Scania

Scania az IAA kiállításon: középpontban a fenntarthatóság és a szolgáltatások

2014.07.30.

A Scania az IAA kiállításon olyan termék- és szolgáltatás-újdonságokkal fog megjelenni, amelyek közvetlenül hozzájárulnak ügyfelei nyereségességéhez. További Euro 6 motorok mellett a vállalat számos újdonságot mutat be, amelyek vagy az ügyfelek működési költségeit csökkentik vagy pedig tevékenységük környezetre gyakorolt hatását mérséklik.

Az érdeklődök az alábbi újdonságokkal találkozhatnak a Scania standján:

  • Scania Citywide autóbusz a Scania hibrid rendszerével
  • Újítások, amelyek jelentős üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé
  • Új, 13 literes 450 lóerős Euro 6 motor, kizárólag SCR-technológiával
  • Szabadonfutó retarder
  • Továbbfejlesztett Scania Eco-roll és új sebességváltási stratégiák
  • Megnövelt üzemelési hőmérséklet és alacsony viszkozitású, üzemanyag-megtakarításra alkalmas olaj
  • Új szervizszolgáltatások, amelyek az üzemidőt és az ügyfelek profitabilitását növelik

 

Mindamellett, hogy a Scania rendelkezik az egyik legszélesebb Euro 6 termékválasztékkal, az elmúlt évben a svéd vállalat járművei üzemanyag-fogyasztásuknak köszönhetően több független tesztgyőzelmet is elértek. A 13 literes motor megmutatta, hogy egyedülállóan takarékosan üzemel, különösen az utókezelésre csak SCR technológiát alkalmazó típusa. A közelmúltban mutatta be a Scania ennek a motornak az erősebb, 450 lóerős változatát, amelytől hasonló üzemanyag-hatékonyság várható.

„Manapság az ügyfelek az üzemeltetési költségek csökkentésével tudják növelni nyereségességüket, függetlenül attól, hogy személyeket vagy árukat fuvaroznak.” – mondta Henrik Henriksson, a Scania alelnöke. „A Scania ezért fejlesztései során a költséges üzemanyagra, az ügyfelek igényeire szabott megoldásokra és a maximális üzemidőre helyezi a hangsúlyt.  Az IAA-n olyan újdonságokat mutatunk be, amelyek kedvező hatással lesznek ügyfeleink pénzügyi mérlegére.”

 

A Scania szilárdan megalapozott hírnévvel rendelkezik a buszok terén, olyan gyártóként ismert, aki mindig képes kiszolgálni a társadalom és az ügyfelek környezetvédelemre irányuló igényeit. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a buszok üzemanyag-fogyasztása nagyon kedvező, másrészt a széles motorválasztéknak köszönhetően a kereskedelmi forgalomban kapható bármely üzemanyaggal képesek működni. A Scania most még tovább lép, ezúttal a hibrid járművek irányában. A kiállításon megtekinthető lesz egy Scania Citywide busz hibrid hajtáslánccal.

Fejlett technológia

A Scania retardere már olyan változatban is rendelhető, amely automatikusan szétkapcsol és szabadon futó üzemmódra áll át abban az esetben, ha nem aktív. Mindamellett, hogy üzemanyag-megtakarítás realizálható általa, a szabadonfutó retarder nagyobb fékerőt biztosít, egészen pontosan 4.100 Nm-t 3.500 Nm helyett, illetve a nagyobb áttételeknek köszönhetően kisebb motorfordulatszámon hatékonyabb fékezést tesz lehetővé. Egy új opció szintén bemutatásra kerül, amelynél a retardert a fékpedál használatával lehet csak aktiválni. Összhangban azzal a „szabállyal”, miszerint az összes kiegészítő, nem folyamatosan használatban levő rendszer ne okozzon veszteségeket, a svéd gyártó bemutatja a szétkapcsolható kompresszort, ami további üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.   

A Scania szintén itt fogja bemutatni az Eco-roll továbbfejlesztett verzióját, azt a rendszert, amelyben a Scania Opticruise és a Scania Active Prediction együttműködnek az üzemanyag-megtakarítás növelése érdekében. A jármű kiszámítja, hogy mikor érdemes a lejtőkön üres sebességfokozatban és alapjárati fordulatszámmal legurulni. A rendszer most még kifinomultabban működik: sűrűbben aktiválja az Eco-roll üzemmódot és optimálisabban választja meg a sebességet. Az út domborzatától függően, az Eco-roll további üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé a 13 literes Euro 6 motorok esetében. 

A Scania kiemelt témaként foglalkozott a motorok belső súrlódásának csökkentésével. A megnövelt üzemelési hőmérséklettel és a külön kifejlesztett, alacsony viszkozitású, ugyanakkor egyedülálló kenési tulajdonságokkal rendelkező olaj együttes használatával a svéd mérnökök további jelentős üzemanyag-megtakarítást tudtak elérni. Az egyetlen korlát, hogy az üzemanyag-megtakarításra alkalmas olaj csak a hosszú távú fuvarozásra szánt, 13 literes motorral szerelt, könnyű üzemeltetési körülmények között dolgozó Euro 6 járművekhez használható.

Testre szabott megoldások

„Amikor a hosszú távú fenntarthatóságról beszélünk, akkor feltétlenül meg kell említeni, hogy a nehéz-tehergépjárműveket és buszokat gyártó iparág az Euro 6 norma bevezetésével megtette a saját lépését.” – mondta Christopher Podgorski, a Scania tehergépjárművekért felelős alelnöke. „A következő lépés a CO2-kibocsátás kezelése lesz, ami sokkal nehezebb kérdéskör. Elsődleges célunk, hogy ügyfeleink profitabilitását növelő fejlett technikát és intelligens megoldásokat kínáljunk. Az a gyártó lesz a győztes, aki a leginkább megérti az ügyfeleket és hozzájárul pénzügyi helyzetük megerősödéséhez. A Scania mindazokkal a termékekkel, szolgáltatásokkal és tudással rendelkezik, amelyekre ehhez szüksége van.”

A járművekhez kapcsolódó újdonságok mellett a Scania számos továbbfejlesztett szolgáltatást is bemutat az IAA kiállításon. A legtöbbjükben közös, hogy céljuk az üzemidő növelésével az ügyfelek teljesítményének fokozása, amely közvetlen kapcsolatban áll a bevételekkel.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....
2023.12.03
A jövő évben érkezik az új Opel Corsa 48V-os hibrid hajtáslánccal felszerelt változata, a modell....
2023.12.03
Böhönye közelében forgalomkorlátozásra kell számítani – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi....
2023.12.03
Egy év alatt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált, és 2024-ben....
2023.12.03
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események az Útinform jelentése....