Teszt

„SEAT 7 XL” - SEAT Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive teszt

2019.07.16.

Kétségtelenül azt is mondhatnánk, hogy Tarraco színrelépésére számítani lehetett, hiszen ez a méret még hiányzott a SEAT kínálatából. A spanyol márka ezzel a modellel nem csak kiegészítette SUV portfólióját, hanem egyben fel is zárkózott a konszern többi márkájához is. Szerkesztőségünk az immáron a legnagyobb SEAT kétliteres dízel, automata verzióját próbálhatta.

Akarva akaratlanul a Tarraco pont jókor lépett a hazai piacra. A SEAT ugyanis így azonnal beállhatott a hétüléses modellverziók képzeletbeli szorítójába, ahol a verseny a mostanság életbelépett támogatási rendszernek köszönhetően plusz lendületet kapott.

Stílusos dizájn, sportosan elegáns aTarraco formája

A Tarraco a konszern testvér duójához a Skoda Kodiaq-hoz és a VW Tiguan Allspace-hez társult harmadikként, már ami a méreteket és legfőként a tengelytávot illeti. A sziluetteken lehet fogást keresni vagy az uniformizálódás szemüvegén át hasonlítgatni a triót, de igazából nem nagyon érdemes, hiszen minden márka hozza a maga stílusjegyeit még akkor is, ha a kontúrjaikban fellelhető némi genetikai egyezőség. A Tarracót letisztult formavilág jellemzi, a márkára jellemző fizimiskával és LED-es szemekkel. A hátsórész világítótesteit pedig egy prizmacsík köti össze.

A Tarraco az említett triumvirátus legnagyobbika. Noha társaihoz hasonlóan őt is az MQB platformra építették, kasztnija nagyobb túlnyúlásokat kapott. Jó lehet csak öt centivel hosszabb, mint a Kodiaq, ez kis különbség is már ránézésre érezhető az autó optikáján.

Erőteljes fizimiska jellemzi az autó elejét. A LED-es nappali fény alakja jellegzetes dizájn elem

A külcsín robusztussága az utastér tágasságát is előrevetíti és nem is kell csalódnunk, hiszen királyi a belső helykínálat. A második üléssor 14 centi hosszan mozgatható, ami nem csak az alakítható kényelem záloga, hanem a praktikumé is. Ugyanis az opcionálisan választható harmadik üléssorhoz való hozzáférés elképzelhetetlen lenne a középső sor mozgatása nélkül. Ahogy más gyártók úgy a SEAT sem tudott az utolsó traktusba fejedelmi kényelmet varázsolni. Inkább két gyermeké, mint sem két felnőtté lett az itteni térkínálat. Itt jegyezném meg, hogy a harmadik üléssor kérdése, mindig egy örök vitaalap marad. Nyilván SEAT mérnökei sem arra gondoltak a tervezésénél, hogy így kell majd abszolválni egy világkörüli utat, sokkal inkább egy alternatívát adtak a vásárlók kezébe, ami kvázi bármikor jól jöhet. A hátsó üléssor is használatakor a 700 literes raktér 230 literesre csökken.

Esztétika és jó arányok jellemzik a sziluettjét

De, térjünk vissza az első sorba. Az enteriőrben a felhasznált anyagok az igényes minőséget képviselik. Noha a kapcsológombok némelyike ismerősként köszön vissza, még sem merül fel bennük egyetlen sztereotip gondolat sem.

A műszerfal közepén úgynevezett lebegő kijelző található. A 8 colos központi multimédiás monitor digitális társa a vezető előtti 10,2 colos kijelző. A képernyő egy interaktív, személyre szabható pixelsűrűségű digitális műszerpanel, minden részletét külön állíthatjuk, de alapból három főképernyőt kapunk és ezen belül állíthatjuk a részleteket egészen az analóg műszerek reprodukciójától kezdve a teljes képernyős térképvázlatig.

Jó kis "farosséria". A LED-es lámpákat primzacsík köti össze, indexe dinamikus módban működik

Az erőforrás kínálatból, mi a dízeles aggregátok kisebbikét próbáltuk. A kétliteres 150 lóerős motorhoz ez esetben egy hétsebességes DSG váltó csatlakozott. Vegyes benyomásaim voltak a használat során. Noha a motor teljesítményét és 340 Nm nyomatékát egyfelől elégségesen éreztem, másfelől mégis volt induláskor egy gondolatnyi hatásszünetet mire a ménes el kezdett dolgozni a motortérben.

A méret a lényeg, hétüléssel 230, ötüléssel 700, a második sort is lehajtva 1773 literes csomagteret kapunk

Ez az erőforrás más modellekből már ismert így az gondolom, hogy a váltó és a motor harmonizációjában keresendő az ok. Összességében ez az elindulásnál érezhető leginkább. A menetkomfortra nem lehet panasz. A Tarraco elöl MacPherson rugóstagos, független felfüggesztést kapott, míg hátul többlengőkaros futóművel látták el, mindkét esetben csavarrugókkal és hidraulikus lengéscsillapítókkal.

A harmadik üléssor látképe. Rövidebb utakra jelenthet megoldást

A váltó melletti kezelőegységen profilokat is tudunk választani: Eco, Normál és Sport mellett a négykerékhajtás miatt off-road és havas programokat is beállíthatunk. Ez utóbbi alternatívák ellenére úgy vélem, hogy a Tarraconál inkább a kényelmi vonal erősítése volt a fő csapásirány sem, mint az, hogy a terepek királya legyen. De, mégis csak egy nagy SUV-ról van szó, és habár tudjuk, hogy jellemzően ritka az ilyen autók életében az „egyéni útkeresés” nyugodtan autózhatunk vele vadabb utakon is. A vezetési komfort alig észrevehetően módosul a futóművek jól elnyelik a rosszabb utak egyenetlenségeit is.

Jó fogású kormány, kellemes belső kiépzés és anyaghasználat valamint teljesen digitalizál műszerezettség jellemzi a Tarracót

A Tarraco belépő ára 150 lóerős benzinmotorral, hatsebességes kézi váltóval 9 997 350 forintról indul, az általunk tesztelt gázolajos verzió Xcellence felszereltséggel pedig 12 669 900 forint.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.06
Hétvégén nagyszabású rendőri ellenőrzés volt a magyar határral szomszédos Burgenland tartományban.....
2020.07.06
A 25 éves autóértékesítési tapasztalattal rendelkező Iniciál Csoporttal tavaly kötött együttműködés....
2020.07.06
Az Audi AG nem csak mobilitás partnere a bajor klubnak, hanem közel tíz százalékban tulajdonosa is....
2020.07.06
Az Orosz Posta több mint 1000 Lada Largus kisteherautót rendelt meg postaszolgáltatások számára –....
2020.07.05
Legalábbis a személyautók esetében, ugyanis a haszonjárműveik hidrogén fejlesztései továbbra is....
2020.07.05
Egy motoros előzés közben hajtott neki egy autónak a Tisza-hídon, Tiszaújváros és Polgár között, a....
2020.07.05
Heino Partanen Finnországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.05
Az újpesti rendőrök bejelentés alapján találták meg azt a kutyát, akit a gazdája egy 51 fokos....
2020.07.05
A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es....
2020.07.05
Mostantól már csak villanyautókat fog itt gyártani a Volkswagen. ..