Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Spórolj az üzemanyaggal! Így szállíthatsz biciklivel szinte bármit

2022.07.31.

Ha szeretsz bringázni, érdemes a kisebb-nagyobb dolgok szállítását is kerékpárral megoldani. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában a különböző lehetőséget mutatjuk be. 

Aki rendszeresen kerékpárral közlekedik, bizonyára szállított már kisebb-nagyobb tárgyakat két keréken. Egy gyors bevásárlás, némi innivaló, laptop vagy pár könyv hurcolása nem okoz gondot, hiszen beférnek egy hátizsákba, de adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem ez a legjobb megoldás, és másmilyen kerékpáros szállítóeszközre van szükség. Ezért sorra vesszük, milyen lehetőségeink vannak a csomagunk méretétől függően. 

Bringával is sok dolgot lehet szállítani

Mielőtt rátérnénk a különböző megoldásokra, fontos hangsúlyozni, hogy ha csomagot viszünk a biciklin, akkor is mindig két kézzel fogjuk a kormányt. Sajnos gyakran látni olyat, hogy a bringás egyik kezében egy szatyor van, és így csak a másik kezével tudja fogni a kormányt. Ez balesetveszélyes, mert a kerékpáros nem tud megfelelően reagálni egy hirtelen kialakuló közlekedési helyzetre, nehezebben tud fékezni vagy kanyarodni, és akár el is eshet. Az sem jó megoldás, ha a kormányra akasztjuk a szatyrot, mert akadályozhatja a kormány szabad elfordítását, és akár a küllők közé is beszorulhat. Inkább az alábbi eszközökkel szállítsunk csomagot a kerékpáron. 

Kormány- és nyeregtáskák az apróságoknak

Főleg a rövidebb utakon jöhetnek jól a kisebb méretű kerékpárra szerelhető tartók, amelyekben a legszükségesebb holmik elférnek, és nem kell hátizsákot cipelnünk, ami a hőségben izzasztó és kényelmetlen tud lenni. A legelterjedtebb nyeregtáskák nem túl nagyok, de azért egy bringás szerszám, defektjavító, telefontöltő vagy pár müzliszelet elfér bennük. Rengeteg változat kapható belőle – vannak egészen nagy, szinte hátizsák méretű darabok is – , így biztos, hogy mindenki megtalálja a biciklijéhez illő darabot. 

Kormánytáska, vázra szerelhető táska és egy nagyobb nyeregtáska

A kormánytáskákban valamivel több holmi fér el, ráadásul gyorsan, kényelmesen hozzáférhetsz a táska tartalmához. Igaz, némi súly kerül így a kormányra, ami kis mértékben befolyásolhatja a kerékpár kezelhetőségét, de általában ide nem tesz nehéz dolgokat az ember, és nincs is akkora kapacitásuk, hogy jelentősen megváltoztatná a bringa irányíthatóságát. Célszerű olyat választani, amelyik vízálló és a tetején van egy átlátszó zseb a telefon számára, így akár a térképet is láthatjuk menet közben. Mindezek mellett ne feledjük, hogy egy-két kulacstartó felszerelésével az innivalót sem kell magunkon cipelni, hanem a vázon szállíthatjuk.  

Csomagtartó és kosár a közepes teherhez

Ne feledkezzünk el a városi kerékpárok gyakori csomagszállító kiegészítőiről, a kosárról és a csomagtartóról sem. Egy első kosárba sok cucc elfér, könnyen elérhető, de nem mindegyik biciklire lehet felszerelni, és valljuk be, furcsán mutatna egy modern hegyi kerékpáron, így elsősorban a klasszikus kinézető kerékpárokon jellemző. A kormányra szerelve rontja az irányíthatóságot, de olyan változatok is kaphatók, amelyek más módon rögzíthetők, és nem zavarják a kormányzást. 

