Bécs

Sok autós mit sem tud erről a tilalomról

2023.06.11.

Zöldebb már nem lesz! A türelmetlen embereket felbőszítheti, ha a sofőrök egyszerűen nem hajtanak le egy kereszteződésben vagy csomópontban, pedig a jelzőlámpa már régen megváltozott. Leggyakrabban az álmodozó elmerül a mobiltelefonjában. Van értelme dudálni – de szigorúan véve ez nem jó ötlet – írja az osztrák Kronen Zeitung.

 

Amit sokan vagy nem tudnak, vagy szándékosan figyelmen kívül hagynak: Ausztriában általános dudálási tilalom van érvényben – magyarázza Martin Hoffer, az ÖAMTC (Osztrák Autóklub)  ügyvédje: „A KRESZ szerint csak akkor szabad dudálni, ha a közlekedésbiztonság megköveteli. Ha a kürt hibás, akkor villogó jelek kibocsátásával figyelmeztetni kell a veszélyre. Különösen iskolák, kórházak előtt és éjszaka soha nem szabad a szükségesnél tovább dudálni.

A Kronen Zeitung cikke. Képernyőfotó.

Ezen az általános szabályozáson kívül van még az előírt kürttilalom. Ez zajvédelmi okokból bizonyos területeken érvényes, megfelelő táblával azonosítva. „Kiírja, hogy ezeken a területeken a kürtöt csak akkor szabad megszólaltatni, ha az emberek veszélytől való megvédésére más eszköz nem elegendő. Ha például a vészfékezés elég lenne a baleset megelőzéséhez, akkor tulajdonképpen nem kellene nyomni a dudát” – magyarázza a szakember. A valóság azonban azt mutatja, hogy a kürttilalom figyelmen kívül hagyását ritkán, egyáltalán nem büntetik.

Mivel a kerékpár a KRESZ szempontjából járműnek minősül, a kürttilalom a kerékpárosokra is vonatkozik. Ennek megfelelően a csengőt csak közvetlen veszély esetén szabad használni. Sok kerékpáros azonban úgy látja, hogy a csengő az „út megtisztításának” módja. Ez is büntetendő szabálysértés: a jogosulatlan csengetés akár 726 euróba is kerülhet – mint például a dudálás autóvezetés közben” – figyelmeztet az ügyvéd.

Apropó: A kürtök használata a vasúti járműveken is tilos. „Csengetés engedélyezett a megállóból való indulás bejelentésére. Ellenkező esetben azonban a villamosok csak akkor adhatnak ki figyelmeztető jelzést, ha a közlekedésbiztonság ezt megköveteli" - mondja a szakember.

Különleges eset például a dudálás az esküvőkön: „Ilyenkor szigorúan tilos a dudálás. Azonban láthatóan még nem volt olyan eset, hogy a rendőrök leállítottak volna egy esküvőt, hogy fizessen az ifjú házaspár. Mindenesetre eddig semmilyen panasz nem érkezett hozzánk.”

A klub elvileg azt javasolja, hogy minden közlekedő előrelátóan járjon el. Ennek ellenére Hoffer azt tanácsolja: „Ha nehéz helyzet adódna, természetesen jobb, ha engedély nélkül dudál, mint balesetet kockáztat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....