teljesen más biztonságtechnikai lépések betartásával közelíthető meg ezen járművek szerelése.

 

 

A továbbiakban a hibrid és elektromos járművek mentési eljárását vesszük górcső alá.

A műszaki mentés nulladik lépéseként ki kell ékelni a kerekeket lehetőség szerint, majd a gyújtáskulcs segítségével ki kell kapcsolni a járművet és eltávolítani a kulcsot. Ez mind a két motort deaktiválja, aminek segítségével elkerülhetővé válik, hogy elektromos áram folyjon a motortól vagy az akkumulátortól. Ezenkívül pedig kikapcsolja még az övfeszítő és a légzsák táplálását is.

A gyújtás lekapcsolását követően vegyük ki a kulcsot (ha van) és a járműtől távolabb helyezzük el. Ezáltal a magasfeszültségű rész elszigetelésre kerül és a beavatkozók biztonságosan végezhetik munkájukat.

A 12V-os rendszer kikapcsolása hasonlóan történik, mint a belsőégésű járművek esetében. Ez az akkumulátor azonban nem feltétlenül a motortérben lett elhelyezve. Vannak olyan járműmodellek, amelyben a csomagtartó jobb szélébe lett beépítve. Szétkapcsolásával vagy a negatív majd a pozitív kábel 5 cm-es duplavágással történő szétvágásával megakadályozható, hogy áram folyhasson a narancssárga kábelekben, mert kikapcsolja a nagyfeszültségű rész vezérlését. Bár a nagyfeszültség még mindig jelen van, az kizárólag az akkumulátorban elszigetelve található.

 

 

A jármű kikapcsolásának egy másik módja a HEV biztosíték eltávolítása, amely leggyakrabban a motortérben lévő biztosítéktáblán található. Amennyiben fenntartásai vannak a helyes biztosíték eltávolításával kapcsolatban, vegye ki az összes biztosítékot.

A jármű stabilizálásához 4 ponton kell alátámasztani az első és a hátsó oszlopoknál, illetve kiemelten fontos, hogy nagyfeszültségű részeken kerüljük ezt a folyamatot. Ettől a lépéstől kezdve a hagyományos mentési technikákat lehet alkalmazni, amellett pedig figyelni kell, hogy ne vágjanak ár narancssárga vagy kék kábeleket.

Abban az esetben, ha a jármű felborult egyszerűen úgy kell kezelni, mintha egy hagyományos jármű borult volna fel. Baleset következtében sérülhet úgy az autó, hogy a hajtást jelölő emblémák eltűnhetnek. Ilyenkor más módszerrel kell beazonosítani a járművet, a biztonság érdekében pedig mindig feltételezzük inkább hibridnek, míg meg nem tudjuk állapítani.

Mind az oktatás, mind pedig az alapvető biztonsági feltételek teljesítése többletköltséget jelent, amit a műhelyek a rezsióradíjban tudnak kompenzálni. A következő részben azokat a speciális szerszámokat mutatjuk be, melyekkel ki kell egészíteni a meglévő szerszámparkot.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
Menetdinamika, erő és színtiszta aerodinamika: ID. AERO. Június 27-én, Kínában tartott....
2022.07.01
Csendes társak és robotpilóták, ez már több, mint az álmodozók kamionja, ez a XXI. század XXL....
2022.07.01
A CG Car-Garantie Versicherungs-AG minden évben a mintegy egymilliónyi autóra vonatkozó garanciát....
2022.07.01
2022 második negyedévében folytatódott a piac lassulása, amely várhatóan kitart egészen az év végig....
2022.07.01
Kevesebb, mint 3 hét maradt a jubileumi 10. „5 tengelyen-biztos kézzel!” verseny nevezési....
2022.07.01
A zürichi HB-t (Hauptbahhof, magyarul főpályaudvar) egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet....
2022.07.01
Egy diszkont gföhli benzinkútnál átmenetileg napi 30 literre korlátozzák a tankolható üzemanyagot.....
2022.07.01
A környezetvédelem, a klímatudatosság és a klímavédelem áll az idei győri Gyerekegyetem fókuszában....
2022.07.01
A svéd Volvo Cars bejelentette, hogy autógyárat épít Kassa közelében, a Valaliky ipari parkban. A....
2022.07.01
Bicske térségében a 37-es kilométerszelvénynél ütközött két kamion - írja a police.hu ..