Egy szép kosár nem csak praktikus, akár a bringa dísze is lehet

A másik magától értetődő lehetőség, egy csomagtartó felszerelése. A hátsó csomagtartó strapabíró, nagy teherbírású, és nem igazán rontja a kerékpár irányíthatóságát. A rugós lefogató helyett – már ha egyáltalán van ilyen a csomagtartón – érdemes gumipókkal vagy más, stabil módon rögzíteni a rakományt, vannak speciális táskák is, amelyek kimondottak a csomagtartó tetejére szerelhetők. 

A bicikli vázára rögzíthető táskák is kapható, amelyek egész sok holmit elnyelnek, bár általában elég furcsa a formájuk, ezért nem lehet akármit szállítani bennük. 

Nagy méretű kerékpáros táskák

Megfelelő méretű szállítási kapacitással egy nagyobb bevásárlást is könnyedén el lehet intézni. Néhány kilométeres távolság esetén gyorsabbak lehetünk, mint ha autóval indultunk volna útnak, nem szennyezzük a környezetet, és még mozgunk is közben. Népszerű választás a dupla kerékpáros táska, amelyet elsősorban a hátsó csomagtartóra lehet felszerelni, és a kerék mellett, két oldalon lesz egy-egy jókora táskánk, összesen mintegy 40-50 liter tárolókapacitással. 

A csomagtartóra szerelhető nagyobb kerékpáros táskák túrákon is jó szolgálatot tesznek

Nagy mennyiségű, nehéz holmikat tudunk így magunkkal vinni, nem véletlen, hogy a legtöbben hosszabb kerékpártúrára is ilyen táskákkal indulnak, de szükség van hozzá csomagtartóra. Ha pedig így is helyszűkében lennénk, akár előre szerelhetünk kerék melletti oldaltáskákat. 

Nehézsúlyú megoldások: utánfutó és teherbicikli

Ha ennél is több csomagot szeretnénk szállítani, akkor azt már nem tudjuk a biciklin elhelyezni, így adja magát egy kerékpáros utánfutó beszerzése. Egy profi bringás utánfutóval akár 40-60 kilónyi, több mint 100 liternyi rakományt is magunkkal vihetünk. Persze ekkora kapacitásra nincs minden nap szükség, viszont akár a heti nagybevásárlást is elintézhetjük vele, az autó pedig maradhat a garázsban. Sőt, akár más, nagy méretű dolgokat is szállítatunk vele, például hangfalakat az esti buliba, szobanövényeket vagy az elromlott fűnyírót a szerelőhöz. Legnagyobb előnye a nagy kapacitás, és az, hogy amikor nincs rá szükségünk, egyszerűen lecsatoljuk a bicikliről.

Egy utánfutóval már a nagybevásárlás is elintézhető (Forrás: YouTube/Workercare)

A kerékpáros szállítás csúcsát a teherszállító, úgynevezett cargo biciklik jelentik, amikor a tárolódoboz össze van építve a bringával. Leginkább  Hollandiában elterjedtek, és a megfelelően kialakított típusokkal akár gyerekeket is lehet szállítani.

A speciális teherbiciklikkel gyereket is lehet szállítani

Hátránya, hogy nagyon drága, több százezer forintnál kezdődik, és egy újabb biciklit jelent, ezért csak annak érdemes beruházni egy ilyenre, aki napi rendszerességgel használja. Városon belül szinte teljesen kiváltható vele egy autó, de nagy mérete miatt nem lehet akárhol tárolni, ezért egy átlagos felhasználónak, aki nagyobb dolgokat szállítana, egy utánfutó jobb választás lehet. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....
2024.05.22
Lettország szolidaritás jeléül átad Ukrajnának kéttucatnyi különböző márkájú autót, amelyek....
2024.05.22
Magyarországon a szakszervezetek bár jelen vannak, ritkán tudnak akkora hatást gyakorolni egy....
2024.05.22
Aszfaltoznak az M0-ás autóúton az M4-es csomópontnál. Az M1-es autópálya felé a 41-es és a 39-es km....
2024.05.22
- Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....